REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.


Architektonické & design studio mimo kolektiv z Olomouce je autorem hlavní expozice v pavilonu A „Zahradní slavnost“. Představí se zde nejlepší tuzemští pěstitelé z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy, Ovocnářské unie ČR a Školkařského svazu Ovocnářské unie ČR. „Téma Zahradní slavnost letošní podzimní Flory Olomouc odkazuje na náročnou a smysluplnou práci všech zahradníků, zemědělců i sadařů, kteří právě v podzimním období sklízí svou zaslouženou úrodu po celoroční práci. Ústřední téma je také propojeno s oslavou 30 let od sametové revoluce a odkazuje na slavnou divadelní hru Václava Havla, Zahradní slavnost.“ popisuje zahradní a krajinářská architektka Ing. Barbora Trundová.

 

 

Na olomouckém výstavišti čeká návštěvníky řada lákadel. Pavilon A bude hostit hlavní expozici Zahradní slavnost, která předvede v moderním a netradičním pojetí typické podzimní plody, bohatou úrodu a práci zlatých českých ručiček. Letošní téma oslavuje nejen podzimní období, ale také 30 let svobody. Expozice bude tvořena nevídanou kombinací podzimní tématiky zemědělství a umění.

Vedle ukázek podzimního ovoce a zeleniny nebude chybět také floristická soutěž Pohár podzimní Flory, která ocení nejlepší floristy. Soutěžit se bude ve dvou disciplínách a kategoriích junior, profesionál a hobby. Soutěžící budou mít za úkol uvázat „kytici pro hostitelku“ a dekorovat „stůl zahradní slavnosti“. V pavilonu G bude k vidění včelařská výstava Hanácká včela, kde se návštěvníci budou moci seznámit s unikátními včelařskými exponáty, ukázkami včelích úlů, čmeláčích hnízd a historického vybavení pro včelaření. Program Českého svazu včelařů bude pokračovat poutavými přednáškami v historické oranžerii ve Smetanových sadech. Zde se také představí studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze s výstavou svých prací.

Již tradičně se s podzimní Florou Olomouc uskuteční Podzimní zahradnické trhy, které nabídnou návštěvníkům široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Novinkou bude Babiččin dvoreček a jiné atrakce pro děti. Těšit se můžete také na hudební vystoupení, soutěže a ukázky gastronomického umění na venkovním podiu Samba. Ve čtvrtek 3. října bude probíhat soutěž Dýňodlabání, která je určena pro děti ze základních škol.

Další událostí, která neodmyslitelně patří k podzimní etapě Flory Olomouc 2019, je festival gastronomie a nápojů Olima. Tato akce nabídne návštěvníkům v pavilonu C již 24. ročník soutěže cukrářů a kuchařů Gastro Olomouc – Olima Cup 2019, která proběhne ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, pobočkou severní Morava a Slezsko. Součástí festivalu Olima je rovněž Grand Prix ovocných destilátů Flora košt a soutěž mezi amatéry a profesionály ve vaření džemů Flora Džem. Ty nejlepší pálenky a džemy mohou návštěvníci ochutnat v pavilonu E, kde budou představeny také nejrůznější potraviny s označením značky kvality Klasa a Regionální potravina, oceňující výrobky, které mají vazbu k určitému kraji.

Doprovodný program nabídne návštěvníkům například 1. ročník soutěže cukrářů amatérů a profesionálů s mezinárodní účastí „Moravský cukrářský šampionát“, který proběhne ve dnech 5. – 6. října 2019. V neděli 6. října 2019 od 10.00 – 11:30 hodin proběhne atraktivní kuchařská show známého šéfkuchaře Jana Horkého, Kuchaře roku 2017.

Již posedmé doprovodí podzimní Floru Olomouc floristická výzdoba olomouckých pamětihodností s názvem Rozkvetlé památky, která okrášlí květinovým aranžmá vybrané historické objekty města Olomouce. Vyzdobenými památkami se bude moci veřejnost kochat od 3. – 15. října 2019.

Záštitu nad akcí podzimní Flora Olomouc 2019 převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.

Na podzimní Floru se opět vyplatí cestovat vlakem Českých drah. Na výstavu se lze svézt se zvýhodněnou jízdenkou VLAK+ Flora. Sleva činí 50 % na zpáteční jízdné z kteréhokoliv místa v ČR. Aby byla jízdenka se slevou VLAK+ uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah, který bude umístěn ve foyer pavilonu A. Jízdenku se slevou VLAK+ lze přitom zakoupit do všech stanic začínajících jménem města Olomouc – tedy i na zastávky Smetanovy sady nebo Nová Ulice, které leží na dohled od výstaviště.

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

FLORA OLOMOUC 2019, podzimní etapa

Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, pavilony A, E, G, H, exteriéry, oranžerie a Smetanovy sady

Doba konání: 3. – 6. října 2019, denně od 9 do 18 hodin, neděle 9 do 17 hodin

Podzimní zahradnické trhy 2019 – prodejní trhy květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb

Olima 2019 – festival gastronomie a nápojů, soutěže kuchařů a cukrářů, Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt, Flora Džem

Rozkvetlé památky – floristická výzdoba olomouckých pamětihodností, 3. – 15. října

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy