REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak účinně detoxikovat tělo a vyvarovat se nemocem? Jezte luštěniny!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pohled do zdravotních statistik Čechů není příliš optimistický. Špatně jíme, tloustneme a pomalu šplháme v žebříčku nejtlustších Evropanů, navíc se málo hýbeme. K tomu dlouhodobě držíme smutný prim v rakovině tlustého střeva. Jak alarmující výsledky a kondici zlepšit?

Stačí přitom málo, pravidelná detoxikace těla. Tu lze přitom skloubit se zdravím stravováním. Ano, právě teď myslíme především na luštěniny.


Luštěniny obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a tím výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění. Díky detoxikačním účinkům, chrání vláknina trávicí soustavu a má protirakovinné účinky. Luštěniny jsou také bohaté na vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo a kvalitní rostlinné bílkoviny. V oblastech, kde se konzumuje hodně luštěnin, umírá mnohem méně lidí na infarkt myokardu a rakovinu tlustého střeva.“ vysvětlil specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold Mgr. Milan Merva s tím, že na vlákninu jsou bohaté právě luštěniny, tedy hrách, čočka, fazole, sója a cizrna.

To jsou přesně ty potraviny, které si připravíte jednoduše, rychle a v jídelníčku by rozhodně neměly chybět. Navíc jsou levné a snadno dostupné. Mohou tak posloužit i jako malý návod k tomu, jak se dobře, kvalitně a přitom levně najíst. Navíc i odborníci doporučují zařadit do jídelníčku pravidelnou dávku luštěnin, což potvrzuje specialista na zdravý životní styl Mgr. Milan Merva: „Luštěniny je dobré zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně. Vytvářejí totiž vhodný balanc mezi energetickým a výživovým příjmem pro tělo. Najdete je ve všech supermarketech, za sebe mohu doporučit ověřenou značku Menu Gold.“


Důležité!

Luštěniny je důležité dostatečně dlouho namáčet a tepelně zpracovat (obecně platí – čím větší luštěniny tím delší doba namáčení a vaření). Při namáčení by se měla voda v luštěninách vždy vyměňovat. Při namáčení a vaření měknou celulózová vlákna v luštěninách, čímž se luštěniny stávají snadněji stravitelnými. Stravitelnost se dá podpořit také přidáním množství bylinek při vaření – nejlépe funguje saturejka, bazalka, tymián, koriandr, anýz atd. Luštěniny jsou vynikající v kombinaci s obilovinami (rýže, celozrnné pečivo, pohanka) a mnoha druhy zeleniny (rajčata, papriky, špenát, mrkev…).


Mgr. Milan Merva, Specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér:

Vystudoval Univerzitu Palackého v Olomouci, zabývá se oblastí zdravého životního stylu a sportovního i kondičního tréninku, výživovému poradenství a profesionálnímu trénování se věnuje 8 let. 3 roky se věnuje triatlonu a letos se pokusí kvalifikovat na mistrovství světa na Hawaii.


TIP!

ČOČKA ČERVENÁ MENU GOLD

Mezi velmi důležité a zdravé luštěniny patří například čočka. Málo kdo však ví, že i rodina klasické hnědé čočky je početnější. Vyzkoušejte například čočku červenou. Červená čočka je pro tělo lépe stravitelnější a méně nadýmá. Oproti hnědé čočce je menší a proto má i kratší dobu přípravy.

Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek.

Doporučená MOC – 34,90 Kč

Dostupnost – ALBERT, TESCO, BILLA, MAKRO, Kaufland, TERNO

www.lafood.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy