REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čechratka podvinutá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedovatá houba! V minulých dobách ji lidé považovali za houbu jedlou a velmi chutnou, ale později se zjistilo, že obsahuje nejedovatý antigen, který reaguje s obdobnými skupinami na povrchu červených krvinek, čímž dochází k jejich rozpadu a těžkému poškození zdraví nebo úmrtí.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Paxillus involutus

Jedovatá ……………….. Ve starých atlasech byla čechratka podvinutá uváděna jako jedlá a hojně se sbírala, pro své masité plodnice měla přezdívku gulášová houba.

K prvním hromadným otravám došlo v Polsku, v posledních desetiletích bylo zjištěno, že obsahuje nejedovatý antigen, který reaguje s obdobnými skupinami na povrchu červených krvinek, čímž dochází k jejich rozpadu a těžkému poškození zdraví nebo úmrtí.

Roste velice hojně většinou ve větších skupinách ve všech typech lesa, v zahradách, sadech, ale také mezi domy pod různými dřevinami.

Klobouk až 150 mm, v mládí široce kuželovitý, brzy uprostřed vmáčklý až nálevkovitý, zvláště na dlouho podvinutém okraji plstnatý, pak olysávající, zelenošedý, světle hnědočervený až žlutohnědý. Lupeny široce připojené až krátce sbíhavé světle žluté, poté rezavě hnědé. Třeň až 70 mm válcovitý, někdy kyjovitý, žlutavý až rezavě žlutý. Dužnina nažloutlá, až oranžově žlutá, po poranění hnědočervenající, později hnědnoucí, vůně příjemná houbová kořeněná, chuť nakyslá svíravá.

Možná záměna:

Velmi podobná je čechratka olšová (Paxillus filamentosus), která roste na vlhčích místech a vytváří mykorrhizu z olšemi.

Zajímavost:

První obětí čechratky podvinuté byl v roce 1944 německý mykolog Julius Schafer, který zemřel 17 dní po požití čechratky povinuté na selhání ledvin.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy