REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fialová Květa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Herečka Fialová Květa (narozena 1.9.1929 u Lučence na Slovensku) říká, že zvyky se většinou dědí…


Platí to i v případě herečky Květy Fialové. Její maminka byla vegetariánka. Na rozdíl od své sestry Blanky, která k vaření nikdy nezískala žádný vztah, Květa Fialová vaří strašně ráda po celý život. Když přijde návštěva, tak navaří dobrůtky. Při nich je lepší pohoda a nálada. Její maminka vařila především pokrmy ze zeleniny a brambor, halušky s brynzou, škubánky, taštičky s tvarohem sypané skořicí, kaše s dozlatova opečenou cibulkou, bramborák s kyselou okurkou… Ale když se vdala (za režiséra Pavla Hášu), tak musela připravovat hlavně masitá jídla, někdy také bezmasá. Velice se těší i na chalupářské kulinářské víkendy, když na grilu opékají masíčko a přitom si zpívají písničky.

Její nejoblíbenější recept má na Mexické kuře:

Asi 6 kuřecích křídel na osobu naložíme přes noc do osolené vody, do které jsme přidali pár kapek Liquid Smoke (koření je již i u nás k dostání). Potom pečeme ve vymaštěném pekáčku a průběžně potíráme tukem, který vybíráme ze dna nádoby, to proto, aby se kuře dostatečně upeklo a ne dusilo. V poslední fázi pečení posypeme sezamovým semínkem.

Sauce si připravíme z kečupu, rajčatového protlaku, povidel, hořčičného semínka, nakrájené cibule a zelené papriky, cukru, soli, pepře a několik kapek Liquid Smoke. Vše přivedeme do varu a rozvaříme.

Nedá dopustit na remosku. Má dvě velkou a malou. Připravuje v ní všechno. Svíčkovou i žemlovku, často v ní připravuje i ryby. Na dno kápne trochu oleje, na něj dá cibuli, mražené plátky ryby posypané kořením, třeba adžikou. Nebo kuřecí křidélka s medem a kečupem. A nic v ní nespálí. Je to její velká přítelkyně. Když se sejde víc přátel peče v ní i maso.

Na podzim Květa Fialová ráda připravuje pokrmy z hub. Ty její nejsou příliš náročné na čas. Například nakrájíme a podusíme houby, které potom smícháme v poměru 1:3 s vařenými bramborami a vše se důkladně rozmíchá v hladkou kaši.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy