REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Éčka v uzeninách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.


Éčka se do potravin přidávají z nejrůznějších důvodů, někdy jsou více potřebná, někdy méně. Nyní se nacházíme v době, kdy jsme překonali „boom“ potravin nabitých všemožnými přídatnými látkami a vracíme se zpět k původním recepturám založených na základních surovinách. „Špekáčky jsou u nás oblíbeným výrobkem, a proto se jej snažíme vylepšit. Od nového roku jsme k tomu podnikli kroky – odstranili jsme glutamát sodný (zvýrazňovač chuti E621) a bramborový škrob,“ říká marketingová ředitelka společnosti Váhala Barbora Denková.

 

 

Růžová barva

O dusitanech se nedočtete mnoho dobrého, přece jen jsou ale obsaženy prakticky ve všech masných výrobcích a to z jednoho prostého důvodu – díky nim si maso udrží svou růžovou barvu. Málokdo je ochotný jíst šedivé maso, které nám evokuje, že nejde o čerstvý výrobek. Mimo to dusitany ještě chrání výrobek před škodlivými bakteriemi. Dusitan sodný najdete na etiketě pod označením E250 (mezi řezníky se vždy tato sůl nazývala praganda).

 

Výraznější chuť

Za to vděčíme glutamanu sodnému (E621). Mnohými proklínaný, přitom jde o látku přirozeně se vyskytující v našem těle. Čeho je ale moc, toho je příliš, dejte si u něj pozor na množství. Tzv. glutamát vytváří masovou chuť i tam, kde žádné maso není, výrobce nás tak může lehce oklamat a místo kvalitního masového párku jíme pouhý ochucený drůbeží separát (semleté zbytky kuřat po oddělení kvalitního masa). Hmota získaná touto technologií je levnější než samotné maso, hojně se tak využívá k uspokojení zákazníka, kterému záleží primárně na ceně.

 

Stálost a hustota

Modifikovaný škrob (číselná řada E1401–E1452) se řadí mezi stabilizátory. Dokáže udržet strukturu potravin a zároveň zahušťuje. Často se tedy využívá jako „plnidlo“. U modifikovaného škrobu se lidé domnívají, že jde o geneticky modifikovanou potravinu, tedy něco, čemu se mnozí vyhýbají. To je v tomto případě dáno jen podobností názvu. Modifikovaný zde ovšem odkazuje na fyzikálně-chemické procesy, např. tepelnou úpravu, nikoliv genetickou manipulaci.

 

Falešný vitamín C

Kyselina erythorbová (E315) je látka podobná kyselině askorbové neboli vitamínu C. Její výhodou je nízká cena. Využívá se jako antioxidant a opět podporuje červenou barvu masných výrobků. Velké plus je schopnost potlačit vznik rakovinotvorných látek vznikajících uzením masa.

 

Šťavnatost

Aby byla uzenina šťavnatá, potřebujeme v ní udržet vodu. Vyšší obsah masa dává méně prostoru právě vodné složce a tuku. Proto se přidávají difosforečnany a trifosforečnany (E450, E451), které vážou vodu a vy si tak pochutnáte na šťavnaté a zároveň masem nabité uzenině.

 

TIP – ŠPEKÁČKY EXTRA OD VÁHALY

Špekáčky extra jsou šťavnaté, harmonicky kořeněné, s žádoucími malými kousky špeku, v přírodním střívku. Špekáčky extra obsahují min. 70 % masa a jsou bez lepku. Bez glutamátt sodného (zvýrazňovač chuti E621) a bramborového škrobu!

Obsah balení: 680 g

Cena: 88,10 Kč

Více info na www.Vahala.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Hollandia rozšířila počet robotů ve výrobě. Nové řešení šetří lidské zdroje a pomáhá s fyzicky namáhavou prací

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Portugalsko: Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto video receptem se podíváme do země nacházející se na Pyrenejském poloostrově – do Portugalska.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Dvanáct tisíc franků tomu, kdo dokáže konzervovat potraviny

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Irsko: Dušené skopové maso se zeleninou a bramborami

Video recept z irské kuchařky. S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept nás zavede na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – do Irska.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy