REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

FOOD STYLING – Vnímejte jídlo komplexně!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ne nadarmo se traduje, že jíme i očima. Milujete skvělé jídlo a ten okamžik, kdy vám ho v restauraci naservírují na stůl? Ta chvíle před prvním soustem, kdy vnímáte čichem a zrakem a těšíte se, až poprvé tento mnoha smyslový zážitek ochutnáte? Tento okamžik můžete od teď zažívat i doma. Nebojte se kreativity a věnujte čas i servírování. S láskou připravené a naaranžované jídlo povznese vaše chuťové zážitky na maximum!


Knihy s nádhernými fotografiemi jídel jsou stále populárnější. Hledáte v nich nejen inspirativní recepty, ale čím dál tím víc častěji vás zajímá, jak jídlo na talíři vypadá. Barevné kreace jako z jiného světa, kdy při prvním pohledu řeknete „Wau!“ Někdy jsou fotografie v knihách tím jediným na co se dokážete soustředit a recepty jako takové hrají až druhou roli. „Ve vysoké gastronomii má mít správný šéfkuchař na prvním místě nastavenou chuť a na stejném stupínku i food styling,“ upozorňuje Tomáš Horák, šéfkuchař restaurace Triton v hotelu Adria, který působil v několika michelinských restauracích ve světě, čili je pro něj tato disciplína absolutní součástí vaření a rozhodl se naučit Českou republiku vnímat jídlo komplexněji a kreativněji i v domácnostech.

 

 

Food styling byl a je unikátní disciplína, jíž ovládala jen hrstka odborníků, kteří nabízejí své služby pro reklamní fotografie, televizní reklamu, obalový design nebo pro luxusní restaurace na jejich jídelní lístky. „Nicméně v dnešní době by to měl být jeden z předpokladů dobrého šéfkuchaře. Být kreativní v kuchyni, znamená být ve svém oberu komplexní, “ říká Tomáš. Dle jeho názoru má více nápadů za následek lepší a chutnější jídla. „Procestoval jsem plno států a každý z nich měl pár skvělých surovin, které vybočovaly nad úroveň ostatních. Je potřeba si uvědomit, že pokud tyto potraviny zpracujete do obyčejného receptu, budou jistě dobré, ale pokud budete dopředu přemýšlet i nad tím, na jaký talíř je dáte, jaké barevné bylinky k nim pasují, vše doladíte k dokonalosti,“ dodává. Nebojte se experimentovat, dík kreativitě vznikne přidaná hodnota a ta odliší vaše jídlo od ostatních.

Poznámka redakce:

Tomáš Horák je aktuálně šéfkuchař restaurace Triton, hotel Adria, Praha.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy