REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.


Architektonické & design studio mimo kolektiv z Olomouce je autorem hlavní expozice v pavilonu A „Zahradní slavnost“. Představí se zde nejlepší tuzemští pěstitelé z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy, Ovocnářské unie ČR a Školkařského svazu Ovocnářské unie ČR. „Téma Zahradní slavnost letošní podzimní Flory Olomouc odkazuje na náročnou a smysluplnou práci všech zahradníků, zemědělců i sadařů, kteří právě v podzimním období sklízí svou zaslouženou úrodu po celoroční práci. Ústřední téma je také propojeno s oslavou 30 let od sametové revoluce a odkazuje na slavnou divadelní hru Václava Havla, Zahradní slavnost.“ popisuje zahradní a krajinářská architektka Ing. Barbora Trundová.

 

 

Na olomouckém výstavišti čeká návštěvníky řada lákadel. Pavilon A bude hostit hlavní expozici Zahradní slavnost, která předvede v moderním a netradičním pojetí typické podzimní plody, bohatou úrodu a práci zlatých českých ručiček. Letošní téma oslavuje nejen podzimní období, ale také 30 let svobody. Expozice bude tvořena nevídanou kombinací podzimní tématiky zemědělství a umění.

Vedle ukázek podzimního ovoce a zeleniny nebude chybět také floristická soutěž Pohár podzimní Flory, která ocení nejlepší floristy. Soutěžit se bude ve dvou disciplínách a kategoriích junior, profesionál a hobby. Soutěžící budou mít za úkol uvázat „kytici pro hostitelku“ a dekorovat „stůl zahradní slavnosti“. V pavilonu G bude k vidění včelařská výstava Hanácká včela, kde se návštěvníci budou moci seznámit s unikátními včelařskými exponáty, ukázkami včelích úlů, čmeláčích hnízd a historického vybavení pro včelaření. Program Českého svazu včelařů bude pokračovat poutavými přednáškami v historické oranžerii ve Smetanových sadech. Zde se také představí studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze s výstavou svých prací.

Již tradičně se s podzimní Florou Olomouc uskuteční Podzimní zahradnické trhy, které nabídnou návštěvníkům široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Novinkou bude Babiččin dvoreček a jiné atrakce pro děti. Těšit se můžete také na hudební vystoupení, soutěže a ukázky gastronomického umění na venkovním podiu Samba. Ve čtvrtek 3. října bude probíhat soutěž Dýňodlabání, která je určena pro děti ze základních škol.

Další událostí, která neodmyslitelně patří k podzimní etapě Flory Olomouc 2019, je festival gastronomie a nápojů Olima. Tato akce nabídne návštěvníkům v pavilonu C již 24. ročník soutěže cukrářů a kuchařů Gastro Olomouc – Olima Cup 2019, která proběhne ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, pobočkou severní Morava a Slezsko. Součástí festivalu Olima je rovněž Grand Prix ovocných destilátů Flora košt a soutěž mezi amatéry a profesionály ve vaření džemů Flora Džem. Ty nejlepší pálenky a džemy mohou návštěvníci ochutnat v pavilonu E, kde budou představeny také nejrůznější potraviny s označením značky kvality Klasa a Regionální potravina, oceňující výrobky, které mají vazbu k určitému kraji.

Doprovodný program nabídne návštěvníkům například 1. ročník soutěže cukrářů amatérů a profesionálů s mezinárodní účastí „Moravský cukrářský šampionát“, který proběhne ve dnech 5. – 6. října 2019. V neděli 6. října 2019 od 10.00 – 11:30 hodin proběhne atraktivní kuchařská show známého šéfkuchaře Jana Horkého, Kuchaře roku 2017.

Již posedmé doprovodí podzimní Floru Olomouc floristická výzdoba olomouckých pamětihodností s názvem Rozkvetlé památky, která okrášlí květinovým aranžmá vybrané historické objekty města Olomouce. Vyzdobenými památkami se bude moci veřejnost kochat od 3. – 15. října 2019.

Záštitu nad akcí podzimní Flora Olomouc 2019 převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.

Na podzimní Floru se opět vyplatí cestovat vlakem Českých drah. Na výstavu se lze svézt se zvýhodněnou jízdenkou VLAK+ Flora. Sleva činí 50 % na zpáteční jízdné z kteréhokoliv místa v ČR. Aby byla jízdenka se slevou VLAK+ uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah, který bude umístěn ve foyer pavilonu A. Jízdenku se slevou VLAK+ lze přitom zakoupit do všech stanic začínajících jménem města Olomouc – tedy i na zastávky Smetanovy sady nebo Nová Ulice, které leží na dohled od výstaviště.

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

FLORA OLOMOUC 2019, podzimní etapa

Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, pavilony A, E, G, H, exteriéry, oranžerie a Smetanovy sady

Doba konání: 3. – 6. října 2019, denně od 9 do 18 hodin, neděle 9 do 17 hodin

Podzimní zahradnické trhy 2019 – prodejní trhy květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb

Olima 2019 – festival gastronomie a nápojů, soutěže kuchařů a cukrářů, Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt, Flora Džem

Rozkvetlé památky – floristická výzdoba olomouckých pamětihodností, 3. – 15. října

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy