REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.


Že je česká zima chudá na vitamíny a minerály? Vůbec ne, to jsme jen pod tíhou plných regálů zanevřeli na to, co naši předci perfektně ovládali. Zapomeňte na všechny zázračné acai berry, mořské řasy a čínské houby. To největší bohatství se skrývá ve vaší vlastní spíži.

 

 

Vlašské ořechy

Touhle místní superpotravinou jsme se ve formě sladkého hřešení nabili už o Vánocích. I přesto bychom jim měli dát ještě šanci. Podle výzkumů mohou až o třetinu snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění, chrání před cukrovkou a obsažená vláknina navíc pomáhá pročistit střevo. Jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, které působí blahodárně na naši nervovou soustavu, vitamín E zase zatočí s vráskami, zinek pomůže jasné pokožce a hořčík zažene únavu, což se na jaře obzvlášť hodí.

 

 

Pohanka

Specifická svou chutí a známá pro vysoký obsah cévy chránícího rutinu. Ačkoliv vypadá jako obilovina, pohanka je pouze semeno dnes ne příliš časté byliny, zato je ale přirozeně bezlepková. Postupně ji vytlačila pšenice, rýže a brambory. Zkuste jí ale dát jednou za čas šanci. Samotná bylina je citlivá na chemikálie, musí se tak pěstovat jen v čisté přírodě, což je pro naše zdraví jedině přínosné. Je bohatá na antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály. Obsahuje vitamíny C, E, B a minerály hořčík, železo, fosfor, vápník a draslík.

 

 

Jablka

Snad nejběžnější ovoce u nás. Tolik jabloní všude kolem, samotných jablek si ale rozhodně nevážíme tak, jak bychom měli. A největší prohřešek? Oloupat je. Jestli toužíte po vitamínové bombě za pár korun, omyjte slupku a jablko snězte i s ní. Pod ní se totiž skrývá největší množství vitamínů, o které loupáním přijdete. Najdete v nich hodně hořčíku, vápníku a hlavně vitamínu C. Léčivě působí na imunitní systém, kůži a nervovou soustavu. Velké plus je, že se dají jíst syrová, a tak zbytečně nepřicházíme o cenné složky, které by se varem či pečením vytrácely.

 

 

Cibule a česnek

Cibule a česnek, základ kuchyně. A v zimě to platí trojnásob. Fungují totiž jako přírodní antibiotikum, a tak nám pomohou se záněty a chřipkami. Nastartují imunitní systém a ten tak bude mít i na jaře dost sil vítězit nad kašlem a rýmou. V cibuli najdete například vitamín C, vitamíny skupiny B a draslík s vápníkem. Česnek je zase bohatým zdrojem železa a zinku.

 

 

Kysané zelí

Pochutina, díky jejímuž přídělu historičtí námořníci zamezili kurdějím a uchránili se tak od nepěkné smrti. Ale také moderní lokální superpotravina s dlouholetou tradicí. Nejen že obsahuje vitamíny C, B, E, K a minerály vápník, draslík, zinek a železo, ale také je plná probiotických kultur, které podporují vstřebávání právě vápníku a železa. Pravidelnou konzumací kysaného zelí si zklidníte střevní mikroflóru a navíc vám pomůže v hubnutí.

 

TIP – Pohanka Menu Gold

Pohanka je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a obsahuje pro cévy významný rutin. Vyvážená skladba aminokyselin a mastných kyselin z ní dělá perfektní přílohu. Má vysoký je obsah vitamínů typu B, C, E a minerály jako je mangan, selen, měď, zinek. Konzumuje se mimo jiné při detoxikaci organismu, v době těhotenství, při poškození jater a prospívá cévám.

Obsah balení: 450 g, Cena: 29 Kč, Dostupné v supermarketech…

 

Foto: pixabay.com a menugold.cz

Více informací k tématu na www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy