REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jalovec obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z jalovce se využívají plody, větévky při grilování na potírání mas …


Koření vkuchyni: JalovecBotanický název: Jalovec obecný
Lidově: Chvojka, divočinky, brin, jadlovec, borovec, borovka, boleráz

Oblíbený je při přípravě zvěřiny, přidává se také do mletých marinád a mleté kuličky se přidávají do směsí koření na ryby nebo divočinu.

Přidává se i do kapusty, kysaného zelí, omáček, vývarů a na drůběž.

Jalovec je nedílnou součástí několika likérů, používý se při výrobě ginu a borovičky. Dokonce se s ním ochucuje i pivo.

Odvar se používá při zánětech močového měchýře, plynatosti, bolestech v kloubech a křečích ve svalech. Působí také proti viru způsobujícímu opary.

Pozor: Jiné druhy jalovců jsou jedovaté!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy