Nevím jak vy, ale já jsem donedávna z exotického ovoce poznal snad jen banány, pomeranče, mandarinky a kiwi. Další ovocné pamlsky z dalekého jihu naší zeměkoule pro mě, a vlastně pro všechny Čechy, zůstaly dlouho utajeny. Až po pádu železné opony se na našich pultech začaly objevovat, nám dříve neznámé, exotické plodiny. Níže uvádím stručný výběr všech, na které jsem poslední dobou narazil v obchodních řetězcích. Zkuste je a uvidíte, zda-li je občas vyměníte za naše klasická jablka, hrušky … nebo také ne?!
Avokádo
Tak čím začít? Znáte Avokádo? Zelený plod s máslovou chutí připomínající chuť oříšků. Slupka a pecka se nekonzumuje! Měkká dužina má vysoký obsah tuku, což jsou nenasycené mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují množství cholesterolu v krvi. Avokádo má rovněž vysoký obsah vitamínů B,E a minerálních látek.
Používáme ho při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Lze ho využít jako přílohu k masům nebo také do ovocných salátů.
Avokádo nesmíme tepelně upravovat, protože pak hořkne! Dozrává v pokojové teplotě. Dužinu zakapáváme citronovou šťávou, jinak rychle tmavne.
Tip: Avokádo stačí osolit, opepřit a můžeme si začít pochutnávat.
Kaki churma
Je plod japonského tomelu. Zralá dužina se rozplývá na jazyku a je sladká. Obsahuje hodně cukrů a vitamín C. Plod lze konzumovat celý, tedy i slupku. Je lehce projímavý. Dozrává při pokojové teplotě.
Tip: Výtečná je hlavně šťáva plodu.
Tamarilo
A co Vám říká název Tamarilo? Je to ovoce obsahující především vitamín C, provítamín A a prvky železo, fosfor, hořčík, křemík. Plátky Tamarilu používáme do ovocných salátů nebo ke zmrzlině se šlehačkou. Plody můžeme rovněž dusit či péci jako rajčata. Slupka je hořká a proto se nekonzumuje!
Tip: Tamarila jsou velmi choulostivá na pomačkání a proto je skladujeme v chladnu a co nejdříve je spotřebujeme.
Mango
Plod s červenou nebo zelenou slupkou, kterou nekonzumujeme společně s peckou-jádrem. Má vysoký obsah provítamínu A a také dostatek vítamínu C. Hodí se jako příloha k sýrům, masům i rybám. Také v salátech působí zajímavě.
Tip: Skvrny na šatech lze jenom těžko vyprat.
Papája
Plod s krásným názvem Papája je sladký s měkkou dužinou se spoustou šťávy. Krásně voní. Slupka a zrníčka se nekonzumují! Obsahuje enzym papain podporující trávení.
Kromě mnoha dalších vítamínů obsahuje papája B a C vitmín a provitamín A. V plodu se nachází i značné množství vápníku. Papája je výborná čerstvá s plátky šunky, nebo zamíchaná v ovocném salátě. Přidává se i do zmrzliny.
Tip: Papája dozrává při pokojové teplotě. Je zralá, pokud se po lehkém stisku objeví na slupce žlutá skvrna.
Karambola
Má šťavnatou lehce nakyslou dužinu s vůní jasmínu. Je osvěžující a velmi zahání žízeň. Má hodně vítamínu C a železa, fosforu a vápníku. Používá se celá včetně zrníček. Hodí se při přípravě salátů a jako dekorace u zmrzlinových pohárů.
Dováží se nezralá a v pokojové teplotě dozrává během 2-3dnů.
Tip: Ne jen chutná, ale lze s ní výborně vyčistit mosazné předměty.
Opuncie (Nopál)
Opuncie pochází z Ameriky, kde se již od pradávna využívá. Zdomácněla však také ve Středomoří a všude tam, kde je dostatečně teplé a suché podnebí. Roste dokonce i na lávových polích na Sicíliii.
Ostnité plody se obvykle jedí syrové místo aperitivu, mohou se však i sušit nebo dusit. Plody červených odrůd intenzívně barví. Silážované nebo rozemleté a nasolené plody jsou hodnotným krmivem pro zvířata.
Granátové jablko
je bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín A, také obsahuje “céčko”. Z minerálů lze zmínit vyšší obsahu zinku, magnézia, fosforu, železa a mědi. Za zmínku stojí hlavně potasium, což je minerál nutný pro správnou funkci nervových impulzů a svalové hmoty. Šťáva působí příznivě při potížích se žaludkem.
Uvnitř plodu se nachází kulatá zrna ve sladkokyselém rosolu. Jak se k nim dostaneme? Nejprve seshora část jablíčka odřízeneme, objeví se nám tvar nepravidelné hvězdičky. Slupku jablíčka nařízneme vždy v místě prázdného (bílého) políčka. Nůž pak zabodneme do bílého středu a mírně pootočíme – granátové jablko se rozloupne na dílky, ze kterých pak zrníčka snadno odloupáváme. Slupku i bílé dužnaté blanky nekonzumujeme!
Z granátového jablíčka se vyrábí známe Granadina a skvělé džusy.
Tip: Skvrny na oděvu se špatně perou!
Litchi
Plod je orančový až červený, velikosti asi jako modřínová šiška. Pod svrchní skořápkou se nachází bělavá dužnina s peckou velikosti fazole uprostřed. U přezrálých plodů je dužnina hnědá a povidlovitá. Konzumuje se nedozrálá dužnina, která je velice šťavnatá, kompaktní a dá se dobře vyloupnout i vypeckovat. Má neobyčejně jemné aroma. Litchi je velmi oblíbené v asijských zemích. Velká pecka uvnitř a plášť ovoce se nejí! Toto ovoce se nesmí vařit, jinak jeho dužina zhouževnatí.
Kumkvat
Miniaturní pomeranč velikosti většího žaludu.
Také stromky tohoto citrusovníku jsou velmi drobné. Kumkvaty patří k delikatesám a vzhledem k velikosti se často používají jako dekorace. Slupka je jemná a konzumuje se spolu s plodem. Jako všechny citrusy mají období zralosti časně zjara, kdy je naděje, že nebudou kyselé nebo natrpklé. V posledních letech se celkem běžně objevují i v našich supermarketech. Je z nich výborná zavařenina!
Pitahaya (Hylocereus undatus)
Toto ovoce velké až dvacet centimetrů pochází ze střední Ameriky. Pěstuje se hlavně ve Vietnamu, Číně, Izraeli a Mexiku. Je to vlastně plod kaktusu pithaya. Barva slupky bývá červená, žlutá a fialová s pozvolnými přechody do zelené. Dužinu má pitahaya jasně bílou s černými jadérky. Chuť je aromatická ne příliš výrazná. Plody lépe vypadají než chutnají a proto se používají hlavně jako dekorace pokrmů.
Šťáva z těchto plodů dobře vychlazená a promíchaná s cukrem patří mazi oblíbené nápoje v její domovině.
Plody jsou citlivé na otlak a tak se s plody musí nakládat velmi opatrně. Obsahují vápník a také vitamín C.
Grenadillo
Grenadillo je veliký jako meruňka. Slupka se nejí, zato dřeň je lahodná a chutí připomíná angrešt. Dřeň je sklovitá, šťavnatá s kousky zrníček, má osvěžující sladkokyselou chuť s typickým aróma. Chuť je výraznější u ovoce se slupkou fialově červenou oproti chuti ovoce s temně fialovou slupkou, záleží na stupni uzrálosti plodu.
Ovoce rozkrojíme a lžící vybereme obsah. Skvěle chutná jak syrové, také ho lze přimíchávat do nápojů, ovocných šťáv, longdrinků, minerálních vod. Vhodný je jako příloha k desertům: ke zmrzlině, sladkým krémům, k jogurtu anebo např. do koláče místo rozinek. Používá se také jako příměs při výrobě likérů.
Rambutan
Plody asi 25 metrů vysokého stromu s botanickým názvem Nephelium lappaceum, který roste v tropech na Malajsii, na Filipínách, v Indonézii a Indii. Jsou velké cca jako naše švestky.
Pod ostnitou slupkou se nachází pikantně nakyslá, aromatická dužina, s jedním podlouhlým semenem, které je po upražení jedlé. Rambutan patří k nejlahodnějším tropickým plodům, nejčastěji se k nám dovážejí kompoty. Má uplatnění hlavně v salátech, ovocných pěnách a krémech. Z vypeckovaného rambutanu lze také připravovat moučníky, rýžové pudinky…
Mangostan
Malé ovoce tvarově podobné jablku. Má fialovou až černou slupku a dužinu až sněhové barvy podobnou liči, i když chuťově se tyto dva ovocné druhy liší. Slupka ovoce je silná 6 až 9 mm a obsahuje fialový pigment, který byl původně používán jako barvivo. Dužina je rozdělena do několika měsíčků, z nichž každý obsahuje pecku. Jí se syrové.
Pomáhá tělu kontrolovat hmotnost tím, že detoxikuje, vzbuzuje pocit nasycení, pomáhá regulovat krevní tuky, cukr a tlak. Příznivě ovlivňuje funkci nervového systému, zlepšuje náladu a posyluje dásně. Ochraňuje oční čočky a pročišťuje zrak.
Strom Mangostanu pochází z malakka pěstuje se v tropech. Významnými pěstiteli Mangostanu jsou země jako Indonésie, Thajsko, Filipíny, Střední Amerika a Brazílie.