REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

HRSTKOVÁ POLÉVKA – tradiční česká sváteční polévka, která zahřeje a zasytí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Menu gold - luštěninyV jednoduchosti je síla. Pokud k tomu přidáme špetku tradice a spojíme s gastronomií, snadno a rychle se dostaneme k polévkám. Nejenže měly v zimě zahřát, často měly zasytit natolik, aby byly schopné nahradit hlavní chod.

Přesně takovou kombinaci dobré chuti, zdroje síly a přitom jednoduchého vaření nabízí tradiční hrstková polévka.


Co se za touto polévkou skrývá? Její počátky sahají až do 19. století, kdy se začala vařit na střední Moravě v oblasti Hané a Valašska. Její základ tvoří luštěniny a obiloviny. Nejenže je tedy zdravá, uměla i řádně zasytit. Podávala se s tlustým krajícem domácího kváskového chleba a traduje se, že měla dát sílu pořádnému chlapovi. Ten s ní měl vystačit i bez dalšího jídla.

Hrstková polévka je spjata zejména se zimou, kdy má hladového krom jiného i prohřát. Obvykle se pak vařila zejména s obdobím Vánoc a svátků. Vyzkoušejte ji i vy.

Již naše prababičky věděli, co je pro náš organismus nejlepší. „Hrstková polévka je totiž vhodným pokrmem bohatým na bílkoviny, vlákninu a minerální látky. Doporučuji ji konzumovat jako odpolední svačinu nebo 1. večeři sportovcům i těm, kteří redukují svoji hmotnost. Pokud do porce polévky přidáme lžičku ghí (přepuštěného másla), obohatíme pokrm o vhodné tuky a chuť bude lahodnější,“ říká Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

 

PR - Menu Gold - Hrstková polévka

 

RECEPT: HRSTKOVÁ POLÉVKA

  • 300 g směs Hrstka Menu Gold
  • 3 velké brambory
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks kořenového celeru
  • 1 stroužek česneku
  • petrželová nať
  • 1 ks cibule
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky mleté sladké papriky
  • petrželka na ozdobu

Předem namočenou směs Hrstka vaříme 30 minut. Přidáme brambory na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme ještě 20 minut.

Jako poslední krok si připravíme jíšku. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme 1/2 polévkové lžíce hladké mouky. Osmahneme do zlatova s 1/2 čajové lžičky mleté červené papriky. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.

 

PR - Menu Gold - Hrstková polévkaTIP – POLÉVKOVÁ SMĚS HRSTKA MENU GOLD

Vyzkoušejte Polévkovou směs Hrstka Menu Gold – pestrá směs několika druhů luštěnin se stejnou dobou vaření. Obsahuje hrách žlutý, čočku velkozrnnou, čočku červenou, fazole bílé, fazole adzuky a fazole mungo, což je výborná kombinace s vysokým obsahem kvalitních rostlinných bílkovin, vitamínů skupiny B, kyseliny listové a železa, vhodná přípravu hrstkové polévky či do luštěninového nákypu.

Dostupnost: Kaufland, ALBERT, MAKRO, COOP, Tesco

Doporučená MOC: 39,90 Kč v akcích 29,90

 

Zdroj: www.menugold.czwww.lafood.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy