REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hody Hody aneb Něco na těch vejcích bude!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoce jsou pomalu, ale jistě za dveřmi a je nejvyšší čas shánět bílá vajíčka, barvy, plést pomlázky, péct mazance a dát si do vázy kočičky. Přesně tak, jak se na tyto sváteční dny sluší a patří. A pokud se k tradičnímu symbolu, jako je malování vajec, dostanete doslova „za pět dvanáct“, dost dobře se vám může stát, že budou v obchodech regály s bílým vajíčky prázdné a vyprodané. Co s tím? Zavolejte si kurýra DoDo! Protože ten dokáže občas doslova zázraky a třeba vám pomůže sehnat i tento nedostatkový artikl.


Vaječné zajímavosti

Pokud se ale řadíte mezi velikonoční „neslaviče“, anebo nejste vegan, možná se vajíčka řadí do základních domácích zásob vaší kuchyně. Dokážou totiž zachránit i ten nehladovější moment. Ale víte, kolik mají taková vejce benefitů a důvodů, proč se jim navzdory cholesterolové fámě přestat vyhýbat? Tak schválně!

 

 
  • Vejce jsou skvělou součástí snídaně. Stabilizují hladinu cukru v krvi a nasytí nás na delší dobu. Podle výzkumů, lidé, kteří snídají vajíčka, během dne jedí výrazně méně (to se může hodit všem, kteří chtějí shodit nějaké to kilo).
  • Není tomu tak dávno, kdy byla vejce na černé listině a nesměla přes práh každému, kdo zastával zdravý životní styl, a to z důvodu vysokého příjmu cholesterolu. Mýtus byl ale svržen a my se tak můžeme všichni přestat bát, že by vejce krevní cholesterol zvyšovala.  Tělo si ho totiž dokáže pomocí jater vyprodukovat spoustu samo. Pokud posnídáte vejce, játra svou produkci cholesterolu prostě omezí.
  • Víte, že vejce patří mezi nejvýživnější potraviny na světě? Jedno vejce natvrdo obsahuje vitaminy A, E, B5, B12, B2 a D, fosfor, selen, zinek, vápník a na závěr také kyselinu listovou.
  • Ne nadarmo se vajíčky „cpe“ každý správný sportovec a milovník štíhlé linie. Vejce obsahuje zdravé tuky, je plné bílkovin a má jen okolo 70 kalorií.
  • Vaječný žloutek je bohatým zdrojem cholinu. Jedná se o bioaktivní látku, která přispívá k normálnímu metabolismu tuků a k udržení normální činnosti jater.
  • Pozor, za čerstvé vejce můžete považovat to, které není starší než devět dní. Trvanlivost vajec je pak 28 dní po snesení.
  • Největší vejce na světě pochází z České republiky! V roce 2005 ho snesla slepice paní Věry Ouškové ze Strunkovic nad Volyňkou na Strakonicku. Měřilo na výšku téměř 9 cm, vážilo 210 g a mělo obvod 21 cm. Naše největší vajíčko bylo zasláno do Londýna na zápis do Guinessovy knihy rekordů a potom našlo domov v Muzeu kuriozit v Pelhřimově.

Také jste hned dostali chuť na něco dobrého s tou zázračnou a zdravou potravinou? A chcete vajíčka domácí nebo třeba z biochovu? Anebo nakonec opravdu zatoužíte ctít tradice a začnete shánět vejce bílá? Ušetřete si čas a vyšlete pro ta nejlepší a nejkvalitnější vajíčka kurýra DoDo, asistenta, který sežene a přiveze cokoliv!

 

 

DoDo je osobní asistent, který splní veškerá vaše přání. Sežene a přiveze totiž cokoliv, co lze koupit, zařídit nebo vyzvednout. Kdykoliv a kamkoliv po celé Praze. Někdo si jej volá na vyzvednutí kabátu z čistírny, někdo shání krmivo pro rybičky nebo hmoždinky do sádrokartonu. Jiným pomůže zbavit se obrovitánského pavouka v koupelně či vystát frontu na poště. DoDo přijímá požadavky přes SMS, FB Messenger nebo webový chat, takže nemusíte nikam složitě volat a vysvětlovat. Služba, která je inspirována úspěšným konceptem z Ameriky, se dostala už i k nám.

Více informací najdete na https://www.facebook.com/chcidodo/ nebo www.idodo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy