REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Éčka v uzeninách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.


Éčka se do potravin přidávají z nejrůznějších důvodů, někdy jsou více potřebná, někdy méně. Nyní se nacházíme v době, kdy jsme překonali „boom“ potravin nabitých všemožnými přídatnými látkami a vracíme se zpět k původním recepturám založených na základních surovinách. „Špekáčky jsou u nás oblíbeným výrobkem, a proto se jej snažíme vylepšit. Od nového roku jsme k tomu podnikli kroky – odstranili jsme glutamát sodný (zvýrazňovač chuti E621) a bramborový škrob,“ říká marketingová ředitelka společnosti Váhala Barbora Denková.

 

 

Růžová barva

O dusitanech se nedočtete mnoho dobrého, přece jen jsou ale obsaženy prakticky ve všech masných výrobcích a to z jednoho prostého důvodu – díky nim si maso udrží svou růžovou barvu. Málokdo je ochotný jíst šedivé maso, které nám evokuje, že nejde o čerstvý výrobek. Mimo to dusitany ještě chrání výrobek před škodlivými bakteriemi. Dusitan sodný najdete na etiketě pod označením E250 (mezi řezníky se vždy tato sůl nazývala praganda).

 

Výraznější chuť

Za to vděčíme glutamanu sodnému (E621). Mnohými proklínaný, přitom jde o látku přirozeně se vyskytující v našem těle. Čeho je ale moc, toho je příliš, dejte si u něj pozor na množství. Tzv. glutamát vytváří masovou chuť i tam, kde žádné maso není, výrobce nás tak může lehce oklamat a místo kvalitního masového párku jíme pouhý ochucený drůbeží separát (semleté zbytky kuřat po oddělení kvalitního masa). Hmota získaná touto technologií je levnější než samotné maso, hojně se tak využívá k uspokojení zákazníka, kterému záleží primárně na ceně.

 

Stálost a hustota

Modifikovaný škrob (číselná řada E1401–E1452) se řadí mezi stabilizátory. Dokáže udržet strukturu potravin a zároveň zahušťuje. Často se tedy využívá jako „plnidlo“. U modifikovaného škrobu se lidé domnívají, že jde o geneticky modifikovanou potravinu, tedy něco, čemu se mnozí vyhýbají. To je v tomto případě dáno jen podobností názvu. Modifikovaný zde ovšem odkazuje na fyzikálně-chemické procesy, např. tepelnou úpravu, nikoliv genetickou manipulaci.

 

Falešný vitamín C

Kyselina erythorbová (E315) je látka podobná kyselině askorbové neboli vitamínu C. Její výhodou je nízká cena. Využívá se jako antioxidant a opět podporuje červenou barvu masných výrobků. Velké plus je schopnost potlačit vznik rakovinotvorných látek vznikajících uzením masa.

 

Šťavnatost

Aby byla uzenina šťavnatá, potřebujeme v ní udržet vodu. Vyšší obsah masa dává méně prostoru právě vodné složce a tuku. Proto se přidávají difosforečnany a trifosforečnany (E450, E451), které vážou vodu a vy si tak pochutnáte na šťavnaté a zároveň masem nabité uzenině.

 

TIP – ŠPEKÁČKY EXTRA OD VÁHALY

Špekáčky extra jsou šťavnaté, harmonicky kořeněné, s žádoucími malými kousky špeku, v přírodním střívku. Špekáčky extra obsahují min. 70 % masa a jsou bez lepku. Bez glutamátt sodného (zvýrazňovač chuti E621) a bramborového škrobu!

Obsah balení: 680 g

Cena: 88,10 Kč

Více info na www.Vahala.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy