REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Do nového roku s čočkou? Poděkuje vám peněženka i vlastní tělo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čočka na Nový rok znamená bohatství. Podle starých českých tradic se vás díky čočce budou držet peníze. Podle odborníků na zdravý životní styl se vás díky ní nepustí ani zdraví.


Každý druhý Čech prvního ledna obědvá nějaký pokrm z čočky. Věří totiž, že čočka mu zajistí plnou peněženku po celý rok. Tuto starou tradici zná skoro každý. Málokdo ale ví, že zatímco většina vánočních tradic má křesťanský původ, čočka je výjimkou. Křesťanský nový rok totiž začíná už první adventní neděli a v církvi se příliš neslaví.

 

 

Tato tradice vznikla čistě jen z podobnosti čočky a peněz (mincí). Hojnost však vždy symbolizoval třeba také hrách. Před silvestrovskou nocí se podle staročeských tradic dělala zabíjačka a typickým večerním i novoročním pokrmem byl ovar, ale třeba také ouška. Na první den nového roku se naopak nikdy nedělala drůbež, zajíc či králík – podle tradice nemělo být nic, co by rychle uteklo, aby od sebe lidé neodehnali štěstí.

 

Pro zdravější tělo

Ze všech těchto zvyků se čočka udržela nejdéle. Ať už na tradice věříte nebo ne, určitě nebudete litovat její zařazení do svého jídelníčku. „Čočka je velmi komplexní potravina, která přispívá k celkovému zdraví. Nejen zasytí, ale dodá tělu energii, spoustu vlákniny, dostatek bílkovin, železo, mangan i vitamín B6. Není divu, že ji lidstvo konzumuje už 4000 let,“ říká Milan Linka ze společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, která nabízí pokrmy z čočky a dalších luštěnin pod značkou Hamé.

Existuje asi padesát různých druhů čočky, a tak se nemusíte bát, že by šlo o monotónní pokrm. Zkuste si tedy z novoroční tradice udělat rovnou předsevzetí na celý nový rok: Zkuste čočku konzumovat častěji než jen v první lednový den. Doporučuje se dát si pokrm z čočky jednou týdně.

 

Polévka, salát i příloha

„Luštěniny by měly mít své místo v každé domácí kuchyni. Čočku dvou barev můžete použít do polévek, které se tím hezky zpestří, zahustí a zvýší své nutriční hodnoty. Své místo má také při přípravě salátů, pomazánek nebo jako příloha,“ vysvětluje Martin Moučka, jednatel společnosti Foodish, která má ve svém portfoliu zdravé produkty značky Arax.

Jednou to může být klasická čočka na kyselo, jindy polévka. Připravit si můžete i lehký salát z čočky. Pokud nemáte vaření příliš v oblibě, anebo zrovna spěcháte, zkuste už hotovou a ochucenou čočku. Pikantní červenou čočku s uzeným masem od Hamé stačí jen ohřát v mikrovlnné troubě a za tři minuty máte skvělý a rychlý oběd nebo večeři. Stojí přitom jen 66 Kč.

Zdravou variantu čočkového pokrmu nabízí firma Arax. Její Gurmánská čočka neobsahuje dochucovadla, a tak je vhodná i v těhotenství. Kromě toho také nenadýmá. Pokud byste chtěli vyzkoušet různé druhy čočky, zkuste mix – Čočka dvou barev od stejné značky kombinuje červenou a žlutou čočku. Protože jsou oba druhy loupané, je doba varu krátká, takže i tato varianta představuje snadno a rychle připravené jídlo. Tento mix je skvělý na přípravu polévek nebo třeba kaší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy