REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hadí maso

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Připravuje se vařené, smažené nebo i syrové. V jižních provinciích Vietnamu se jídla připravovaná z hadího masa, považují za delikatesu. Had se připravuje na mnoho způsobů. Se zeleninou i jako hadí polévka. Oblíbený je had také v Číně a Thajsku.


Na naší planetě žije asi dva a půl tisíce druhů hadů a z toho 135 druhů se vyskytuje ve Vietnamu. Odborníci tvrdí, že pouze 34 druhy jsou jedovaté. Zajímavé je jistě i to, že mořští a říční hadí jsou jedlí a mají nejen chutné, ale i velice výživné maso. V jižních provinciích Vietnamu se jídla připravovaná z hadího masa, považují za delikatesu. Had se připravuje na mnoho způsobů. Se zeleninou i jako hadí polévka.

Hadí maso je oblíbené také v Japonsku, kde jej má na jídelníčku přes 300 restaurací. Připravuje se vařené, smažené nebo i syrové. Hada si před úpravou mohou vybrat živého a kuchař jim ho připraví.

Hadí srdce, ještě teplé, se podává jako delikatesa v Thajsku.

Krev z hada se samozřejmě pije v Číně, na Tchajwanu a Jemenu a pije se s alkoholem. Má to prý povzbudivé účinky. Z hadí krve se vyráběly roztoky a masti, posilující údajně odolnost lidského organismu proti chorobám. Hadí krev je vzácná. Dělá se z ní nápoj, jenž prý mužům dodává sexuální energii. K mání je i kořalka, v níž jsou hadi naloženi. Nezřídka se zde pije i hadí krev s červeným vínem.

Hadí vodka je oblíbený nápoj v Koreji a ostatních asijských zemích. Připravuje se tak, že se do láhve dá živý had, nejlépe jedovatý a dolije lihem. Had se v podstatě udusí a dodá vodce správné aróma.

Autor: Jaroslav Vašák

Recepty na kuchyňskou úpravu hadího masa: Hadí guláš Had smažený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy