Citron je v kuchyni velmi důležitý a potřebný. Šťáva s cukrem a vodou poskytuje osvěžující nápoj …
- Citron dobře vymačkáme i bez mačkátka, když do něho zabodneme kuchyňský nůž a několikrát jím v citronu zatočíme nad nádobkou, do níž chceme citron vymačkat.
- Citrony zůstanou dlouho čerstvé, vložíme-li je do větší sklenice, kterou převážeme plátnem nebo je můžeme zabalit do alobalu a uložit do chladničky.
- Kůra z vymačkaného citronu nám výborně poslouží při čištění keramických dlaždiček nebo stěn natřených olejovou barvou. Třeme vnitřní stranou citrónové kůry.
- Nehodláme-li brzy upotřebit celý citron, nerozřízneme ho, ale jen propíchneme párátkem, špejlí, pletací jehlicí nebo vidličkou a vymačkáme tolik šťávy, kolik potřebujeme. Propíchnutý citron na rozdíl od rozříznutého vydrží v chladničce mnohem déle a nevysychá.
- Citrónový sirup ke krátkodobému použití si můžeme připravit i na několik dní dopředu. Potřebujeme 7 středně velkých citronů, 3 litry vody, 2 a půl kg krystalového cukru, 50 g kyseliny citrónové. Oloupané citrony nakrájíme na menší kousky a vaříme společně asi 20 minut. Šťávu přecedíme, necháme vychladnout, nalijeme do lahví, dobře uzavřeme a uložíme do chladna.
- Kůru z chemicky neošetřovaného citronu strouháme tak, že pod struhadlo připevníme kousek pergamenového papíru. Kůra se na něm zachytí, dá se snadno sejmout a struhadlo neucpe.
- Nejzdravěji okyselíme omáčky citronem, dostanou tak příjemné aróma, jsou ještě navíc jemné a biologicky hodnotné. Přidáváme ji až do hotového pokrmu. Obsahuje pak vitamin C.
- Kůru z dobře omytého citronu používáme v malém množství k ochucení pokrmů anebo moučníků.
- Jestliže do vody, v níž vaříme rýži, přidáme citrónovou šťávu, bude rýže bělejší a chutnější.
Autor: Jaroslav Vašák
Další informace také v Encyklopedii ovoce: Citróny, pomeranče a další citrusy