REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovací sezona je tady! Tipy kam na grilování po celé ČR

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilovací vášeň během teplého počasí ovládne takřka všechny z nás. Ale ne každý má to štěstí, aby si mohl ugrilovat maso nebo opéct buřta na vlastní zahradě. Proto pro vás Drůbežářský závod Klatovy připravil několik tipů na využití veřejných grilovišť či piknikových míst po celé České republice.


Dobré jídlo připravené na ohni spojuje přátele a vytváří nezapomenutelné zážitky

Češi si čím dál více oblíbili outdoorovou gastronomii, které je možné se věnovat i v českých parcích a lesoparcích. Nejvíce grilovišť najdete v Praze, další jsou v Hradci Králové, Plzni či Brně. Taková místa jsou ideální pro pohodový víkend s rodinou, přáteli nebo kolegy z práce. Mnohdy je lze spojit se hrami pro děti nebo sportovními aktivitami. Proto neváhejte a vydejte se do přírody. Ale nezapomeňte, že počet míst je omezený. Takže kdo dřív přijde, ten dřív griluje!

 

 

Pikniková místa s ohništěm, nebo grilovací místa

Pikniková místa jsou zpravidla opatřena dřevěným piknikovým stolem s lavicemi, odpadkovým košem a vyznačeným ohništěm. V Praze by se postupně na některých místech měly objevovat i mobilní toalety. Griloviště má podobné vybavení jako piknikové místo, ale má tu výhodu, že zde najdete i ocelový gril. Takže nemusí zůstat jen u opékání buřtů a klobás, ale můžete si připravit i pořádně šťavnatý steak.

 

Grilovací místa

  • Praha: Na Košíku v Praze 15 – nově vybudované griloviště s velkým grilem, v blízkosti dětského hřiště. Centrální park v Praze 13 – moderní griloviště s ocelovým grilem, v blízkosti restaurace.
  • Pardubice: Na Špici – grilovací prostor je ukryt v dřevěné budově, která slouží jako půjčovna sportovních potřeb.
  • Hradec Králové: Šimkovy sady – jedno grilovací místo najdete na poloostrově u rybníčka a další dvě v sadech sousedících s katastrálním úřadem.
  • Brno: Brněnská přehrada – zde najdete hned tři veřejná grilovací místa, a to na Rokli, Pod Dymou a v lokalitě Sokolovské koupaliště. Park Kraví hora – veřejné griloviště se nachází u cesty naproti vodojemu.
 

Pikniková místa s ohništěm

  • Plzeň: Senecký rybník – ideální místo k relaxaci, sportování i grilování. Kolem rybníka se rozprostírá písečná pláž.
  • Praha: Ohniště pod modřanským jezerem, Chuchelský háj (V Lomu), Prokopské údolí (Klukovice u dětského hřiště), Obora Hvězda (Pod rybníkem, U domu oborníka), Kunratický les (Vyhlídka, U Gizely), Stromovka (zde najdete hned 4 místa a u Šlechtovy restaurace vám za 400 Kč gril i půjčí) a mnoho dalších míst.
 

Nezapomeňte na pravidla

  • Ohniště můžete obecně využívat od 8 – 23 hod. V parcích však platí dodržování nočního klidu, takže do 22 hod. musíte s grilováním skončit.
  • Pikniková místa nejsou standardně zásobena dřívím, proto je lepší si vždy donést své vlastní.
  • Jelikož se většina těchto míst nachází hluboko v lesích, udržujte určitou míru hlasitosti a klidu.
  • Neodhazujte odpadky a neznečišťujte okolí místa.
  • Před odchodem ohniště důkladně uhaste dostatečným množstvím vody.

Ugrilovat se dá řada věcí. Od marinovaného masa, přes různé druhy klobás a sýru, až po zeleninu a ovoce!

TIP: Vyzkoušejte například Kuřecí špízy se špekem od DZ Klatovy na špízu kromě výborného kuřecího stehna bez kosti a kůže najdete i uzený špek, bílou cibuli a na plátky nakrájenou zelenou papriku.

 

Recept: Pikantní marinována kuřecí prsa – recept se objeví po kliknutí na jeho název nebo fotografii!

 

TIP: Pro ty, co chtějí ušetřit čas s marinováním, má Drůbežářský závod Klatovy řešení v podobě již připravených balení Family Grill Argentina, Party Grill – horní a spodní stehna marinovaná DUO nebo Family Grill Brazílie. Stačí si jen vybrat a můžete grilovat. K tomu se nejlépe hodí grilovaná zelenina, jako je například zelená cuketa, červená a žlutá paprika, potřená olivovým olejem s grilovacím kořením.

 

Chutné klobásy na gril snadno a rychle

Kromě klasických klobás můžete vyzkoušet kuřecí klobásy se sýrem nebo kuřecí TRIO klobásky bez E od Drůbežářského závodu Klatovy. Křehkost a jemnost kuřecího masa ocení zejména malí strávníci.

TIP: Klobásy před pečením lehce nařežte a podávejte například s plnotučnou hořčicí a čerstvým pečivem.

 

Poznámka redakce:

Drůbežářský závod Klatovy a.s. je druhým největším zpracovatelem kuřecího masa a výrobcem uzenin z kuřecího masa v České republice. Měsíční produkce je v objemu 2 000 t kuřecího masa a 850 t masných výrobků. Česká kvalita našich potravin směle konkuruje potravinářským závodům v zemích EU. Společnost obchoduje s více než 3 000 odběrateli z tuzemska i zahraničí s výrobky vlastní produkce. Drůbežářský závod Klatovy a.s. také provozuje jídelnu Slávie na klatovském náměstí, kde si zákazníci mohou pochutnat na cenově dostupných pokrmech, především z kuřecího masa vlastní produkce. Vybrané produkty si dále mohou zákazníci zakoupit přímo ve dvou podnikových prodejnách v Klatovech. Drůbežářský závod Klatovy a.s. zaměstnává přibližně 800 lidí. Více informací naleznete na: http://www.dzklatovy.cz/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy