REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dýňové hrátky s Haribo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Halloween se blíží a s ním i tradiční vyřezávání a malování dýní! Podle staré irské tradice je jejich dlabání ochranou před vším zlým a svítí zbloudilé duši opilce Jacka na cestu. Ať v legendu věříte či nevěříte, vyřezávané dýně patří ke každému podzimu. Děsivé, smějící se dýně nebo bláznivé kombinace „dýňáčků“? Využijte babího léta a spolu s dětmi se u dýní pořádně vyřaďte!


Vyřezávané dýně se staly symbolem podzimu i u nás v Česku. Víte však, jak ony děsivě se usmívající tykve vznikly? Irská legenda praví, že žil jednou dávno starý opilec Jack a dokázal přelstít samotného ďábla, dokonce dvakrát. Poprvé ho Jack donutil proměnit se v minci a podruhé ho poslal pro jablko na strom, na jehož kmen nakreslil kříž a ďábel pak nemohl zpátky. Když přišel Jackův soudný den, v nebi ho pro jeho hříchy nechtěli a do pekla nemohl, neboť měl od ďábla slib, že ho tam nikdy nevezme. Jackova duše tak bloudí a na cestu si svítí žhavým uhlíkem, kterou vložila do vydlabaného tuřínu. Proto lidé začali vydlabávat dýně a do nich vkládat svíčky. Věří, že si je Jack vezme na cestu a na oplátku je ochrání.

I když příběh málokdo zná, dýně jsou dekorací téměř v každém okně či předzahrádce a patří už ke každému Halloweenu (jehož název mimochodem vznikl zkrácením All Hallows’ Eve, v překladu předvečer Všech svatých). V Česku oslava zakotvila docela nedávno a velkou oblibu si získala především u dětí. Dýňové tvoření, strašidelná maškarní a sladkosti se staly znaky každého podzimu.

Zavzpomínejte si na své mladší já, probuďte v sobě umělce a vyzdobte si s dětmi domov strašidelnými dekoracemi.

 

 

Dýňové kreace

Tradiční vyřezávání dýní je pro děti velká legrace. Vyrobit si ze zeleniny hravý obličej je děsné vzrůšo! Klasická předloha dýně s trojúhelníkovým nosem, jak se přes pár zubů děsivě usmívá, je klasikou každé domácnosti. Vyzkoušejte nové variace obličejíků a stvořte tak milounkou kočičku, jednooké mimozemšťany nebo děsivého „dýňáka“, který požírá menší tykvičku. Nezapomeňte se během přípravy dýní správně posilnit a pravidelně uzobávejte halloweenskou edici Haribo Halloween, která je naplněna drobnými pytlíčky Haribo Roulette, Haribo Vampire, Haribo Happy Hariween nebo oblíbení Haribo Goldbären Saft. Vysypte jimi „vnitřek“ vydlabané dýně, který potěší koledníky, ale i tvůrce. Pokud vládnete raději fixou než nožem, použijte tykev místo plátna a proměňte je podle své fantazie. Halloween je čas, kdy je možné všechno!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků