REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak na bylinkovou zahrádku (doma či na balkóně)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dodají chuť grilovanému masu, osvěží domácí limonádu a vaření se bez nich prostě neobejde. Řeč je samozřejmě o bylinkách, které jsou nedílnou součástí každé kuchyně. Bylinky si můžete zakoupit v nejbližším supermarketu nebo si doma snadno vypěstovat i vlastní. Nemusíte přitom mít zahradu, s našimi tipy to zvládnete i v bytě.


Kdo by si nechtěl utrhnout do polévky vlastní petrželku nebo salát ozdobit čerstvou bazalkou z okenního parapetu? Pokud byste se rádi pustili do domácího pěstování, jsou bylinky skvělým odrazovým můstkem. Díky minimálním nárokům na prostor je zvládnete úspěšně vypěstovat i na balkoně nebo okně a můžete si užívat jejich přísun po celý rok. Čím začít?

 

Kdo je připraven, může sázet

Určitě se neobejdete bez vhodného substrátu, který by měl být lehký, mít vysokou nasáklivost a dobře tak zásobovat bylinky vodou, aniž by jim uhnívaly kořínky. „Na bylinky jsou nejvhodnější již připravené směsi, které obsahují vyvážené poměry živin a jsou doplněné hnojivem pro rychlejší růst – ideální je bio hnojivo, díky kterému máme jistotu, že si vypěstujeme opravdu kvalitní bylinky,“ doplňuje Lenka Vlčková, specialistka pro dům a zahradu z online supermarketu Košík.cz.

Na bylinky si připravte také vhodné květináčky. Můžete zvolit klasickou keramiku nebo plast, který usnadní manipulaci s bylinkami, a navíc si je můžete barevně sladit třeba s vybavením kuchyně. A pokud jste zahradník-začátečník, oceníte také rozlišovací zápichy, na které si napíšete název bylinky.

 

Jak při nákupu neplýtvat

Bylinky si můžete vypěstovat samozřejmě rovnou ze semínka – jen počítejte s tím, že na vzrostlou rostlinu si budete muset chvíli počkat. Lepší tak je sáhnout přímo po sazeničkách. Pokud nakupujete v zahradnictví, dejte pozor, abyste si domů nepřinesli sazenice napadené plísní či jinou chorobou a nepřenesli ji i na další rostliny. Sazeničky by měly mít pevné kořeny a listy by neměly být svěšené.

Přinesli jste si domů bylinky na vaření v květináči? Pravděpodobně celou rostlinku nevyužijete. Co se zbytkem? Lístky můžete zamrazit – ideálně formou ledových kostek ve tvořítku, nebo je usušit a uchovávat ve vzduchotěsné nádobě jako běžné sušené bylinky. Rostlinku v květináči je rozhodně škoda nechat zajít. Zkuste jí dopřát přesazení do čerstvého bylinkového substrátu, ve kterém vám vydrží i několik měsíců.

 

Nepřelít, ani nenechat uschnout

Bylinky obecně nejsou příliš náročné na pěstování, přesto je nemůžete nechat volně bujet bez občasné péče. Potřebují dostatek světla, takže se jim bude dařit spíše na oknech a balkonech orientovaných na východ či západ. Severní strana hrozí nedostatkem svitu a na jižní zase musíte dávat pozor, aby je ostré slunce nespálilo.

Bylinky můžete v květináčích také kombinovat. Vždy však vybírejte druhy, které vyžadují podobnou zálivku. Ladit to bude třeba petrželce, pažitce, koriandru a kopru, které mají rády vlhko, do jiné nádoby pak můžete dát suchomilné středomořské oregano či bazalku.

„Pozor musíme dát na bylinky, které rády expandují a mají rychle rostoucí kořeny. Typickým příkladem je máta, která se dokáže rozrůst do celého květináče a vytlačit jiné bylinky. Proto je vhodné ji pěstovat samostatně,“ doporučuje Lenka Vlčková, specialistka pro dům a zahradu z online supermarketu Košík.cz.

 

Bylinky a zdraví

Proč si dát tu trochu práce a pěstovat si vlastní bylinky? Kromě finanční úspory máte díky domácímu pěstování přehled o tom, v jakých podmínkách rostlinka vyrostla. Sami si připravíte vhodnou zeminu, ohlídáte zálivku a máte tak pod palcem kvalitu bylinek. A zapomenout nesmíme ani na pozitivní vliv bylinek na naše zdraví.

Věděli jste, že rozmarýn podporuje krevní oběh a zlepšuje paměť? Oregano zase mírní křeče a má dezinfekční účinky. Pažitka podporuje trávení a je zdrojem vitaminu C, B1 a B2, petrželka pomáhá při chudokrevnosti díky vysokému obsahu železa a je skvělým zdrojem kyseliny listové. Meduňka zase snižuje krevní tlak, působí na bolest hlavy a má uklidňující účinky. Jak říkaly naše babičky – není bylina, aby na něco nebyla.

 

Od máty po oregano

Bez jakých bylinek se v kuchyni neobejdete? Bylinek je nepřeberné množství a v počátečním zápalu můžete nadšeně nakoupit víc sazeniček či semínek, než budete reálně potřebovat. Proto si před nákupem ujasněte, jaké bylinky doma používáte. Je zbytečné pořizovat si koriandr, když ho vaše děti v jídlech nesnášejí, a naopak by bylo chybou zapomenout na pažitku, kterou pravděpodobně doma využije každý.

 

Pažitka

Dvouletá bylina patří rodem pod česnek. Potřebuje dostatek živin i prostoru na růst a vyhovuje jí písčitá půda. V kuchyni nabízí mnohostranné využití. Kromě zdobení hotových jídel zvládne dobře dochutit polévky, omáčky i pokrmy z masa.

 

Petrželka

Dvouletka ocení půdu s dostatkem humusu. Roste pomaleji, s čímž je třeba při výsadbě počítat. Stejně jako pažitka má mnohostranné využití k dochucení jídel – polévek, omáček či mas. Vynikne jako ozdoba hotových pokrmů.

 

Máta a meduňka

Tyto bylinky ocení vlhké stanoviště s dostatkem světla, kterého však nesmí být příliš. Je třeba je pravidelně stříhat, protože se rychle rozrůstají. Aromatické bylinky se hodí k dochucení nápojů, vyniknou také v salátech a jako ozdoba hotových jídel a dezertů.

 

Oregano

Dobromysl ocení lehkou půdu, dostatek světla a tepla. Jedná se o trvalku, takže vám vydrží i několik let. Vynikne především v italské kuchyni – pestech, omáčkách či těstovinách, ale hodí se i k masu.

 

Rozmarýn

Středomořská bylinka je nenáročná na pěstování, snese i přímé slunce, ale vadí jí průvan. Její typické aroma dá vyniknout rybám, mořským plodům, grilovaným masům, a hodí se i do bylinkových másel.

 

Koriandr

Jednoletá bylinka rychle roste a vyžaduje hodně zálivky i slunce. Při pěstování ji můžete kombinovat s dalšími středomořskými druhy bylinek. V kuchyni vynikne v asijských jídlech, hodí se k rybám a drůbežímu masu.

 

Bazalka

Jednoletá bylinka miluje slunné stanoviště a má ráda vlhkou půdu. Využijete ji především v italských jídlech, hodí se i ke grilovaným pokrmům, do polévek a těstovin.

 

Libeček

Velmi oblíbená bylinka je odolnou trvalkou, a bez problémů zvládne i naši zimu. V české kuchyni je nedílnou součástí zeleninových polévek, hodí se i k masu a do pomazánek.

 

zdroj: kosik.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy