Pohled do zdravotních statistik Čechů není příliš optimistický. Špatně jíme, tloustneme a pomalu šplháme v žebříčku nejtlustších Evropanů, navíc se málo hýbeme. K tomu dlouhodobě držíme smutný prim v rakovině tlustého střeva. Jak alarmující výsledky a kondici zlepšit?
Stačí přitom málo, pravidelná detoxikace těla. Tu lze přitom skloubit se zdravím stravováním. Ano, právě teď myslíme především na luštěniny.
„Luštěniny obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a tím výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění. Díky detoxikačním účinkům, chrání vláknina trávicí soustavu a má protirakovinné účinky. Luštěniny jsou také bohaté na vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo a kvalitní rostlinné bílkoviny. V oblastech, kde se konzumuje hodně luštěnin, umírá mnohem méně lidí na infarkt myokardu a rakovinu tlustého střeva.“ vysvětlil specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold Mgr. Milan Merva s tím, že na vlákninu jsou bohaté právě luštěniny, tedy hrách, čočka, fazole, sója a cizrna.
To jsou přesně ty potraviny, které si připravíte jednoduše, rychle a v jídelníčku by rozhodně neměly chybět. Navíc jsou levné a snadno dostupné. Mohou tak posloužit i jako malý návod k tomu, jak se dobře, kvalitně a přitom levně najíst. Navíc i odborníci doporučují zařadit do jídelníčku pravidelnou dávku luštěnin, což potvrzuje specialista na zdravý životní styl Mgr. Milan Merva: „Luštěniny je dobré zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně. Vytvářejí totiž vhodný balanc mezi energetickým a výživovým příjmem pro tělo. Najdete je ve všech supermarketech, za sebe mohu doporučit ověřenou značku Menu Gold.“
Důležité!
Luštěniny je důležité dostatečně dlouho namáčet a tepelně zpracovat (obecně platí – čím větší luštěniny tím delší doba namáčení a vaření). Při namáčení by se měla voda v luštěninách vždy vyměňovat. Při namáčení a vaření měknou celulózová vlákna v luštěninách, čímž se luštěniny stávají snadněji stravitelnými. Stravitelnost se dá podpořit také přidáním množství bylinek při vaření – nejlépe funguje saturejka, bazalka, tymián, koriandr, anýz atd. Luštěniny jsou vynikající v kombinaci s obilovinami (rýže, celozrnné pečivo, pohanka) a mnoha druhy zeleniny (rajčata, papriky, špenát, mrkev…).
Mgr. Milan Merva, Specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér:
Vystudoval Univerzitu Palackého v Olomouci, zabývá se oblastí zdravého životního stylu a sportovního i kondičního tréninku, výživovému poradenství a profesionálnímu trénování se věnuje 8 let. 3 roky se věnuje triatlonu a letos se pokusí kvalifikovat na mistrovství světa na Hawaii.
TIP!
ČOČKA ČERVENÁ MENU GOLD
Mezi velmi důležité a zdravé luštěniny patří například čočka. Málo kdo však ví, že i rodina klasické hnědé čočky je početnější. Vyzkoušejte například čočku červenou. Červená čočka je pro tělo lépe stravitelnější a méně nadýmá. Oproti hnědé čočce je menší a proto má i kratší dobu přípravy.
Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek.
Doporučená MOC – 34,90 Kč
Dostupnost – ALBERT, TESCO, BILLA, MAKRO, Kaufland, TERNO
www.lafood.cz