REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čaj matcha uklidní mysl, zvyšuje soustředění, zlepší paměť i náladu – a můžete ho jíst i pít

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pití zeleného čaje má dlouholetou tradici v Asii, jeho popularita se ovšem pomalu šíří do celého světa. Zelený čaj je známý především jako varianta čaje černého, který se připravuje jako výluh z čajových listů. Nicméně zelené čajové lístky se dají konzumovat i celé, rozemleté na jemný prášek. A právě zelený práškový čaj je znám pod pojmem matcha. Pokud vás neláká čaj pít, můžete si ho vychutnat třeba v podobě pudingu, kaše nebo čokolády.


Čaj matcha je známý především díky své zářivě zelené barvě. Tu získává tím, že se čajová pole těsně před sklizní zastíní černou plachtou, která skoro nepropouští světlo a čajovník proto začne intenzivně produkovat chlorofyl, listy se začnou prodlužovat a zároveň ztenčovat. Výsledkem jsou čajové listy, které obsahují mnohonásobně více antioxidantů a živin než běžný zelený čaj. Jedna porce čaje matcha tak má stejné nutriční hodnoty jako 10 šálků běžného zeleného čaje.

Aby se zachovaly všechny živiny, krátce po sklizni se čajové lístky spaří a zachovají si tak i svou typicky zelenou barvu. Matcha v japonštině znamená „práškový čaj“ a jak tento název napovídá, je matcha specifický tím, že se čajové lístky jemně namelou mezi žulovými kameny. „Jeden žulový mlýn semele za hodinu pouze 30 až 40 gramů čaje a tato technika zaručí, že si čaj i po čas výroby zachová svou jedinečnou chuť, barvu a aroma,“ vysvětluje Petr Patočka, majitel společnosti Čajová květina, která je předním dodavatelem Matcha Tea do České republiky.

Doporučená denní dávka čaje matcha je čtyři gramy a nejen proto je Matcha Tea balen do individuálních 2g porcí. „Vlhkost a světlo negativně ovlivňují kvalitu čaje matcha, proto je balíme do jednotlivých sáčků. Navíc garantujeme neustálou čerstvost tím, že matchu dovážíme letecky přímo z Japonska každé dva měsíce,“ doplňuje Patočka.

Je obecně známo, že zelený čaj napomáhá procesu hubnutí. Matcha, díky tomu, že obsahuje mnohonásobně více antioxidantů, než běžný zelený čaj, podporuje schopnost těla spalovat tuky až 4x rychleji než za normálního stavu. Kromě toho také působí blahodárně na naši mysl, kterou uklidňuje, zvyšuje soustředění a zlepšuje paměť i náladu. Váháte-li, čím nahradit svou denní dávku kávy, vyzkoušejte Matcha Tea, který navíc uvolňuje energii postupně a jeho účinek je dlouhodobější.

Matcha Tea – základní návod na přípravu

Co budete potřebovat:

  • 2 g Matcha Tea
  • Horká voda (max. 65°C) nebo studená voda
  • Šejkr / jiná uzavíratelná nádoba
  1. Do šejkru / uzavíratelné nádoby nasypte porci Matcha Tea
  2. Přilijte 300 ml vody
  3. Poté pořádně protřepejte

Pro zjemnění chuti přidejte pár kapek limetky nebo lžičku medu.

 

Podrobnější informace o čaji matcha naleznete na webových stránkách www.matchatea.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy