REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

FOOD STYLING – Vnímejte jídlo komplexně!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ne nadarmo se traduje, že jíme i očima. Milujete skvělé jídlo a ten okamžik, kdy vám ho v restauraci naservírují na stůl? Ta chvíle před prvním soustem, kdy vnímáte čichem a zrakem a těšíte se, až poprvé tento mnoha smyslový zážitek ochutnáte? Tento okamžik můžete od teď zažívat i doma. Nebojte se kreativity a věnujte čas i servírování. S láskou připravené a naaranžované jídlo povznese vaše chuťové zážitky na maximum!


Knihy s nádhernými fotografiemi jídel jsou stále populárnější. Hledáte v nich nejen inspirativní recepty, ale čím dál tím víc častěji vás zajímá, jak jídlo na talíři vypadá. Barevné kreace jako z jiného světa, kdy při prvním pohledu řeknete „Wau!“ Někdy jsou fotografie v knihách tím jediným na co se dokážete soustředit a recepty jako takové hrají až druhou roli. „Ve vysoké gastronomii má mít správný šéfkuchař na prvním místě nastavenou chuť a na stejném stupínku i food styling,“ upozorňuje Tomáš Horák, šéfkuchař restaurace Triton v hotelu Adria, který působil v několika michelinských restauracích ve světě, čili je pro něj tato disciplína absolutní součástí vaření a rozhodl se naučit Českou republiku vnímat jídlo komplexněji a kreativněji i v domácnostech.

 

 

Food styling byl a je unikátní disciplína, jíž ovládala jen hrstka odborníků, kteří nabízejí své služby pro reklamní fotografie, televizní reklamu, obalový design nebo pro luxusní restaurace na jejich jídelní lístky. „Nicméně v dnešní době by to měl být jeden z předpokladů dobrého šéfkuchaře. Být kreativní v kuchyni, znamená být ve svém oberu komplexní, “ říká Tomáš. Dle jeho názoru má více nápadů za následek lepší a chutnější jídla. „Procestoval jsem plno států a každý z nich měl pár skvělých surovin, které vybočovaly nad úroveň ostatních. Je potřeba si uvědomit, že pokud tyto potraviny zpracujete do obyčejného receptu, budou jistě dobré, ale pokud budete dopředu přemýšlet i nad tím, na jaký talíř je dáte, jaké barevné bylinky k nim pasují, vše doladíte k dokonalosti,“ dodává. Nebojte se experimentovat, dík kreativitě vznikne přidaná hodnota a ta odliší vaše jídlo od ostatních.

Poznámka redakce:

Tomáš Horák je aktuálně šéfkuchař restaurace Triton, hotel Adria, Praha.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy