REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Destice chřápáčová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste jako jedna z prvních jarních hub a to především v oblastech, kde je vlhko a teplo.


Atlas hub - Houby vřeckatéLatinsky: Discina perlata

Jedlá ………. Destice chřapáčová je ceněná časnou dobou růstu, nejlépe se hodí do směsí, její chuť i vůně je nenápadná.

Doba výskytu: duben až květen

Najdeme ji ve smrkových nebo smíšených lesích na starých pařezech a kmenech pokrytých mechem, kolem tlejících pařezů i na kořenech jehličnanů.

Plodnice jsou tence masité, v mládí téměř pravidelné okrouhlé mističky s krátkým třenem (5-10 mm) ponořeným do substrátu. Brzy se však ploše rozkládají do průměru až 100 mm. Jsou pravidelně žilnaté a laločnatě zprohýbané.

Barva na vrchní straně vrásčitých hrbolů je šedohnědá až tabákově hnědá, na spodní straně je plodnice téměř hladká nebo jemně a hustě pýřitá, bělavá, žlutavě bělavá nebo narůžovělá. Na této straně jsou patrná žebra vybíhající z krátkého třeně do ztracena k okraji miskovitých plodnic.

Dužnina je tence masitá, křehká, bledě až šedavě hnědá. Chuť i vůně jsou nenápadné. Výtrusy jsou velké, vřetenovité, s bradavkami na pólech a s třemi tukovými kapénkami. Výtrusný prach je bílý.

Možná záměna:

Jedlá terčovnice síťnatá (Disciotis venosa), je světlejší, okrová, povrch žilnatě síťovaný, neroste na dřevě ale na půdě v listnatých lesích, dužnina po nalomení má chlorový zápach. Nejedlá kořenitka nadmutá (Rhizina undulata), ta roste od června na starých spáleništích a je připojena k substrátu kořínkovitými svazky. Možné ji zaměnit i za některé druhy řasnatek (Peziza), například za řasnatku hnědou (Peziza badia), která však také vyrůstá od června, destici okrouhlou (Discina parma), ta je menší, plodnice má žlutohnědé až hnědočervené, roste na vlhčích místech a liší se i výtrusy

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy