REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hubněte i s přílohami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoční svátky se nesly v duchu hodování, tak jako vždy. Nový rok je symbolem začátků a předsevzetí. Některá vydrží pár dní, některá několik měsíců a některá změní celý život. Redukce váhy, patří mezi jedno z pěti nejčastějších předsevzetí.


Hladovění, diety i vynechávání příloh

Lidé často sahají po hladovění, které váhu sníží, ale po navrácení do normálního režimu kila opět naskakují. Inspirací je i bezpočet diet, které „zaručí“ snížení váhy či vynechávání příloh, které jsou údajně zbytečným zdrojem nepotřebných sacharidů. Servírování jídel bez přílohy je sice oblíbených a možná i dočasně funkčním prostředkem tzv. rychlého hubnutí, není to ale dlouhodobě dobré řešení. Jak to tedy s přílohami doopravdy je? Proč je zcela nevyřazovat z jídelníčku, co může jejich dlouhodobá absence způsobit a jak je vhodně nahradit?

 

Příloha jako důležitá součást jídelníčku

Právě přílohy bývají jedním z problémů při snižování váhy. Ale jejich absence je citelná kvůli nedostatečnému zasycení. „V honbě za vysněnou postavou je úplné vynechání příloh bez jejich adekvátní náhrady jedním z nejčastějších kroků, ke kterému se při hubnutí lidé uchylují. Ačkoliv jejich eliminace zpočátku opravdu urychluje hubnutí, v praxi se ukazuje, že to pro většinu lidí není praktické, dlouhodobě udržitelné a ani nutné. Tato radikální změna se z dlouhodobého hlediska nevyplácí a může mít i neblahé zdravotní následky,“ říká Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyně Slim Pasta.

 

 

Častý scénář vypadá tak, že při vynechání například obědové přílohy se tělo o energetický deficit přihlásí později večer, což má za následek dojídání se sladkostmi či velkými porcemi jídla. „Při dlouhodobém vynechání příloh si tělo si přivykne na nižší příjem a po jejich opětovném zařazení pak hrozí poměrně vysoké riziko jojo efektu. Správnou cestou tedy není vyřadit přílohy z jídelníčku, ale přijít na to, jak si je správně dávkovat či jak je vhodně nahradit,“ dodává Monika Rychlovská Tělupilová.

 

Zázračný konjak

Jednoduchou pomůckou může být zařazení příloh z konjaku do vašeho stravovacího plánu. „Konjakové přílohy vás dokonale zasytí a díky jejich velmi nízké energetické hodnotě vám pomohou snížit množství přijímaných sacharidů. Kromě toho jsou bohatým zdrojem vlákniny glukomannan, která funguje jako prebiotikum, napomáhá se zbavit zácpy a pomáhá i ke snižování hmotnosti,“ vysvětluje Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyně Slim Pasta.

Jak tedy dojít ke zdárnému cíli? Pokud se tedy snažíte hubnout, konjakové přílohy vám ve vaší snaze určitě pomohou. A pokud byste si přeci jen rádi naservírovali běžnou přílohu, pokuste se ji připravit v odlehčené formě nebo doplněnou o zeleninu.

 

Tipy na odlehčení jídelníčku:

  • Milujete bramborovou kaši? Zkuste část brambor nahradit celerem, brokolicí nebo květákem.
  • Rýži, kuskus, pohanku nebo bulgur servírujte namíchané s nadrobno nakrájenou zeleninou, například květákem nebo brokolicí.
  • Oblíbeným hranolkám, kroketám, bramborákům, topinkám či smaženým palačinkám se raději vyhněte. Smažením zbytečně zvyšujete energetickou hodnotu jídla a zároveň ho „obohacujete“ o škodlivé látky. Kromě jiného tím přitížíte především žaludku a žlučníku.
 

Jednoduché rady, které stojí k novoročnímu zamyšlení. Důležitým faktem je, že přílohy patří k životu s dietou i bez ní.

 

Běžné přílohy v číslech

Nemáte představu, kolik kalorií a sacharidů jednotlivé přílohy obsahují?

 

 

Ukázkové jídelníčky

Chybí vám nápady na zdravý a odlehčený jídelníček? Inspirujte se menu, které sestavila výživová poradkyně. Pomůže vám s kombinací potravin i se zařazením konjakových příloh do běžného dne.

 

Snídaně: ovesná kaše se strouhaným jablkem, skořicí a vlašskými ořechy
Dopolední svačina: bílý jogurt s mandarinkou a čekankovým sirupem
Oběd: lososové “rizoto” s konjakovou rýží
Odpolední svačina: zeleninový salát s fetta sýrem
Večeře: čínská kuřecí směs s konjakovými nudlemi

 

Snídaně: proteinový chlebík s guacamole
Dopolední svačina: kefír s malinami
Oběd: boloňská omáčka s hovězím masem a konjakovými špagetami
Odpolední svačina: zelný salát
Večeře: krevety na asijský způsob s restovaný SP nudlemi bez nálevu

 

Snídaně: čokoládová kaše s quinoou, malinami a kokosem

Dopolední svačina: tvaroh s čekankovým sirupem, kousky proteinových sušenek a pomerančem
Oběd:  houbové “rizoto” s vepřovou panenkou
Odpolední svačina: cottage sýr s bylinkami a česnekovým sucharem
Večeře: konjakové penne se sýrovou omáčkou a slunečnicovými semínky.

 

Více na https://www.slimpasta.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

Orientujete se v pivních stylech?

Podle průzkumů pije pivo bezmála 6 milionů Čechů. To je bez pochyby impozantní číslo, ale ani s takto silnou základnou stále nemůžeme říci: Co Čech, to pivní znalec. Tak schválně, jak se vyznáte v pivech vy? Češi patří jak výrobou, tak spotřebou piva mezi světovou pivní špičku. Výměrou chmelnic zaujímá relativně malá Česká republika po Německu a USA neuvěřitelné třetí místo na světě a se spotřebou více než 140 litrů piva na osobu za rok dokonce celosvětově vede. Řada pivařů si časem najde své oblíbené pivo, kterému zůstává věrná po dlouhé roky, ale roste podíl hledačů, kteří s chutí objevují nové styly a chuťové vlastnosti piva, ať už aby našli to pravé, vyznali se, nebo se zas vrátili ke svému prověřenému favoritovi. Za přispění Luďka Reichla, sládka Pivovaru Holba, jsme tak připravili stručný přehled druhů piv, který může pivní bádání usnadnit.

číst dále ...

Prémiový sekt Louis Girardot brut 2015 je opět vítězem Salonu vín České republiky v kategorii sektů

Odborná porota se už po dvaadvacáté sešla, aby vybrala stovku nejlepších moravských a českých vín. Salon vín – národní soutěž vín je výkladní skříní tuzemského vinařství. Prestižní ocenění zlatými a stříbrnými medailemi jsou nezpochybnitelnou garancí kvality a titul Šampiona je nejvyšší dosažitelnou metou pro víno v České republice. O výsledcích je rozhodnuto a vybraná vína budou celý rok 2022 k ochutnání v expozici Salonu vín ve Valticích. Kategorii šumivých vín opět ovládl loňský Šampion Louis Girardot brut 2015, nejušlechtilejší sekt z produkce společnosti BOHEMIA SEKT.

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Svačinky připravené do pěti minut

Důležitou součástí každého dne jsou svačiny. V rámci dětského jídelníčku jsou samozřejmostí, ale stejnou důležitost by měly mít i v tom „dospěláckém“. Vyvážená svačina prospěje nejen tělu, ale i mysli. Výmluvy o nedostatku času nebereme. Přinášíme proto několik chutných a časově nenáročných receptů na svačinky, které rozjasní váš den a prospějí tělu i na duchu.

číst dále ...

Papírové tašky bez špatného svědomí. Košík je dokáže rozvláknit a vyrobit z nich kompostovatelné a recyklovatelné obaly….

Velké množství papírových tašek, ve kterých se vozí potraviny objednané po internetu, dlouhodobě trápí jak zákazníky, tak samotné online supermarkety. Košík.cz nyní přichází s revoluční myšlenkou, která z problému dělá naopak výhodu. Z každé tašky, kterou vybere od zákazníka, udělá Cirkutašky se sedmi životy. Ve spolupráci s finskou společností Huhtamaki začne své papírové tašky spolu s ostatním odpadem ze skladu ekologicky přetvářet pomocí v Česku unikátní technologie rozvláknění, která neničí papírové vlákno. Vše, co z tašek vznikne, tak bude nadále recyklovatelné a kompostovatelné. Jako první Košík představí obaly na vlastní vajíčka z volného chovu z mobilních kurníků pod značkou Authentic.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy