REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dýně a tykev (Cuketa, cukýna)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednotlivé byliny určené ke sklizni jedlých, často zajímavě vybarvených plodů, které mohou narůst do obrovských velikostí. Náročná plodina, která obsahuje beta karoten, menší množství vitamínu C a kyseliny listové.


Encyklopedie zeleniny: Tykvovité plodiny

Latinsky: Cucurbita maxima, Cucurbita moschata a Cucurbita pepo

Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokádá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety.

Nejdříve se divoce rostoucí rostliny sbíraly za účelem získání olejnatých semen a teprve později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu. Do Evropy se dostalo mnoho odrůd tykví po objevení Ameriky, především v šestnáctém století. Tykve se nepoužívaly jenom k jídlu. Jejich semena se roztloukala na moučku, která se nanášela na tváře za účelem vybělení pih a jiných vad krásy. V 17 století se dýně přidávaly do chlebového těsta, aby měl větší objem, nebo se vařily a bohatě polévaly máslem.

Do této skupiny zeleniny patří jak jedlé odrůdy, tak i odrůdy vytvářející ozdobné plody.

Odrůdy:

Druhy rodu Cucurbita jsou keříčkovité nebo plazivé jednoleté byliny, někdy velmi plodné rostliny, které vytvářejí velkou škálu jedlých nebo ozdobných plodů. Plody všech druhů bývají někdy zařazovány do společných skupin podle tvaru nebo doby, kdy dozrávají – například pokroucené tykve, zimní tykve, letnín tykve atd. Ve skutečnosti se tyto skupiny překrývají a stává se, že nezralé plody jsou zařazeny do jedné skupiny a po dozrání patří stejná tykev do jiné skupiny. Zmatek v zařazování ještě zvyšuje skutečnost, že se podle místa pěstování liší jména i názvy. Níže uvedené dělení se drží botanických druhů.

Skupina tykví odvozená od Cucurbita maxima má veliké, tvarově variabilní plody. Do této skupiny patří většina tradičních dýní a zimních tykví. Zařazujeme sem také několik ozdobných typů, jako jsou banánovité a hrnkovité tykve a tykve tvarem připomínající lidské hlavy nebo třeba turbany. Tyto odrůdy tykví mají po dozrání tuhou slupku, vydrží i dlouhé skladování a žlutou dužinu je potřeba vařit. Dobře prospívají v prostředí s nízkou vlhkostí a teplotou 20-27 °C, některé odrůdy snášejí i nižší teploty.

Odrůda „Atlantic Giant“ vytváří obrovské podiny, které dorostou váhy až 317 kg. Tykve odrůdy „Banana Pink“ jsou dlouhé a zakřivené, mají bledě růžovou pokožku. Na rostlinách odrůdy „Big Max“ vyrůstají masivní dýně s červeně oranžovou slupkou a chuťově výraznou dužninou. Tato odrůda je vhodná na nádivky do pečiva, k přípravě kompotů a často se objevuje na výstavách. Dýně odrůdy „Buttercup“ mají pevnou, hustou a sladkou dužninu. Slupka je tmavě zelená s tenkými světlými proužky. Hodí se na přípravu polévek, k opékání a na dýňový páj. Odrůda „Crown Prince“ má malé plody s oranžovou dužninou, které jsou chutné a dlouho vydrží. „Queensland Blue“ je atraktivní malá odrůda s bílošedou slupkou, plody jsou velmi chutné. Velmi krásné jsou tykve odrůdy „Tusk´s Turban“ („Turk´s Cap“), mají oranžovou pokožku se zelenými a krémovými skvrnami. Tvar opravdu připomíná turecký turban. Odrůda „Warted Hubbard“ má malé kulaté plody s rozbrázděnou tmavě zelenou pokožku a oranžově žlutou dužninou. Dlouho vydrží. Otužilá odrůda „Whangaparoa Crown Pumpkin“, která má šedavou slupku, výraznou korunku a oranžovou dužninu., snáší dobře uskladnění.

Cucurbito pepo zahrnuje letní tykve, včetně cuket i velkých typů tykví, netrvanlivé zimní typy a ozdobné tykve jak rovné, tak různě kroucené.

Letní tykve

Early Golden Summer Crookneck“ je ranná odrůda se zářivě žlutými plody, které jsou velmi chutné. Sklízíme 10 cm dlouhé plody. Tykve odrůdy „Early Prolific Straight Neck“ jsou citrónově žluté s jemnou dužninou. „Vegetable Spaghetti“ („Spaghettí Squash“) vytváří světle žluté plody. Celé plody je možné vařit nebo péct. Tykve odrůdy „White patty Pan“ („White Bush Scallop“) mívají obvykleploché plody s vroubkovaným okrajem. Tato keříčková odrůda je vhodná i do menších zaharad. Stará odrůda „Yellow Bush Scallop“ má hrubší světle žlutou dužninu a zářivě žlutou slupku.

Tykve turkyně

Tento prodloužený typ tykví je velmi populární ve Velké Británii. „Long Green Trailing“ je bohatě plodící odrůda s dlopuhými, tmavě zelenými plody a světlými proužky. Raný keříčkový typ „Tiger Cross“ vytváří množství kvalitních plodů. „Tender and True“ je poloplazivá raná odrůda, která je také odolná proti mazikové viróze.

Cukety

Odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé, se nazývají cukety. Všechny následující keříčkovité odrůdy jsou vhodné do malých zahrádek.

Odrůda „Ambasádor“ dává vysokou úrodu tmavě zelených plodů. Plodí dlouhou dobu. „Defender“ vytváří také vysokou úrodu zelených plodů určených pro pravidelnou sklizeň. Je odolná proti mozaikové viróze. Odrůda „De Nice a Fruit Rond“ má kulaté a velmi chutné plody, které sklízíme, když dorostou velikosti golfového míčku. Bohatě plodící je odrůda „Spacemister“ s velmi chutnými plody. Také odrůda „Supremo“ vytváří velmi chutné plody tmavě zelené barvy.

Zimní tykve

Zimní tykve mívají na rozdíl od dýní, které mají dužninu oranžovou, bílou nebo světle žlutou. Starodávná časně plodící odrůda „Ebony Acorn“ („Table Queen“) vytváří plody s tenkou tmavě zelenou slupkou a světle žlutou, sladkou dužninou. Je to polokeříčková odrůda. Plody jsou vhodné k zapékání. „Jack be Little“ je miniaturní odrůda s hluboce žebrovitými plody o velikosti 5×7,5 cm s oranžovou pokožkou. Plody jsou jedlé, ale velmi dobře vypadají především v podzimním aranžmá. Odrůda „Small Sugar“ vytváří oranžové kulaté plody dorůstající průměru 18 cm. Hrubší žlutá dužnina se výborně hodí k plnění páje. Plody dozrávají na podzim.

Cucurbita moschata

Tato skupina obsahuje máslové, kentacké a různě kroucené tykve, které se sklízejí na podzim a v zimě. Plody jsou velké, kulaté a obvykle mívají hladkou a pevnou slupku. Jedná se pravděpodobně o jedny z nejdříve pěstovaných tykví, které jsou v součastnosti velmi rozšířené, především v tropických oblastech. Tykve z této skupinyvelmi dobře snášejí horko. „Butternut“ má plody se světlým pálením a jasně oranovou dužninou, které jsou vhodné ke skladování. Tato odrůda roste úspěšně i v chladnějších oblastech. Tykve odrůdy „Early Butternut“ jsou pokroucené, tenké a mají nafouklý konec. Jedná se o keříčkovitou a rychle plodící odrůdu,která je vhodná i k uskladnění. Odrůda „Kentucky Field“ („Large Cheese“)má zploštělé plody s mírným ebrováním a světle krémovou pokožkou. „Triple Treat“ má kulaté, zářivé oranžové plody. Semena jsou vhodná k přímé konzumaci nebo k pražení a opékání. Odrůda „Walthham Butternut“ má hladké světle skvrnité plody. Chuť žlutooranžové dužniny připomíná ořechy.

Tato bohatě plodící odrůda je vhodná k uskladnění.

Použití v kuchyni:

Květy všech odrůd můžeme přidávat do salátů a nebo je smíchat s rýží a mletým masem a obvykle ve strouhance. Předtím, než půjdete otrhávat květy, je třeba si připravit maso,rýži a strouhanku, protože květy rychle vadnou. Z květů lze také připravit pyré a uvařit polévku. Mladé výhonky se hodí k dušení nebo vaření. Dužnina z dýní se dává do páje. Semínka osmažená v oleji a posolená jsou známá pod jménem „pepito“. Plody je možné přidávat do nádivek, dusit v páře, opékat, zavařovat jako kompoty a vyrábět z nich džemy a marmelády.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty z dýní a cuket:

Dýňový páj Čatní dýňové Kompot z dýně Polévka z dýně Tykev po kroatsku

Tykvové zelí Tykev s balzámovým octem Zapečená cuketa s masovou směsí

Cuketová buchta Cuketová omeleta s hráškem

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy