REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Extáze chutí: objevte nové způsoby dochucování jídel

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Není nic lepšího, než se nechat unést do světa kulinářského umění – navíc když můžete experimentovat a objevovat nové způsoby jak dochutit pokrmy! Připravte se na gastronomické inovace, které vám umožní obohatit vaření a rozšířit svůj kořenící repertoár. Fantazie se meze nekladou! Pojďte s námi objevit nové možnosti, čím dochutit jídla pro sebe i své blízké, která budou nejen lahodná, ale i výživná.


Fermentace hravě doma

Fermentace (kvašení) se stává stále populárnějším způsobem dochucování jídel. A proč fermentovat potraviny, když je mohu zakoupit už hotové v obchodě? Jednou z nevýhod zakoupených potravin je jejich pasterizace, která může zničit cenné živiny. Díky domácímu fermentování ale žádné výživné látky ani chuť z potravin neztratíte. Ty zůstanou zdravé a chutné – ideální k dochucení vašich pokrmů. Fermentované potraviny kromě zvýšené výživové hodnoty a delší doby trvanlivosti, vylepšují chuť jídel nebo prospívají trávení. Díky bohatství mikroorganismů, vitamínů, minerálů a probiotických látek podporují zdraví, obnovují střevní mikrobiom a posilují obranyschopnost organismu jako přirozená probiotika.

Tip šéfkuchaře: Skvěle se dá fermentovat třeba zelí, rajčata i houby, ale můžete se pustit do jogurtů i sýrů. Těmito přísadami pak hravě dochutíte každé jídlo. Inovační potravinou k fermentaci se v poslední době stala kombucha, oblíbená díky svým výjimečným chutím, vitamínům i minerálům, a také pozitivním zdravotním přínosům.

 

 

Čas zdarma ve skleničce: kořenící pasty

Pokud si tolik nevěříte na domácí vyrábění ochucovadel, jistě vás nadchne revoluční novinka na trhu. Kořenící pasty od Podravky pozdvihnou vaše vaření na zcela novou úroveň a zároveň ušetří spoustu času. Jsou totiž vyrobeny z kvalitních surovin s vysokým obsahem zeleniny a na čistě přírodní bázi bez umělých aromat, konzervantů a lepku. Ocení je tak nejen lidé s potravinovými intolerancemi, ale také vegani nebo maminky s dětmi. S cibulovou, zeleninovou a česnekovou variantou můžete připravit spousty pokrmů. Navíc si ušetříte spoustu času u plotny, pasty dokonale nahradí například krájení cibule nebo loupání česneku.

Tipy šéfkuchaře: Se zeleninovou pastou zintenzivněte chuť i aroma polévek, na které je nyní ten správný čas. Zeleninová je ale ideální i na přípravu kuřecích rolek – smíchejte ji s jemně nakrájenou zeleninou a rovnoměrně rozetřete na maso. Cibulovou určitě využijí milovníci omáček – použijte ji jako základní složku pro rajskou nebo guláš. Pokud jste milovníci snídaní, vyzkoušejte ji do klasických míchaných vajec. S česnekovou pastou si pak můžete připravit marinádu a v domácím grilu ugrilovat maso, ryby i zeleninu.

 

Alternativní dochucovadla mají v kuchyni zelenou

V dnešní době stále více lidí upřednostňuje rostlinné alternativy k masu a mléčným výrobkům. Tento trend vede ke značnému posunu ve světě gastronomie, především pokud jde o dochucování. Inovace ve využívání rostlinných omáček a tuků otevírá nové možnosti pro kreativitu a experimentování. Nebojte se a zkuste nahradit běžně používaná dochucovadla například za sójové či rýžové mléko, tofu, dýňový či avokádový olej a vneste tak inovace do vašich jídelníčků. Slibujeme, že tím potěšíte nejen vaše zdraví a chuťové buňky, ale také planetu.

Tip šéfkuchaře: Rostlinné omáčky se staly populární náhradou za tradiční masové. Zkuste nahradit klasickou rajskou omáčku či hovězí guláš za avokádovou omáčku s těstovinami, nejlépe připravenou na avokádovém oleji. Tento pokrm je totiž vynikajícím příkladem toho, jak lze dosáhnout bohatého jídla na živiny i chuť bez použití masa nebo mléčných výrobků.

 

 

Káva jakožto nová bylinka na vaření

Probádejte chutě bylinek skrz naskrz a zkuste kromě těch tradičních použít do jídel ty léčivé. Zaexperimentovat můžete také se sušenými květinami či jejich esencemi nebo s kávou či kakaem. Léčivé bylinky slouží jako nositelé chuti, častokrát nahrazují sůl, zároveň mají blahodárně účinky na naše zdraví. Například kurkuma je známá pro své protizánětlivé vlastnosti, tymián působí dezinfekčně a badyán zmírňuje příznaky revmatu i zklidňuje žaludek po jídle. Sušené květiny a esence z nich se kromě čajů stávají populárními kořenícími ingrediencemi i v gastronomii, a to nejen kvůli jejich příjemnému květinovému aroma, ale také léčivým účinkům. Neposlední tajnou kořenící přísadou špičkových kuchařů na maso je káva, příště ji tedy zkuste i jinak než k pití. Káva a kakao se totiž používají k dochucení masa, omáček a dezertů. Jejich výrazné chutě dodávají pokrmům hloubku.

Tip šéfkuchaře: Obměňte klasická koření a k dochucení masa, ryb, těstovin nebo zeleniny si připravte léčivé máslo z čerstvých bylinek, za které vám vaše tělo, zdraví i chuťové buňky poděkují. Pokud chcete své pokrmy dotáhnout k dokonalosti i vizuálně, nasušte si květy levandule, ibišku či růže a posypte jimi hotový pokrm. Tyto květiny jsou jedlé a hlavně léčivé. Pokud se radši procházíte v přírodě, poohlédněte se po pampeliškách, sedmikráskách či prvosenkách – ty například pročišťují organismus, pomáhají proti migréně a působí protizánětlivě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků