REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fialová Květa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Herečka Fialová Květa (narozena 1.9.1929 u Lučence na Slovensku) říká, že zvyky se většinou dědí…


Platí to i v případě herečky Květy Fialové. Její maminka byla vegetariánka. Na rozdíl od své sestry Blanky, která k vaření nikdy nezískala žádný vztah, Květa Fialová vaří strašně ráda po celý život. Když přijde návštěva, tak navaří dobrůtky. Při nich je lepší pohoda a nálada. Její maminka vařila především pokrmy ze zeleniny a brambor, halušky s brynzou, škubánky, taštičky s tvarohem sypané skořicí, kaše s dozlatova opečenou cibulkou, bramborák s kyselou okurkou… Ale když se vdala (za režiséra Pavla Hášu), tak musela připravovat hlavně masitá jídla, někdy také bezmasá. Velice se těší i na chalupářské kulinářské víkendy, když na grilu opékají masíčko a přitom si zpívají písničky.

Její nejoblíbenější recept má na Mexické kuře:

Asi 6 kuřecích křídel na osobu naložíme přes noc do osolené vody, do které jsme přidali pár kapek Liquid Smoke (koření je již i u nás k dostání). Potom pečeme ve vymaštěném pekáčku a průběžně potíráme tukem, který vybíráme ze dna nádoby, to proto, aby se kuře dostatečně upeklo a ne dusilo. V poslední fázi pečení posypeme sezamovým semínkem.

Sauce si připravíme z kečupu, rajčatového protlaku, povidel, hořčičného semínka, nakrájené cibule a zelené papriky, cukru, soli, pepře a několik kapek Liquid Smoke. Vše přivedeme do varu a rozvaříme.

Nedá dopustit na remosku. Má dvě velkou a malou. Připravuje v ní všechno. Svíčkovou i žemlovku, často v ní připravuje i ryby. Na dno kápne trochu oleje, na něj dá cibuli, mražené plátky ryby posypané kořením, třeba adžikou. Nebo kuřecí křidélka s medem a kečupem. A nic v ní nespálí. Je to její velká přítelkyně. Když se sejde víc přátel peče v ní i maso.

Na podzim Květa Fialová ráda připravuje pokrmy z hub. Ty její nejsou příliš náročné na čas. Například nakrájíme a podusíme houby, které potom smícháme v poměru 1:3 s vařenými bramborami a vše se důkladně rozmíchá v hladkou kaši.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy