REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

I zastánci štíhlé linie si mohou dopřát víno. Pozor na prázdné kalorie i zbytkový cukr

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto je obdobím, kdy obzvláště ženy myslí na to, jak vypadat v plavkách a krátkých sukních co nejlépe. K letním měsícům však zároveň patří grilované speciality a různé alkoholické drinky. Jejich konzumace přitom štíhlé linii neprospívá. Výjimkou mohou být podle odborníků suché druhy vín, jejichž přiměřená dávka škodit nemusí. Dvě deci vína totiž obsahují asi 150 kcal, což je u žen zhruba 8 % doporučené denní dávky kalorií a u mužů jen 6,5 %. Na co by si měli dát zastánci zdravé životosprávy při výběru vína pozor, popíšeme v následujícím článku.


Prázdné kalorie vadí zejména ve velkém množství

Pití alkoholu obecně je při hubnutí nevhodné především kvůli tomu, že obsahuje prázdné kalorie. Ty tělu nic nedají, naopak ho zatíží a brání organismu ve spalování tuků a cukrů z jídla. Vzhledem k tomu, že jeden gram čistého alkoholu obsahuje asi 7,1 kcal, je větší popíjení alkoholu pro tělo obrovskou zátěží. Víno však patří na rozdíl od tvrdého alkoholu k méně kalorickým nápojům. V lahvi vína obsahující 13 % alkoholu ale přesto najdeme 78 gramů alkoholu, její vypití tak tělu dodá až 500 kalorií. Pro zastánce zdravého životního stylu je vhodné volit druhy s nižším obsahem alkoholu, tedy s 11 až 12 %. V takovém případě s jednou skleničkou vína dostanete do těla asi 150 kilo kalorií, což je například pětkrát méně než po snědení 200 gramů vepřového.

 

 

Pozor na zbytkový cukr, volte sušší vína

Kalorie z alkoholu ale nejsou to jediné, na co musíte při výběru vína myslet. Nebezpečí se totiž skrývá také ve zbytkovém cukru. Ten sice dodává vínu chuť a aroma, při hubnutí ale rozhodně není vítaný. „Ideální je volit suchá lehčí vína, která mají menší množství zbytkového cukru. Dvě deci suchého vína neobsahují více než 150 kalorií, u vín polosladkých se už počet kalorií pohybuje kolem 170,“ uvádí Jitka Pomykalová, obchodní ředitelka vinařství Víno Blatel, a dodává, že v tomto směru jsou často znevýhodněná kvalitní přívlastková vína, která se zpravidla vyrábí z více cukernatých hroznů a také obsahují více alkoholu.

 

Není Sauvignon jako Sauvignon

Rozdíl v množství kalorií i zbytkového cukru pak samozřejmě existuje i v rámci jedné odrůdy. „I v případě, že si oblíbíte konkrétní druh vína, musíte pozorně číst etikety. Stejný název vína totiž ještě neznamená stejné složení. Například suchý Sauvignon nemusí obsahovat ani 2 gramy zbytkového cukru na litr. Totéž víno v polosuché variantě už ho ale obsahuje přes 11 gramů. Polosladká vína, například vína růžová, pak mají i přes 20 gramů cukru na litr,“ vysvětluje Jitka Pomykalová ze společnosti Blatel. Zdánlivě dietnější jsou pak některá červená vína. Například Frankovka má jen kolem jednoho gramu zbytkového cukru. Tato vína ale většinou obsahují větší množství alkoholu, a proto se z hlediska množství kalorií podobají vínům bílým.

 

Vyhýbejte se mlsání tučných sýrů a uzenin

Přestože se konzumace alkoholu při hubnutí obecně nedoporučuje, pravidelné pití vína řada odborníků schvaluje. Dvě deci vína u žen a čtyři u mužů podle mnohých lékařů snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Za tloustnutím navíc podle specialistů nestojí alkohol samotný, ale fakt, že při jeho popíjení snadno dostaneme chuť na něco dobrého, často velmi kalorického. Ať už se jedná o drobné pochutiny, jako oříšky, slané tyčinky a chipsy, nebo o studené mísy plné uzenin a sýrů. Ty druhy sýrů, které se k vínu nejvíce hodí, při tom patří mezi nejkaloričtější. Jedno balení sýru s bílou plísní například obsahuje více než 300 kcal a velké množství tuku. Z uzenin jsou pak nejhorší zauzené salámy a tučné klobásy.

Zdroj: VÍNO BLATEL, a.s.

 

Poznámka redakce:

Společnost VÍNO BLATEL, a.s. byla založena v roce 1990 a ve své činnosti se zaměřuje na zpracování hroznů a výrobu a prodej vína. Sídlo společnosti je v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem, v kraji s mimořádně příznivými podmínkami pro pěstování vinné révy. Je jedním z nejseverněji položených vinařství v rámci České republiky i Evropy. Víno se v této obci pěstuje na rozloze 284 ha, z čehož společnost obhospodařuje 189 hektarů. Vinařské lokalitě vévodí proslulé místo poutí u kaple Sv. Antonína. Mezi hlavní odrůdy, které ve vinicích převládají, patří Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Muškát Moravský, Rulandské bílé a Chardonnay. Společnost je největším tuzemským pěstitelem odrůdy Merlot. Víno této odrůdy bývá často oceňováno na prestižních výstavách.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Léto s dressingy Spak

Doplňte své letní recepty jedinečnou ingrediencí – kvalitními dressingy od Spaku. Nejen, že si usnadníte práci, ale oslníte lahodnou chutí lehkých letních pokrmů. Načerpejte inspiraci na domácí vaření a užijte si gurmánské večery i u vás doma.

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Trend léta 2020 – Nealkoholické víno podporující trávení

Stále více a více se dostává do popředí trend nealkoholických nápojů a poptávka po nich se zvyšuje a nabírá na obrátkách. Pokud i vy milujete chuť vína, ale z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete pít alkohol, určitě vyzkoušejte skvělé nealkoholické víno z oblíbeného vinařství Vinselekt Michlovský. Může vás doprovázet kdykoliv během dne a hodí se na každou příležitost. Sklenka k obědu navíc podpoří i vaše trávení.

číst dále ...

Rychlé, dobré a univerzální: Vyrobte si domácí ochucená másla ve sladké i slané variantě!

Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy