REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

České papriky hnijí na poli. Obchody sáhly po levnějších z dovozu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dolní Kounice – Desítky tun tuzemských paprik hnijí na polích. Jejich pěstitelé nemají pro svoje plodiny odbyt. Na český trh totiž míří levnější papriky z Maďarska a Holandska, českou zeleninu proto některé řetězce nechtějí. Zemědělci zvažují, že pěstování paprik pro příští roky omezí. Bohužel každý rok stejné zprávy! Toto je sice článek z roku 2014, ale nemyslím si, že by se něco změnilo ….


„Důvodem, proč tady na poli vidíme hnijící papriky, je, že ve spoustě našich řetězců jsou dovozové papriky, i když by mohli prodávat papriky z naší produkce,“ povzdechl si zemědělec Tomáš Zoufalý. Jen jeho družstvo už na pole vyhodilo asi 400 tun paprik, které nemají komu prodat. „I kdyby to bylo jen deset korun za kilo, tak to jsou čtyři miliony. Letos je ten problém asi největší, jaký doposud byl,“ dodal Zoufalý s tím, že dřív se k nám v sezóně zahraniční zelenina tolik nevozila. Podobnou zkušenost mají i další dva velkopěstitelé paprik na jižní Moravě. S novináři ale mluvit nechtěli …

Ano, každé volby naši politici slibují, že legislativně zajistí pro naše zemědělce odběr českých produktů. Ale děje se vše spíše naopak. Už se nevyplatí našim zemědělcům kromě řepky a kukuřice osazovat pole čímkoli jiným. A proč? Protože vždy je převálcují dampingové ceny ze zahraničí! Kde je ta doba, kdy bylo Česko soběstatčné v produkci masa i dalších zemědělských produktů ….

Více se dozvíte po kliknutí na okno Facebooku!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy