REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.


Architektonické & design studio mimo kolektiv z Olomouce je autorem hlavní expozice v pavilonu A „Zahradní slavnost“. Představí se zde nejlepší tuzemští pěstitelé z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy, Ovocnářské unie ČR a Školkařského svazu Ovocnářské unie ČR. „Téma Zahradní slavnost letošní podzimní Flory Olomouc odkazuje na náročnou a smysluplnou práci všech zahradníků, zemědělců i sadařů, kteří právě v podzimním období sklízí svou zaslouženou úrodu po celoroční práci. Ústřední téma je také propojeno s oslavou 30 let od sametové revoluce a odkazuje na slavnou divadelní hru Václava Havla, Zahradní slavnost.“ popisuje zahradní a krajinářská architektka Ing. Barbora Trundová.

 

 

Na olomouckém výstavišti čeká návštěvníky řada lákadel. Pavilon A bude hostit hlavní expozici Zahradní slavnost, která předvede v moderním a netradičním pojetí typické podzimní plody, bohatou úrodu a práci zlatých českých ručiček. Letošní téma oslavuje nejen podzimní období, ale také 30 let svobody. Expozice bude tvořena nevídanou kombinací podzimní tématiky zemědělství a umění.

Vedle ukázek podzimního ovoce a zeleniny nebude chybět také floristická soutěž Pohár podzimní Flory, která ocení nejlepší floristy. Soutěžit se bude ve dvou disciplínách a kategoriích junior, profesionál a hobby. Soutěžící budou mít za úkol uvázat „kytici pro hostitelku“ a dekorovat „stůl zahradní slavnosti“. V pavilonu G bude k vidění včelařská výstava Hanácká včela, kde se návštěvníci budou moci seznámit s unikátními včelařskými exponáty, ukázkami včelích úlů, čmeláčích hnízd a historického vybavení pro včelaření. Program Českého svazu včelařů bude pokračovat poutavými přednáškami v historické oranžerii ve Smetanových sadech. Zde se také představí studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze s výstavou svých prací.

Již tradičně se s podzimní Florou Olomouc uskuteční Podzimní zahradnické trhy, které nabídnou návštěvníkům široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Novinkou bude Babiččin dvoreček a jiné atrakce pro děti. Těšit se můžete také na hudební vystoupení, soutěže a ukázky gastronomického umění na venkovním podiu Samba. Ve čtvrtek 3. října bude probíhat soutěž Dýňodlabání, která je určena pro děti ze základních škol.

Další událostí, která neodmyslitelně patří k podzimní etapě Flory Olomouc 2019, je festival gastronomie a nápojů Olima. Tato akce nabídne návštěvníkům v pavilonu C již 24. ročník soutěže cukrářů a kuchařů Gastro Olomouc – Olima Cup 2019, která proběhne ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, pobočkou severní Morava a Slezsko. Součástí festivalu Olima je rovněž Grand Prix ovocných destilátů Flora košt a soutěž mezi amatéry a profesionály ve vaření džemů Flora Džem. Ty nejlepší pálenky a džemy mohou návštěvníci ochutnat v pavilonu E, kde budou představeny také nejrůznější potraviny s označením značky kvality Klasa a Regionální potravina, oceňující výrobky, které mají vazbu k určitému kraji.

Doprovodný program nabídne návštěvníkům například 1. ročník soutěže cukrářů amatérů a profesionálů s mezinárodní účastí „Moravský cukrářský šampionát“, který proběhne ve dnech 5. – 6. října 2019. V neděli 6. října 2019 od 10.00 – 11:30 hodin proběhne atraktivní kuchařská show známého šéfkuchaře Jana Horkého, Kuchaře roku 2017.

Již posedmé doprovodí podzimní Floru Olomouc floristická výzdoba olomouckých pamětihodností s názvem Rozkvetlé památky, která okrášlí květinovým aranžmá vybrané historické objekty města Olomouce. Vyzdobenými památkami se bude moci veřejnost kochat od 3. – 15. října 2019.

Záštitu nad akcí podzimní Flora Olomouc 2019 převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.

Na podzimní Floru se opět vyplatí cestovat vlakem Českých drah. Na výstavu se lze svézt se zvýhodněnou jízdenkou VLAK+ Flora. Sleva činí 50 % na zpáteční jízdné z kteréhokoliv místa v ČR. Aby byla jízdenka se slevou VLAK+ uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah, který bude umístěn ve foyer pavilonu A. Jízdenku se slevou VLAK+ lze přitom zakoupit do všech stanic začínajících jménem města Olomouc – tedy i na zastávky Smetanovy sady nebo Nová Ulice, které leží na dohled od výstaviště.

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

FLORA OLOMOUC 2019, podzimní etapa

Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, pavilony A, E, G, H, exteriéry, oranžerie a Smetanovy sady

Doba konání: 3. – 6. října 2019, denně od 9 do 18 hodin, neděle 9 do 17 hodin

Podzimní zahradnické trhy 2019 – prodejní trhy květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb

Olima 2019 – festival gastronomie a nápojů, soutěže kuchařů a cukrářů, Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt, Flora Džem

Rozkvetlé památky – floristická výzdoba olomouckých pamětihodností, 3. – 15. října

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy