REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřapáč černý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chřapáč černý je velmi vzácný a v Červeném seznamu je uveden jako ohrožený druh. Je nejedlý.


Atlas hub - Houby vřeckatéLatinsky: Helvella corium syn. cyathipodia corium

Jiný název: Stopečka černá

Nejedlý ………………… Chřapáč černý je nejedlá houba, v kuchyni nemá žádné uplatnění.

Doba výskytu: duben až prosinec

Druh vázaný na sušší vrbové porosty, rozšířený od nížin až po subalpinské pásmo, často roste na ruderálních stanovištích jako jsou výsypky, haldy, spáleniště, zřejmě se jedná o antrakofilní druh. Česky též stopečka černá.

Plodnice jsou až 35 mm široké s výrazně rozlišenou plodnou částí a třeněm, plodná část má tvar stlačeného kalíšku, třeň je vysoký až 15 mm. Rouško je hladké, vnější strana je bradavičnatě šupinatá, celá plodnice je černá, šedobílý nádech je jen na bázi třeně a šupinky na vnější části.

Chřapáč černý je velmi vzácný a v Červeném seznamu je uveden jako ohrožený druh. Je znám z Brna – Vinohrady, Přerova, Havířova a jižních Čech. O jeho nálezech by se měla informovat mykologická pracoviště v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Možná záměna:

Podle ekologie a černého zabarvení dobře poznatelný druh.

Poznámka:

Antrakofilní – druh který roste na spáleništích.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie: J. Musil

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy