REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

I zastánci štíhlé linie si mohou dopřát víno. Pozor na prázdné kalorie i zbytkový cukr

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto je obdobím, kdy obzvláště ženy myslí na to, jak vypadat v plavkách a krátkých sukních co nejlépe. K letním měsícům však zároveň patří grilované speciality a různé alkoholické drinky. Jejich konzumace přitom štíhlé linii neprospívá. Výjimkou mohou být podle odborníků suché druhy vín, jejichž přiměřená dávka škodit nemusí. Dvě deci vína totiž obsahují asi 150 kcal, což je u žen zhruba 8 % doporučené denní dávky kalorií a u mužů jen 6,5 %. Na co by si měli dát zastánci zdravé životosprávy při výběru vína pozor, popíšeme v následujícím článku.


Prázdné kalorie vadí zejména ve velkém množství

Pití alkoholu obecně je při hubnutí nevhodné především kvůli tomu, že obsahuje prázdné kalorie. Ty tělu nic nedají, naopak ho zatíží a brání organismu ve spalování tuků a cukrů z jídla. Vzhledem k tomu, že jeden gram čistého alkoholu obsahuje asi 7,1 kcal, je větší popíjení alkoholu pro tělo obrovskou zátěží. Víno však patří na rozdíl od tvrdého alkoholu k méně kalorickým nápojům. V lahvi vína obsahující 13 % alkoholu ale přesto najdeme 78 gramů alkoholu, její vypití tak tělu dodá až 500 kalorií. Pro zastánce zdravého životního stylu je vhodné volit druhy s nižším obsahem alkoholu, tedy s 11 až 12 %. V takovém případě s jednou skleničkou vína dostanete do těla asi 150 kilo kalorií, což je například pětkrát méně než po snědení 200 gramů vepřového.

 

 

Pozor na zbytkový cukr, volte sušší vína

Kalorie z alkoholu ale nejsou to jediné, na co musíte při výběru vína myslet. Nebezpečí se totiž skrývá také ve zbytkovém cukru. Ten sice dodává vínu chuť a aroma, při hubnutí ale rozhodně není vítaný. „Ideální je volit suchá lehčí vína, která mají menší množství zbytkového cukru. Dvě deci suchého vína neobsahují více než 150 kalorií, u vín polosladkých se už počet kalorií pohybuje kolem 170,“ uvádí Jitka Pomykalová, obchodní ředitelka vinařství Víno Blatel, a dodává, že v tomto směru jsou často znevýhodněná kvalitní přívlastková vína, která se zpravidla vyrábí z více cukernatých hroznů a také obsahují více alkoholu.

 

Není Sauvignon jako Sauvignon

Rozdíl v množství kalorií i zbytkového cukru pak samozřejmě existuje i v rámci jedné odrůdy. „I v případě, že si oblíbíte konkrétní druh vína, musíte pozorně číst etikety. Stejný název vína totiž ještě neznamená stejné složení. Například suchý Sauvignon nemusí obsahovat ani 2 gramy zbytkového cukru na litr. Totéž víno v polosuché variantě už ho ale obsahuje přes 11 gramů. Polosladká vína, například vína růžová, pak mají i přes 20 gramů cukru na litr,“ vysvětluje Jitka Pomykalová ze společnosti Blatel. Zdánlivě dietnější jsou pak některá červená vína. Například Frankovka má jen kolem jednoho gramu zbytkového cukru. Tato vína ale většinou obsahují větší množství alkoholu, a proto se z hlediska množství kalorií podobají vínům bílým.

 

Vyhýbejte se mlsání tučných sýrů a uzenin

Přestože se konzumace alkoholu při hubnutí obecně nedoporučuje, pravidelné pití vína řada odborníků schvaluje. Dvě deci vína u žen a čtyři u mužů podle mnohých lékařů snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Za tloustnutím navíc podle specialistů nestojí alkohol samotný, ale fakt, že při jeho popíjení snadno dostaneme chuť na něco dobrého, často velmi kalorického. Ať už se jedná o drobné pochutiny, jako oříšky, slané tyčinky a chipsy, nebo o studené mísy plné uzenin a sýrů. Ty druhy sýrů, které se k vínu nejvíce hodí, při tom patří mezi nejkaloričtější. Jedno balení sýru s bílou plísní například obsahuje více než 300 kcal a velké množství tuku. Z uzenin jsou pak nejhorší zauzené salámy a tučné klobásy.

Zdroj: VÍNO BLATEL, a.s.

 

Poznámka redakce:

Společnost VÍNO BLATEL, a.s. byla založena v roce 1990 a ve své činnosti se zaměřuje na zpracování hroznů a výrobu a prodej vína. Sídlo společnosti je v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem, v kraji s mimořádně příznivými podmínkami pro pěstování vinné révy. Je jedním z nejseverněji položených vinařství v rámci České republiky i Evropy. Víno se v této obci pěstuje na rozloze 284 ha, z čehož společnost obhospodařuje 189 hektarů. Vinařské lokalitě vévodí proslulé místo poutí u kaple Sv. Antonína. Mezi hlavní odrůdy, které ve vinicích převládají, patří Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Muškát Moravský, Rulandské bílé a Chardonnay. Společnost je největším tuzemským pěstitelem odrůdy Merlot. Víno této odrůdy bývá často oceňováno na prestižních výstavách.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy