REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.


Vrstvení

Je úplně jedno, jestli se budou přes sebe uhlazeně vrstvit jednotlivé barvy krémů či modelovacích hmot anebo se přes sebe budou nanášet malované a “reálné” elementy (například jedlé květiny). Výsledek má pouze “oživit” jinak statický cukrářský dezert či solitér ve formě dortu.

 

 

Pastel de Nata

Vaječný koláček, Crema Catalana, Creme brulée, eggnog Tart, Custard Tart-ty všechny mají společného jmenovatele. Vaječná náplň se smetanou, mlékem a kořením (vanilka, skořice, pomerančová a citronová kůra, muškátový oříšek) je v případě portugalské speciality zapečena v košíčku z perfektně křupavého listového máslového těsta. Těšte se, protože nás čekají všude.

 

Metalická cukrařina

Lanýže obalené ve stříbrných či měděných barvách, plátky ryzího zlata či stříbra na dezertech, malování zlatou barvou stejně, jako temperami či polévání jednotlivých zákusků třpytivou “kovovou” glazurou na bázi želatiny či pektinu. Lesklá hoch a posh do detailu odvedená řemeslná práce je absolutně v kurzu.

 

Choux

Pálená hmota, pate a choux či jen choux paste; jedno je jisté; cukrárny s eclairs či větrnícky se otevírají po celém světě. Neuvěřitelně flexibilní receptura, která se dá plnit sladkými i slanými náplněmi a zdobit na 100+1 způsobů, je ještě pořád na vzestupu v očích svých fanoušků. Praha na ten svůj ještě pořád čeká. A přijde, nezůstane u jednoho, stejně jako se stalo u donutů.

 

Méně je více

Mini verze čehokoliv budou všude, od snídaňových muffinů, po dopolední snacky a dánské pečivo, přes mini housky a preclíky k čaji. Mini kousky našich oblíbených dezertů nás a naše strávníky budou vybízet k ochutnání ne jednoho, ale několik kousků v cukrárnách a kavárnách.

 

Exotika

Ve formě donutů či jiného kynutého pečiva, v použití zajímavých alkoholů, ovoce či ingrediencí, klíčovou influencí zůstává Asie a Dálný východ. Veganské exotické dezerty budou zažívat zlaté časy. Nejrůznější jádrové plody v kombinaci s čokoládou, kávou či jinými funkčními super potravinami budou klíčovým focusem 2019.

 

P.S. Těšte se na personalizaci makronek, na ručně malované motivy od květinových a ovocných vzorů až po jednotlivé architektonické elementy. Náplně nebudou jen klasické ganache. Zmrzlina či sorbet jako náplň se také začnou objevovat na dezertních lístcích a v nabídkách kaváren a cukráren.

 
Marsalekjosef.com

Facebook: Maršálek Josef

Instagram: Marsalekjosef82

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy