REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fialová Květa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Herečka Fialová Květa (narozena 1.9.1929 u Lučence na Slovensku) říká, že zvyky se většinou dědí…


Platí to i v případě herečky Květy Fialové. Její maminka byla vegetariánka. Na rozdíl od své sestry Blanky, která k vaření nikdy nezískala žádný vztah, Květa Fialová vaří strašně ráda po celý život. Když přijde návštěva, tak navaří dobrůtky. Při nich je lepší pohoda a nálada. Její maminka vařila především pokrmy ze zeleniny a brambor, halušky s brynzou, škubánky, taštičky s tvarohem sypané skořicí, kaše s dozlatova opečenou cibulkou, bramborák s kyselou okurkou… Ale když se vdala (za režiséra Pavla Hášu), tak musela připravovat hlavně masitá jídla, někdy také bezmasá. Velice se těší i na chalupářské kulinářské víkendy, když na grilu opékají masíčko a přitom si zpívají písničky.

Její nejoblíbenější recept má na Mexické kuře:

Asi 6 kuřecích křídel na osobu naložíme přes noc do osolené vody, do které jsme přidali pár kapek Liquid Smoke (koření je již i u nás k dostání). Potom pečeme ve vymaštěném pekáčku a průběžně potíráme tukem, který vybíráme ze dna nádoby, to proto, aby se kuře dostatečně upeklo a ne dusilo. V poslední fázi pečení posypeme sezamovým semínkem.

Sauce si připravíme z kečupu, rajčatového protlaku, povidel, hořčičného semínka, nakrájené cibule a zelené papriky, cukru, soli, pepře a několik kapek Liquid Smoke. Vše přivedeme do varu a rozvaříme.

Nedá dopustit na remosku. Má dvě velkou a malou. Připravuje v ní všechno. Svíčkovou i žemlovku, často v ní připravuje i ryby. Na dno kápne trochu oleje, na něj dá cibuli, mražené plátky ryby posypané kořením, třeba adžikou. Nebo kuřecí křidélka s medem a kečupem. A nic v ní nespálí. Je to její velká přítelkyně. Když se sejde víc přátel peče v ní i maso.

Na podzim Květa Fialová ráda připravuje pokrmy z hub. Ty její nejsou příliš náročné na čas. Například nakrájíme a podusíme houby, které potom smícháme v poměru 1:3 s vařenými bramborami a vše se důkladně rozmíchá v hladkou kaši.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy