REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dělení a úprava krůtího masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

O krůtě se říká, že nabízí až 9 druhů masa lišících se zbarvením, konzistencí, ale i obsahem tuku. Krůtí maso je asi ze 70 % bílé a 30 % tmavé. Právě proto má širokou škálu uplatnění v kuchyni, lze ho různě upravit, přičemž pak, díky jeho rozmanitosti, dosáhneme velkého množství chuťových variací.


Krůtí maso můžeme koupit jak v celku, tak naporcované například na horní a dolní stehna, prsa …, všechny varianty jak v čerstvém, tak zamrazeném stavu. Téměř 1/3 celé hmotnosti krůty tvoří prsa (1), která mají maso křehké, vzdáleně připomínající telecí. Zato maso ze stehen (2) se chutí mírně blíží masu z divoké zvěře. A maso z křídel? (3) To chutná něco mezi telecím a kuřecím, samotné letky (4) s velkým podílem kůže jsou oproti jiné drůbeži dobře svalnaté a chutná podobně jako maso kuřecí. Dlouhé maso z krku a boků (5-6) zase obsahuje více tuku a hodí se do polévek. Ovšem nejtučnější částí krůty je samotný biskup (7), dobře upečený připomíná husí pečínku. Dalším lákadlem je maso malého bederního svalu vhodné na minutkovou přípravu, například šťavnatých medailonků. A nakonec droby, tedy játra a žaludek, ty přinášejí další chuťové variace v kuchyni upravené krůty.

 

Škola vaření - drůbeží maso - krůtí

 

Využití masa z krůty v kuchyni

Pečení krůty v celku

Právě v USA na Den díkuvzdání a během vánočních svátků je pečení krůty nebo krocana samozřejmostí a dlouhou tradicí. Také v Česku, hlavně poslední roky, na v některých rodinách na Vánoce upečená krůta nesmí chybět. Pro pečení v celku se pak hodí především mladší a tedy i menší kusy, toto maso je křehčí s šťavnatější a hlavně, vleze se do trouby a pekáče! Právě při pečení celé krůty jsou skvělé recepty na různé nádivky, které pak na talíři krůtu skvěle obohatí o další chuťové požitky. Nádivky jsou také skvělé v tom, že krásně do sebe natáhnou chuť a vůni právě pečeného krůtího masa a navzájem se tak pěkně doplňují.

Základem nádivek bývá máčené pečivo doplněné o další ingredience, jako bylinky, sušené ovoce, slaninu, šunku …

Krůtí prsa

Prsa z krůty se skládají z většího a menšího svalu, často označovaného jako filet. Větší část prs využíváme na závitky a rolády, nebo se často zpracovávají v mleté podobě. Filet se výborně hodí na minutkovou úpravu, na přípravu opečeného krůtího masa ve formě steaků nebo soté.

Krůtí stehna

Krůtí stehna jsou opravdu hodně velká, proto se většinou porcují na spodní a horní část. Z horních stehen s kůží můžeme připravit chutné šťavnaté steaky, kůže totiž udrží většinu šťávy v mase, spodní stehna zase pečeme v celku, ochucené například solí, rozmarýnem a česnekem. Stehna se hodí také podusit, spolu se zeleninou a skvěle chutná maso z krůtích nohou na sladko, v kombinaci s ovocem.

Vykostěná horní část je vhodná na přípravu rolád a závitků, nebo toto maso nakrájené na kostky se skvěle hodí na dušené pokrmy, jako drůbeží guláše apod. Ze stehen krůty jsou také skvělé mleté krůtí burgery!

Krůtí křídla

Krůtí stehno může vážit až 350 g. Lze s ním nakládat podobně, jako s kuřecími křídly, hodí se do vývarů, střední část křídel se běžně peče a griluje, ovšem díky své velikosti se hodí upéci i naditá nádivkou.

Krutí játra a žaludek

Krůtí játra často váží až 150 g a mají výrazné aroma, které se nejvíce rozvine po prudkém osmažení na tuku, ovšem játra krůty se dají i dusit například podlité červeným vínem, či na cibulce zalité vývarem. A žaludek krůty, ten je skvělý ve vývarech a nebo podušený, podobně jako žaludky kuřecí.

Krůtí vejce

Krůtí vejce jsou krémově zbarvená, přibližně jsou 2x větší, než vejce slepičí, ale využití je stejné, jako u vajíček slepic.

Zdroj: epikure, Makro 2014

 

Některé vybrané recepty z masa krůty:

Francouzské krůtí roládičky s houbamiGratinované krůtí řízky se šunkou, Grilovaná krůta,

Krocan na víně, Krocaní stehno s houbami, Krůta s mandlovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy