REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Druhý ročník soutěže Svačina roku s Rio Mare ovládl Ondřej Beneš z Pardubic

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rio Mare5. prosince 2014, Praha – Vítězný recept „Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem“ druhého ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare připravil Ondřej Beneš z Pardubic. Student vyhrál cenu v hodnotě 7 000 Kč. Druhé místo a částku 5 000 Kč získal Gabriel Brožek z Brna. Stupně vítězů doplnil Jakub Chlad z Plzně a odnesl si 3 000 Kč. Na speciální cenu Markéty Hrubešové, která byla čestným hostem odborné poroty, dosáhl rovněž Ondřej Beneš. Výhra měla hodnotu 5 000 Kč. Školy, jejichž studenti vyhráli jednu z cen, dostaly tuňákové výrobky Rio Mare ve stejných hodnotách. Předsedou finálové poroty a odborným garantem celé soutěže byl držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka.


Vítěz druhého ročníku soutěže Ondřej Beneš z Labské hotelové SOŠ a SOU Pardubice, s.

r.

o. vyhrál s receptem „Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem“. Druhé místo s pokrmem „Tebi salát s fazolemi a tuňákem Rio Mare obsadil Gabriel Brožek ze Střední školy potravinářské, obchodu a služeb Brno. Recept na třetím místě „Křupavá bageta s tuňákem Rio Mare, zastřeným křepelčím vajíčkem a salátem v medovém dresinku“ připravil Jakub Chlad z Hotelové školy, Plzeň, U Borského parku 3.

Cenu Markéty Hrubešové obdržel rovněž Ondřej Beneš z Pardubic. “Na Ondřejově pokrmu se mi líbilo především nápadité spojení palačinkového těsta s velmi chutnou tuňákovou náplní. Jako svačinku pro malé i velké si takové jídlo dovedu dobře představit. Přidanou hodnotou pak bylo použití bezlepkové mouky. Alergií na lepek totiž trpí stále více dětí i dospělých,“ vysvětluje svůj výběr herečka a nadšená kuchařka Markéta Hrubešová.

Odborná porota v čele s Vladimírem Pickou hodnotila v živém finále u soutěžních pokrmů celkový dojem, složení, použitelnost jako svačina a chuť. Finalisté připravovali během 20 minut pět soutěžních porcí. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmů byly tuňákové výrobky Rio Mare.

Kvalita soutěžních receptů s tuňákem a šikovnost mladých kuchařek a kuchařů nás velmi potěšila. Přeji si, aby se hlavní produkty z této soutěže staly vítanou alternativou k tradičním svačinovým pokrmům. Je to smysluplná soutěž,“ pochvaluje si držitel mnoha kuchařských ocenění, odborný poradce a garant soutěže Vladimír Picka.

Soutěž Svačina roku s Rio Mare byla dvoukolová. V prvním kole studenti navrhli a nafotili pokrm. Ten zaslali společně s vyplněným průvodním listem, který obsahoval kalkulační list a technologický postup. Každý soutěžící mohl přihlásit jeden recept. Celkem se letos soutěže zúčastnilo 112 studentů z 31 středních škol zaměřených na gastronomii.

Živé finálové kolo proběhlo v moderním gastro studiu Chefparade+ v Praze. Úkolem soutěžících bylo připravit nápaditou, chutnou a vhodnou svačinu do školy pro děti, žáky nebo studenty. Gastronomickou soutěž uspořádala společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.

PR - Rio Mare1. místo a Cena Markéty Hrubešové

Ondřej Beneš – Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem

Suroviny (4 porce): 150 g tuňáka Rio mare v olivovém oleji, 80 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 64 g salátu lollo bianco, 20 g jarní cibulky; Tvarohovo-tuňákový krém: 60 g másla, 100 g tvrdého tvarohu, zbytek olivového oleje z tuňáka Rio Mare, 16 ml mléka, sůl; Bezlepková palačinka: 16 g extra panenského olivového oleje Monini, 20 g bezlepkové mouky pohankové, 40 g bezlepkové mouky Jizerky, 16 g žloutků, sůl, 160 ml mléka, petržel kudrnka, paprika a jarní cibulka

Postup: Bezlepková palačinka: Smícháme pohankovou mouku s moukou Jizerkou, přidáme žloutky (je nutné použít pouze žloutky, jinak by těsto pěnilo a při pečení by bylo bublinaté), sůl a mléko. Vše důkladně rozšleháme. Vytvořené těsto podle potřeby zředíme mlékem. Na pánev, na níž budeme palačinky péct, kápneme trochu oleje.

Tvarohovo-tuňákový krém: Tvrdý tvaroh nastrouháme najemno do misky. Poté přidáme rozpuštěné máslo, mléko, sůl, jarní cibulku scezený olivový olej z tuňáka a tuňákový krém. Vše rozmixujeme na krém. Na palačinku rozetřeme tvarohovo-tuňákový krém. Dále přidáme tuňáka Rio mare, nastrouhaný sýr, jarní cibulku a salát lollo bianco. Palačinku zabalíme a rozkrojíme na dvě části. Dozdobíme červenou paprikou, petrželkou kudrnkou a jarní cibulkou.

PR - Rio Mare2. místo

Gabriel Brožek – Tebi salát s fazolemi a tuňákem Rio Mare

Suroviny (4 porce): 200 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 200 g sterilovaných fazolí bez nálevu, 60 g řapíkatého celeru, 1 menší cibulka, 1 lžíce Tebi droždí, sůl, špetka pepře, extra panenský olivový olej Monini, citronová šťáva LiMMi; Ozdoba a doplnění: plátky rajčat, hlávkový salát, bylinkové máslo, bageta

Postup: Na olivovém oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme tebi kvasnice a necháme vychladnout. Polovinu fazolí rozmixujeme se šťávou z tuňáka a dáme do misky. Doplníme cibulku s kvasnicemi, druhou polovinu fazolí a jemně nakrájený řapíkatý celer. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec zamícháme kousky tuňáka Rio Mare a podáváme. Můžeme doplnit zeleninou, bylinkovou bagetkou nebo jiným pečivem.

PR - Rio Mare3. místo

Jakub Chlad – Křupavá bageta s tuňákem Rio Mare, zastřeným křepelčím vajíčkem a salátem v medovém dresinku

Suroviny (4 porce): 4 plátky cereální bagety, 120 g tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, 4 ks křepelčích vajíček, 60 g rukoly, 100 g cherry rajčat, 80 g fazolí v nálevu, Zálivka: 40 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 1 lžíce extra panenského olivového oleje Monini, 1 lžička dijónské hořčice, 1 lžička mléka, 1 lžička medu, 1 lžička balzamikového octu Ponti, ocet a voda na zastřené vejce

Postup: Šikmým řezem ukrojíme z bagety 4 delší plátky, silné asi 1 cm a lehce je potřeme olivovým olejem a opečeme v troubě. Připravíme dresink: do medu, hořčice, balzamikového octu, metlou zašleháme olej a tuňákový krém. Zjemníme mlékem. Nakrájená rajčata smícháme se scezenými fazolemi a dresinkem. Nakonec do salátu zlehka vmícháme očištěnou rukolu. V horké vodě (asi 90°C) s octem připravíme obvyklým způsobem zastřené vejce. Na plátky opečené bagety navrstvíme salát s kousky tuňáka a položíme vajíčko.

 

Poznámka redakce:

Společnost BOLTON CZECHIA

Je dceřinou firmou skupiny Bolton Group, která je dynamicky rostoucí mezinárodní společností vyrábějící a uvádějící na trh širokou řadu vysoce kvalitních spotřebních výrobků, jež jsou přítomny ve více než 125 zemích světa. Klíčovou potravinářskou značkou Bolton Czechia je Rio Mare. Mezi další výrobky z portfolia Bolton Czechia pro Českou republiku patří zejména extra panenské olivové oleje Monini, krájená rajčata a pyré Valfrutta, semolinové těstoviny Pasta Reggia, italská pesta Arisi, šťáva ze sicilských citronů LiMMi nebo balsamikové octy Ponti. V roce 2014 se stala společnost Bolton Czechia také distributorem japonských sójových omáček Kikkoman. Více na www.boltonczechia.cz a www.riomare.cz.

Rio Mare

Maso tuňáka Rio Mare vyniká svou jemností a kompaktností. Tuňákové steaky jsou připraveny zcela bez konzervačních látek či dochucovadel. Díky vaření v páře maso zůstává jemné a lahodné, přidáním olivového oleje se špetkou mořské soli si udržuje ty nejlepší možné chuťové vlastnosti. Maso tuňáka je bohaté na bílkoviny, jež jsou velice důležité pro stavbu svalové tkáně a představují nezbytnou složku kompletní, lehké a vyvážené stravy. Tuňákové maso obsahuje důležité vitamíny A, B2, B12, a v potravinách vzácný vitamin D a vitamin B3 (PP). Tuňák je zvláště vhodný pro malé děti a seniory. Více na www.riomare.cz.

Rio Mare Paté

Je značka lahodných rybích krémů s vysokým podílem výběrového rybího masa. Rybí krémy jsou ideální surovinou pro rychlou a kreativní přípravu chutných a zdravých svačinek nejen pro děti. Praktické balení v tubě umožňuje rychlé a jednoduché použití kdykoliv a kdekoliv. Jeho výhodou je také dlouhá trvanlivost a bezpečný transport. Krémy Rio Mare Paté obsahují minimálně 44 % kvalitního rybího masa a jsou zcela bez konzervačních látek. Více na www.riomare.cz.

Rio Mare Kousky

Rio Mare Kousky tuňáka ve vlastní šťávě a Rio Mare Kousky tuňáka ve slunečnicovém oleji jsou novinkou na trhu. Tuňákové kousky jsou ideální pro přípravu salátů nebo sendvičů a rozšiřují možnosti konzumace tuňáka. Více na www.riomare.cz.

Garant soutěže Vladimír Picka

Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Rettigové. Více na www.kucharskestudio.

eu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy