REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.


Že je česká zima chudá na vitamíny a minerály? Vůbec ne, to jsme jen pod tíhou plných regálů zanevřeli na to, co naši předci perfektně ovládali. Zapomeňte na všechny zázračné acai berry, mořské řasy a čínské houby. To největší bohatství se skrývá ve vaší vlastní spíži.

 

 

Vlašské ořechy

Touhle místní superpotravinou jsme se ve formě sladkého hřešení nabili už o Vánocích. I přesto bychom jim měli dát ještě šanci. Podle výzkumů mohou až o třetinu snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění, chrání před cukrovkou a obsažená vláknina navíc pomáhá pročistit střevo. Jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, které působí blahodárně na naši nervovou soustavu, vitamín E zase zatočí s vráskami, zinek pomůže jasné pokožce a hořčík zažene únavu, což se na jaře obzvlášť hodí.

 

 

Pohanka

Specifická svou chutí a známá pro vysoký obsah cévy chránícího rutinu. Ačkoliv vypadá jako obilovina, pohanka je pouze semeno dnes ne příliš časté byliny, zato je ale přirozeně bezlepková. Postupně ji vytlačila pšenice, rýže a brambory. Zkuste jí ale dát jednou za čas šanci. Samotná bylina je citlivá na chemikálie, musí se tak pěstovat jen v čisté přírodě, což je pro naše zdraví jedině přínosné. Je bohatá na antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály. Obsahuje vitamíny C, E, B a minerály hořčík, železo, fosfor, vápník a draslík.

 

 

Jablka

Snad nejběžnější ovoce u nás. Tolik jabloní všude kolem, samotných jablek si ale rozhodně nevážíme tak, jak bychom měli. A největší prohřešek? Oloupat je. Jestli toužíte po vitamínové bombě za pár korun, omyjte slupku a jablko snězte i s ní. Pod ní se totiž skrývá největší množství vitamínů, o které loupáním přijdete. Najdete v nich hodně hořčíku, vápníku a hlavně vitamínu C. Léčivě působí na imunitní systém, kůži a nervovou soustavu. Velké plus je, že se dají jíst syrová, a tak zbytečně nepřicházíme o cenné složky, které by se varem či pečením vytrácely.

 

 

Cibule a česnek

Cibule a česnek, základ kuchyně. A v zimě to platí trojnásob. Fungují totiž jako přírodní antibiotikum, a tak nám pomohou se záněty a chřipkami. Nastartují imunitní systém a ten tak bude mít i na jaře dost sil vítězit nad kašlem a rýmou. V cibuli najdete například vitamín C, vitamíny skupiny B a draslík s vápníkem. Česnek je zase bohatým zdrojem železa a zinku.

 

 

Kysané zelí

Pochutina, díky jejímuž přídělu historičtí námořníci zamezili kurdějím a uchránili se tak od nepěkné smrti. Ale také moderní lokální superpotravina s dlouholetou tradicí. Nejen že obsahuje vitamíny C, B, E, K a minerály vápník, draslík, zinek a železo, ale také je plná probiotických kultur, které podporují vstřebávání právě vápníku a železa. Pravidelnou konzumací kysaného zelí si zklidníte střevní mikroflóru a navíc vám pomůže v hubnutí.

 

TIP – Pohanka Menu Gold

Pohanka je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a obsahuje pro cévy významný rutin. Vyvážená skladba aminokyselin a mastných kyselin z ní dělá perfektní přílohu. Má vysoký je obsah vitamínů typu B, C, E a minerály jako je mangan, selen, měď, zinek. Konzumuje se mimo jiné při detoxikaci organismu, v době těhotenství, při poškození jater a prospívá cévám.

Obsah balení: 450 g, Cena: 29 Kč, Dostupné v supermarketech…

 

Foto: pixabay.com a menugold.cz

Více informací k tématu na www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy