REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Festival Víno z blízka přivede do Brna špičkové vinaře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Festival víno z blízkaBrno, 27. listopadu 2014 – O víkendu 6. a 7. prosince se odehraje festival Víno z blízka. Třetí ročník akce přiveze do Brna na 250 vzorků vín od 25 špičkových vinařství z blízkých obcí jižní Moravy. Brňané budou moci ochutnat vína v restauracích, vinotékách, ale i v historických městských sklepeních. Pořadatelé z Nadace Partnerství akcí navazují na tradiční letní festival Víno z blízka.


Lidé v Brně budou moci koštovat vína díky akci Víno z blízka. Festivalový víkend bude mít dvě části. Na Velkou degustační sobotu mohou návštěvníci zamířit například do historických sklepů na Hlinkách či do restaurace La Bouchée, šermířského klubu L.

A.

G., restaurace Pavillon či kabaretu Špaček. „Na návštěvníky v brněnských restauracích, kavárnách a vinotékách budou čekat ti nejlepší vinaří z našeho regionu. V zastoupení 25 vinařů jsme pamatovali na všechny vinařské podoblasti, takže jejich účast můžeme chápat jako reprezentativní ukázku moravského vinařství,“ řekla koordinátorka festivalu Dana Vacovská. Celkem bude na pětadvaceti místech ve středu Brna k ochutnání na 250 vzorků vín, které se snoubí s delikatesami podávanými šéfkuchaři jednotlivých restaurací.

 

Festival víno z blízka

 

V podnicích je přitom připravený i doprovodný program. V Klášterní vinárně tak bude hrát cimbálka, stejně jako v restauraci U Kola, v café Mezzanine bude pro změnu DJ se speciálním „vinyl vino alternative setem”. A festival Víno z blízka bude pokračovat i nedělí, kdy v atriu Fakulty sociálních studií proběhne Vánoční trh s vínem, kde lidé mohou snadno nakoupit dárky pod stromek nebo pochoutky na vánoční stůl.

Pořadatelé z Nadace partnerství zdůrazňují, že do města nepřinášejí žádnou exotiku. To nejlepší víno už je s Brnem spjato staletí. „S vinařstvím si v dnešní době spojujeme převážně malebné vesničky na jižní Moravě, málokdo přitom ví, jak důležitou roli sehrála při jeho rozvoji metropole moravského kraje. Brno je historicky považováno za město vína – v minulosti zde každý sklep sloužil výrobě, skladování nebo obchodování vínem,“ vysvětlila Vacovská.

 

Festival víno z blízka

 

Letos se koná třetí ročník festivalu a počet účastníků roste každým rokem. Minulý rok festival přilákal více než 700 návštěvníků. Z řad účástníků je i hodně mladých lidí, kteří vínu rozumějí a nehledají jen lacinou zábavu. Přicházejí ale i zvědavci, kteří celý festival berou jako bojovku – u registrace dostanou mapu s vyznačenými místy a celý den prozkoumávají město a lokace, kde na ně vinaři čekají,“ uzavřela Dana Vacovská.

Poznámka redakce:

O nadaci Partnerství

Naše Nadace Partnerství existuje již od roku 1991 a za více jak dvacet let se z ní stala největší česká environmentální nadace. Nadace pomáhá lidem pečovat o životní prostředí. Uděluje granty, poskytuje odborné služby, vzdělává širokou veřejnost i veřejnou správu. Taktéž v centru Brna provozuje Otevřenou zahradu. Nadace partnerství je rovněž pořadatelem Festivalu otevřených sklepů, který nabízí několikrát do roka návštěvy desítky vinařů a ochutnávky stovky vín v proslulých vinařských obcích jižní Moravy. V Brně už potřetí letos pořádá i festival Víno z blízka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy