REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

FOOD STYLING – Vnímejte jídlo komplexně!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ne nadarmo se traduje, že jíme i očima. Milujete skvělé jídlo a ten okamžik, kdy vám ho v restauraci naservírují na stůl? Ta chvíle před prvním soustem, kdy vnímáte čichem a zrakem a těšíte se, až poprvé tento mnoha smyslový zážitek ochutnáte? Tento okamžik můžete od teď zažívat i doma. Nebojte se kreativity a věnujte čas i servírování. S láskou připravené a naaranžované jídlo povznese vaše chuťové zážitky na maximum!


Knihy s nádhernými fotografiemi jídel jsou stále populárnější. Hledáte v nich nejen inspirativní recepty, ale čím dál tím víc častěji vás zajímá, jak jídlo na talíři vypadá. Barevné kreace jako z jiného světa, kdy při prvním pohledu řeknete „Wau!“ Někdy jsou fotografie v knihách tím jediným na co se dokážete soustředit a recepty jako takové hrají až druhou roli. „Ve vysoké gastronomii má mít správný šéfkuchař na prvním místě nastavenou chuť a na stejném stupínku i food styling,“ upozorňuje Tomáš Horák, šéfkuchař restaurace Triton v hotelu Adria, který působil v několika michelinských restauracích ve světě, čili je pro něj tato disciplína absolutní součástí vaření a rozhodl se naučit Českou republiku vnímat jídlo komplexněji a kreativněji i v domácnostech.

 

 

Food styling byl a je unikátní disciplína, jíž ovládala jen hrstka odborníků, kteří nabízejí své služby pro reklamní fotografie, televizní reklamu, obalový design nebo pro luxusní restaurace na jejich jídelní lístky. „Nicméně v dnešní době by to měl být jeden z předpokladů dobrého šéfkuchaře. Být kreativní v kuchyni, znamená být ve svém oberu komplexní, “ říká Tomáš. Dle jeho názoru má více nápadů za následek lepší a chutnější jídla. „Procestoval jsem plno států a každý z nich měl pár skvělých surovin, které vybočovaly nad úroveň ostatních. Je potřeba si uvědomit, že pokud tyto potraviny zpracujete do obyčejného receptu, budou jistě dobré, ale pokud budete dopředu přemýšlet i nad tím, na jaký talíř je dáte, jaké barevné bylinky k nim pasují, vše doladíte k dokonalosti,“ dodává. Nebojte se experimentovat, dík kreativitě vznikne přidaná hodnota a ta odliší vaše jídlo od ostatních.

Poznámka redakce:

Tomáš Horák je aktuálně šéfkuchař restaurace Triton, hotel Adria, Praha.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy