REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak účinně detoxikovat tělo a vyvarovat se nemocem? Jezte luštěniny!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pohled do zdravotních statistik Čechů není příliš optimistický. Špatně jíme, tloustneme a pomalu šplháme v žebříčku nejtlustších Evropanů, navíc se málo hýbeme. K tomu dlouhodobě držíme smutný prim v rakovině tlustého střeva. Jak alarmující výsledky a kondici zlepšit?

Stačí přitom málo, pravidelná detoxikace těla. Tu lze přitom skloubit se zdravím stravováním. Ano, právě teď myslíme především na luštěniny.


Luštěniny obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a tím výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění. Díky detoxikačním účinkům, chrání vláknina trávicí soustavu a má protirakovinné účinky. Luštěniny jsou také bohaté na vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo a kvalitní rostlinné bílkoviny. V oblastech, kde se konzumuje hodně luštěnin, umírá mnohem méně lidí na infarkt myokardu a rakovinu tlustého střeva.“ vysvětlil specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold Mgr. Milan Merva s tím, že na vlákninu jsou bohaté právě luštěniny, tedy hrách, čočka, fazole, sója a cizrna.

To jsou přesně ty potraviny, které si připravíte jednoduše, rychle a v jídelníčku by rozhodně neměly chybět. Navíc jsou levné a snadno dostupné. Mohou tak posloužit i jako malý návod k tomu, jak se dobře, kvalitně a přitom levně najíst. Navíc i odborníci doporučují zařadit do jídelníčku pravidelnou dávku luštěnin, což potvrzuje specialista na zdravý životní styl Mgr. Milan Merva: „Luštěniny je dobré zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně. Vytvářejí totiž vhodný balanc mezi energetickým a výživovým příjmem pro tělo. Najdete je ve všech supermarketech, za sebe mohu doporučit ověřenou značku Menu Gold.“

 

Důležité!

Luštěniny je důležité dostatečně dlouho namáčet a tepelně zpracovat (obecně platí – čím větší luštěniny tím delší doba namáčení a vaření). Při namáčení by se měla voda v luštěninách vždy vyměňovat. Při namáčení a vaření měknou celulózová vlákna v luštěninách, čímž se luštěniny stávají snadněji stravitelnými. Stravitelnost se dá podpořit také přidáním množství bylinek při vaření – nejlépe funguje saturejka, bazalka, tymián, koriandr, anýz atd. Luštěniny jsou vynikající v kombinaci s obilovinami (rýže, celozrnné pečivo, pohanka) a mnoha druhy zeleniny (rajčata, papriky, špenát, mrkev…).


 

Mgr. Milan Merva, Specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér:

Vystudoval Univerzitu Palackého v Olomouci, zabývá se oblastí zdravého životního stylu a sportovního i kondičního tréninku, výživovému poradenství a profesionálnímu trénování se věnuje 8 let. 3 roky se věnuje triatlonu a letos se pokusí kvalifikovat na mistrovství světa na Hawaii.


TIP!

ČOČKA ČERVENÁ MENU GOLD

Mezi velmi důležité a zdravé luštěniny patří například čočka. Málo kdo však ví, že i rodina klasické hnědé čočky je početnější. Vyzkoušejte například čočku červenou. Červená čočka je pro tělo lépe stravitelnější a méně nadýmá. Oproti hnědé čočce je menší a proto má i kratší dobu přípravy.

Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek.

Doporučená MOC – 34,90 Kč

Dostupnost – ALBERT, TESCO, BILLA, MAKRO, Kaufland, TERNO

www.lafood.cz

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Češi se snaží jídlem neplýtvat. Osmdesát procent z nich tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

Dle nové studie společnosti IPSOS, vytvořené jako součást projektu proti plýtvání potravinami a lednicové slepoty pro značku Hellmann’s,(1) 81 % Čechů nikdy nebo jen velmi sporadicky vyhazuje potraviny stále vhodné ke konzumaci. Suroviny, kterými Češi nejčastěji plýtvají, jsou převážně ovoce, zelenina a chleba. Za snížení plýtvání potravinami může také větší tolerance ke konzumaci potravin po datu spotřeby a minimální trvanlivosti. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je nedostatek inspirace pro přípravu pokrmů. Stále více lidí vnímá jako příčinu nezužitkování potravin také lednicovou slepotu, na kterou se dlouhodobě zaměřuje značka Hellmann’s ve své kampani „Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo“.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy