REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čeští šéfkuchaři

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Seznamme se s některými muži a ženami, kteří svůj život zasvětili vařečkám a kuchařskému umění a zviditelnili naši malou zem po celém světě.


Magdalena Dobromila Rettigová

Kým jiným začít, než naší, asi nejslavnější, hospodyňkou. „Domácí kuchařku,” jejíž první české vydání vyjelo z tiskařského lisu již v roce 1826, má v pozdějších vydáních jistě nejeden z nás doma. Obsahuje nejen receptury k pokrmům, ale i rady hospodyňkám, nad nimiž bychom se dnes spíše pousmáli. Knížka měla veliký úspěch, takže se o pět let později dočkala dalšího vydání, v roce 1833 vyšla i v němčině. Postupně byla kniha doplňována o další praktické rady. Vznikly i další knížky, například „Kafíčko a vše co sladkého” nebo „Mladá hospodyňka v domácnosti, jak sobě počínati má, aby spokojenosti své i manželovy došla”.

Marie Úlehlová-Tilschová

Ač se narodila už v roce 1896, začala se již ve 20. a 30. letech 20. století vědecky zabývat zdravou stravou a životosprávou. V roce 1930 podrobila tradiční českou stravu kritice ve své knize „Moderní kuchařka”. Po válce vyšla její nejznámější a kladně přijatá publikace „Česká strava lidová”. Další knihou „Výživa ve světle věků”, která taktéž vyšla v roce 1945, se zabývá stravováním a etnografickými souvislostmi. Zmapovala v ní jídelní zvyklosti v řadě zemí světa, čímž si získala uznání i v zahraničí.

Joza Břízová

S tímto jménem se jistě už každý setkal, lépe řečeno s některou z kuchařek této autorky. Nejznámějším svazkem je kniha „Vaříme zdravě, chutně a hospodárně”, jež byla přímo kuchařskou biblí našich babiček a maminek. Mimo to přispívala svými radami do společenských časopisů, ale i odborných publikací.

Vilém Vrabec

Mistr kuchař, odborný učitel a autor téměř tří desítek kuchařských knih se taktéž dočkal uznání i za hranicemi. Z jeho „Studené kuchyně” či „Jihočeské kuchařky” čerpá inspiraci již několikátá generace kuchařů a kuchařek. A i dnes lze v přes 50 let starých knihách najít vskutku moderní až extravagantní recepty, ale i klasické předpisy napsané formou, které porozumí i naprostý kuchařský začátečník. Vlastníte-li některou z Vrabcových kuchařek, vězte, že máte cenný poklad.

Jaroslav Vašák

Jaroslav Vašák je již přes 40 let profesionálním kuchařem a 16 let také nejplodnějším sběratelem gastronomických zajímavostí z celé zeměkoule. Přes pět tisíc stran textu, které mimo jiné obsahují 2500 receptů na úpravu kuřat, stovky citátů o jídle a velký gastronomický slovník o 3 tisících heslech, je opravdu kuriózních. Však si také tato sbírka od Klubu sběratelů kuriozit vysloužila ocenění Pozoruhodná a Špičková. Zájem o ní má i Guinessova kniha rekordů. Vydal již přes 41 knih, ve kterých čerpá ze svých zápisků. Nezbývá než doufat, že jednou vydá celou svou sbírku, z jejíhož počtení by muselo plesat srdce každého milovníka vaření.

Vaření je asi jediná z domácích prací, kterou děláme rádi a kterou si někteří z nás dobrovolně volí za své zaměstnání. Na výše zmíněných osobnostech je vidět, že k úspěchu není třeba pouze vzdělání, ale hlavně praxe, píle a odhodlání ve svém oboru něco dokázat. Příště se podíváme, kterak si vedou zahraniční šéfkuchaři.

převzato:
http://www.vareni.cz/trendy/cesti-sefkuchari/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy