REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Češi milují zavařování i jiné způsoby zpracování ovoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dnešní době si stále více lidí raději zavaří vlastní kompoty, než by je koupili v obchodech. A není to jen díky stále stoupajícím cenám potravin, ale i díky tomu, že lidé již některým výrobcům nevěří. Stále více tzv. “éček” a dalších látek ne zrovna moc zdraví prospěšných se objevuje na etiketách u potravin jak malých, tak i velkých výrobců. Naštěstí v Česku má domácí zpracování ovoce velkou tradici. Vyrábíme si nejen nakládané ovoce, ale také různé džemy, marmelády, ovocné likéry a další výrobky. Některé můžeme déle skladovat, jiné jsou určené k okamžité spotřebě, ale jedno mají společné. Jsou zdravé, většinou bez chemie a moc dobře víme, co jsme do nich dali. Máme tu pro vás anketu, která by nám všem měla odhalit, jaký výrobek, či pochutina z ovoce je mezi námi Čechy nejoblíbenější.


Ano, u nás každý rok žena vyrábí likér z květů černého bezu a také rybízové víno. Ovocné knedlíky pak v době zrání meruněk a jahod jsou samozřejmostí. Ale ovoce máme rádi i kompotované, tedy hlavně v zimě. Takový hruškový nebo meruňkový kompot ke kuřátku s rýží, to miluji! A jak jste na tom vy? Jak u vás doma zpracováváte ovoce a který způsob hraje ve vaší rodině prim?

Zde je anketa, hlasujte, ať se dozvíme, jak na tom jsme:

Je čas sklizně a zpracování ovoce, co nejvíce frčí u vás?
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy