REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Do nového roku s čočkou? Poděkuje vám peněženka i vlastní tělo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čočka na Nový rok znamená bohatství. Podle starých českých tradic se vás díky čočce budou držet peníze. Podle odborníků na zdravý životní styl se vás díky ní nepustí ani zdraví.


Každý druhý Čech prvního ledna obědvá nějaký pokrm z čočky. Věří totiž, že čočka mu zajistí plnou peněženku po celý rok. Tuto starou tradici zná skoro každý. Málokdo ale ví, že zatímco většina vánočních tradic má křesťanský původ, čočka je výjimkou. Křesťanský nový rok totiž začíná už první adventní neděli a v církvi se příliš neslaví.

 

 

Tato tradice vznikla čistě jen z podobnosti čočky a peněz (mincí). Hojnost však vždy symbolizoval třeba také hrách. Před silvestrovskou nocí se podle staročeských tradic dělala zabíjačka a typickým večerním i novoročním pokrmem byl ovar, ale třeba také ouška. Na první den nového roku se naopak nikdy nedělala drůbež, zajíc či králík – podle tradice nemělo být nic, co by rychle uteklo, aby od sebe lidé neodehnali štěstí.

 

Pro zdravější tělo

Ze všech těchto zvyků se čočka udržela nejdéle. Ať už na tradice věříte nebo ne, určitě nebudete litovat její zařazení do svého jídelníčku. „Čočka je velmi komplexní potravina, která přispívá k celkovému zdraví. Nejen zasytí, ale dodá tělu energii, spoustu vlákniny, dostatek bílkovin, železo, mangan i vitamín B6. Není divu, že ji lidstvo konzumuje už 4000 let,“ říká Milan Linka ze společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, která nabízí pokrmy z čočky a dalších luštěnin pod značkou Hamé.

Existuje asi padesát různých druhů čočky, a tak se nemusíte bát, že by šlo o monotónní pokrm. Zkuste si tedy z novoroční tradice udělat rovnou předsevzetí na celý nový rok: Zkuste čočku konzumovat častěji než jen v první lednový den. Doporučuje se dát si pokrm z čočky jednou týdně.

 

Polévka, salát i příloha

„Luštěniny by měly mít své místo v každé domácí kuchyni. Čočku dvou barev můžete použít do polévek, které se tím hezky zpestří, zahustí a zvýší své nutriční hodnoty. Své místo má také při přípravě salátů, pomazánek nebo jako příloha,“ vysvětluje Martin Moučka, jednatel společnosti Foodish, která má ve svém portfoliu zdravé produkty značky Arax.

Jednou to může být klasická čočka na kyselo, jindy polévka. Připravit si můžete i lehký salát z čočky. Pokud nemáte vaření příliš v oblibě, anebo zrovna spěcháte, zkuste už hotovou a ochucenou čočku. Pikantní červenou čočku s uzeným masem od Hamé stačí jen ohřát v mikrovlnné troubě a za tři minuty máte skvělý a rychlý oběd nebo večeři. Stojí přitom jen 66 Kč.

Zdravou variantu čočkového pokrmu nabízí firma Arax. Její Gurmánská čočka neobsahuje dochucovadla, a tak je vhodná i v těhotenství. Kromě toho také nenadýmá. Pokud byste chtěli vyzkoušet různé druhy čočky, zkuste mix – Čočka dvou barev od stejné značky kombinuje červenou a žlutou čočku. Protože jsou oba druhy loupané, je doba varu krátká, takže i tato varianta představuje snadno a rychle připravené jídlo. Tento mix je skvělý na přípravu polévek nebo třeba kaší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy