REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hody Hody aneb Něco na těch vejcích bude!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoce jsou pomalu, ale jistě za dveřmi a je nejvyšší čas shánět bílá vajíčka, barvy, plést pomlázky, péct mazance a dát si do vázy kočičky. Přesně tak, jak se na tyto sváteční dny sluší a patří. A pokud se k tradičnímu symbolu, jako je malování vajec, dostanete doslova „za pět dvanáct“, dost dobře se vám může stát, že budou v obchodech regály s bílým vajíčky prázdné a vyprodané. Co s tím? Zavolejte si kurýra DoDo! Protože ten dokáže občas doslova zázraky a třeba vám pomůže sehnat i tento nedostatkový artikl.


Vaječné zajímavosti

Pokud se ale řadíte mezi velikonoční „neslaviče“, anebo nejste vegan, možná se vajíčka řadí do základních domácích zásob vaší kuchyně. Dokážou totiž zachránit i ten nehladovější moment. Ale víte, kolik mají taková vejce benefitů a důvodů, proč se jim navzdory cholesterolové fámě přestat vyhýbat? Tak schválně!

 

 
  • Vejce jsou skvělou součástí snídaně. Stabilizují hladinu cukru v krvi a nasytí nás na delší dobu. Podle výzkumů, lidé, kteří snídají vajíčka, během dne jedí výrazně méně (to se může hodit všem, kteří chtějí shodit nějaké to kilo).
  • Není tomu tak dávno, kdy byla vejce na černé listině a nesměla přes práh každému, kdo zastával zdravý životní styl, a to z důvodu vysokého příjmu cholesterolu. Mýtus byl ale svržen a my se tak můžeme všichni přestat bát, že by vejce krevní cholesterol zvyšovala.  Tělo si ho totiž dokáže pomocí jater vyprodukovat spoustu samo. Pokud posnídáte vejce, játra svou produkci cholesterolu prostě omezí.
  • Víte, že vejce patří mezi nejvýživnější potraviny na světě? Jedno vejce natvrdo obsahuje vitaminy A, E, B5, B12, B2 a D, fosfor, selen, zinek, vápník a na závěr také kyselinu listovou.
  • Ne nadarmo se vajíčky „cpe“ každý správný sportovec a milovník štíhlé linie. Vejce obsahuje zdravé tuky, je plné bílkovin a má jen okolo 70 kalorií.
  • Vaječný žloutek je bohatým zdrojem cholinu. Jedná se o bioaktivní látku, která přispívá k normálnímu metabolismu tuků a k udržení normální činnosti jater.
  • Pozor, za čerstvé vejce můžete považovat to, které není starší než devět dní. Trvanlivost vajec je pak 28 dní po snesení.
  • Největší vejce na světě pochází z České republiky! V roce 2005 ho snesla slepice paní Věry Ouškové ze Strunkovic nad Volyňkou na Strakonicku. Měřilo na výšku téměř 9 cm, vážilo 210 g a mělo obvod 21 cm. Naše největší vajíčko bylo zasláno do Londýna na zápis do Guinessovy knihy rekordů a potom našlo domov v Muzeu kuriozit v Pelhřimově.

Také jste hned dostali chuť na něco dobrého s tou zázračnou a zdravou potravinou? A chcete vajíčka domácí nebo třeba z biochovu? Anebo nakonec opravdu zatoužíte ctít tradice a začnete shánět vejce bílá? Ušetřete si čas a vyšlete pro ta nejlepší a nejkvalitnější vajíčka kurýra DoDo, asistenta, který sežene a přiveze cokoliv!

 

 

DoDo je osobní asistent, který splní veškerá vaše přání. Sežene a přiveze totiž cokoliv, co lze koupit, zařídit nebo vyzvednout. Kdykoliv a kamkoliv po celé Praze. Někdo si jej volá na vyzvednutí kabátu z čistírny, někdo shání krmivo pro rybičky nebo hmoždinky do sádrokartonu. Jiným pomůže zbavit se obrovitánského pavouka v koupelně či vystát frontu na poště. DoDo přijímá požadavky přes SMS, FB Messenger nebo webový chat, takže nemusíte nikam složitě volat a vysvětlovat. Služba, která je inspirována úspěšným konceptem z Ameriky, se dostala už i k nám.

Více informací najdete na https://www.facebook.com/chcidodo/ nebo www.idodo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy