REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fialová Květa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Herečka Fialová Květa (narozena 1.9.1929 u Lučence na Slovensku) říká, že zvyky se většinou dědí…


Platí to i v případě herečky Květy Fialové. Její maminka byla vegetariánka. Na rozdíl od své sestry Blanky, která k vaření nikdy nezískala žádný vztah, Květa Fialová vaří strašně ráda po celý život. Když přijde návštěva, tak navaří dobrůtky. Při nich je lepší pohoda a nálada. Její maminka vařila především pokrmy ze zeleniny a brambor, halušky s brynzou, škubánky, taštičky s tvarohem sypané skořicí, kaše s dozlatova opečenou cibulkou, bramborák s kyselou okurkou… Ale když se vdala (za režiséra Pavla Hášu), tak musela připravovat hlavně masitá jídla, někdy také bezmasá. Velice se těší i na chalupářské kulinářské víkendy, když na grilu opékají masíčko a přitom si zpívají písničky.

Její nejoblíbenější recept má na Mexické kuře:

Asi 6 kuřecích křídel na osobu naložíme přes noc do osolené vody, do které jsme přidali pár kapek Liquid Smoke (koření je již i u nás k dostání). Potom pečeme ve vymaštěném pekáčku a průběžně potíráme tukem, který vybíráme ze dna nádoby, to proto, aby se kuře dostatečně upeklo a ne dusilo. V poslední fázi pečení posypeme sezamovým semínkem.

Sauce si připravíme z kečupu, rajčatového protlaku, povidel, hořčičného semínka, nakrájené cibule a zelené papriky, cukru, soli, pepře a několik kapek Liquid Smoke. Vše přivedeme do varu a rozvaříme.

Nedá dopustit na remosku. Má dvě velkou a malou. Připravuje v ní všechno. Svíčkovou i žemlovku, často v ní připravuje i ryby. Na dno kápne trochu oleje, na něj dá cibuli, mražené plátky ryby posypané kořením, třeba adžikou. Nebo kuřecí křidélka s medem a kečupem. A nic v ní nespálí. Je to její velká přítelkyně. Když se sejde víc přátel peče v ní i maso.

Na podzim Květa Fialová ráda připravuje pokrmy z hub. Ty její nejsou příliš náročné na čas. Například nakrájíme a podusíme houby, které potom smícháme v poměru 1:3 s vařenými bramborami a vše se důkladně rozmíchá v hladkou kaši.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy