REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co to jsou superpotraviny a proč se vyplatí zařazovat je do jídelníčku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Experimentování se superpotravinami je tak zábavné a zdravé. Poznávat nové plodiny, chutě a kombinovat je s našimi běžnými jídly brzy přinese výsledky v podobě navýšení energie, celkové vitality a dobré nálady. Díky výjimečné koncentraci živin představují velké obohacení našeho jídelníčku. Superpotraviny jsou vhodné pro každého a stojí za to dozvědět se o nich více.


Co patří mezi superpotraviny

Superpotraviny jsou potraviny, které mají výjimečné výživové vlastnosti a mimořádný obsah vitaminů, minerálů, antioxidantů, stopových prvků, nenasycených mastných kyselin a dalších biologicky aktivních látek. Díky tomu podporují dobré zdraví a jsou prevencí proti onemocněním.

Pokud jste si hned představili zázračné šamanské bobule, ke kterým se jen těžko dostanete, máme pro vás skvělou zprávu. Mezi superpotraviny patří i některé běžné potraviny jako je česnek, zelí, jablko nebo slunečnicové semínko. Díky výrobcům vysoce kvalitních produktů, jako je Iswari, pak máme možnost čerpat nutriční výhody exotických plodů nabitých živinami.

 

 

Nové superpotraviny jako znovuobjevený trend

Jednou za čas se objeví trend, kdy se propaguje nová superpotravina. Ačkoli je její přínos známý již celá staletí, dostane najednou mnoho pozornosti a výrobci potravin ji přidávají do svých běžných produktů, aby byli „IN“. Tímto procesem si prošla quinoa, kustovnice čínská známá jako Goji, chia semena a další. Existují však i méně známé superpotraviny, které jsou pro nás v dnešní době dostupné a stojí za to obohatit jimi náš jídelníček.

 

Zajímavosti o exotických superpotravinách

 

KAKAOVÉ BOBY

Kakao dokáže navozovat pocity štěstí. Obsahuje totiž látky, které uvolňují endorfiny. Toto platí pro nepražené kakao v té nejlepší bio kvalitě. Skvělé jen tak na zobání, do smoothie či dezertů.

 

MACA

Superkořen, který roste tam, kde máloco přežije. V Andách. U nás ho můžete koupit ve formě prášku. Má širokospektrální účinky. Od navýšení libida, přes podporu růstu svalové hmoty až po zlepšení spánku.

 

ACAI

Superbobule, které se vyslovují „asají“. Malé temně modré plody, které rostou na palmě v Amazonii. Jsou považovány za elixír mládí a sehnat je můžete ve formě prášku, šťávy nebo mražené dřeně. Mají lehce trpkou chuť, proto je dobré Açai kombinovat se sladším ovocem.

 

MORINGA

Je známá jako zázračný strom. Všechny části stromu jsou totiž člověku prospěšné. Listy obsahují širokou paletu mikroživin a řadí se tak mezi nejbohatší zdroje vitaminů a minerálů. Obsahuje několikanásobně více vitaminu C než pomeranč, a to už stojí za pozornost.

 

MORUŠE BÍLÉ

Jsou považovány za klenot z říše ovoce. Známe jsou v sušené podobě, kdy v nich dojde ke koncentraci přirozeného cukru a díky tomu jsou velmi sladké a lahodné. V Číně byly konzumovány po tisíce let a dnes jsou důležitou součástí gastronomické kultury na Balkáně. Sušené rozemleté moruše dříve sloužily místo cukru ke slazení koláčů.

 

Kvalita superpotravin je zásadní

Pokud se rozhodnete zařadit do své výživy speciální druhy superpotravin, je zásadní pohlídat si jejich kvalitu. Chcete si nasypat do svého smoothie „přírodu“ ve své plné síle, ne levný zoxidovaný prášek pochybného složení. Jak kvalitního výrobce poznat? Příkladem může být firma Iswari, která nabízí ty nejlepší superpotraviny z celého světa a je lídrem s více jako patnáctiletou zkušeností v této oblasti. Produkty jsou v bio kvalitě, certifikované, 100% přírodní bez konzervačních, dochucujících a plnících látek. Máte tak jistotu, že kupujete opravdovou kvalitu.

 

Kombinovat a střídat superpotraviny je chytré

Když zjistíte, kolik skvělých superpotravin existuje a co všechno obsahují, možná je budete chtít všechny. I zde ale platí pravidlo „všeho s mírou“. Každé lidské tělo je jedinečné a má své specifické potřeby. Představte si nabídku superpotravin jako švédský stůl. Někdo intuitivně sáhne po kakaových bobech, jinému zase bude vyhovovat více antioxidantů z açai bobulí. Vyplatí se proto superpotraviny chytře prostřídávat a nabídnout tělu širokou paletu živin, ze kterých si může vybrat.

 

8 tipů, jak mít superpotraviny v jídelníčku každý den

  1. Připravte si ke snídani jáhlovou kaši a místo rozinek ji posypte sladkými sušenými plody Moruše bílé.
  2. Ovesné vločky nechte nabobtnat v rostlinném mléce a v misce je posypte křupavou kombinací vlašských ořechů a nepraženým kakaem v podobě bio drcených kakaových bobů.
  3. Potřebujete se nakopnout a povzbudit imunitu? Ovocno-zeleninovou šťávu z řepy, jablka, mrkve a zázvoru vytuňte jednou lžičkou bio prášku z Acai bobulí. Vitaminová bomba zajištěna.
  4. Domácí Jogurtovo-ovocný nápoj obohaťte o bio Maca prášek. Super jako sytá a výživná svačinka.
  5. Honí vás odpoledne mlsná? Zkuste místo bonboniéry sladké cizrnové kuličky s bio Kakaovým práškem oslazené čekankovou vlákninou. Perfektně uspokojí chutě na sladké a zlepší náladu.
  6. Vyrobte si z obyčejných palačinek superpalačinky. Do těsta zamíchejte 1 lžíci výživného bio moringa prášku, který je nabitý vitaminy, minerály a je zdrojem bílkovin.
  7. Do oblíbené krémové zeleninové polévky přidejte stroužek česneku a zakomponujte lžičku Maca prášku.
  8. Nutně musíte nakopnout mozek, ale kakaové boby jsou pro vás příliš hořké? Vyzkoušejte neodolatelný snack Exótica. Kakaové boby potažené lahodnou vrstvou kokosového cukru. Atraktivní forma povzbuzení, vlákniny i hořčíku.
 

Doporučení na závěr

V dnešní době plné stresu je třeba zdraví podporovat ze všech stran. Superpotraviny jsou dostupnou a snadnou možností, jak tělu dodat významné nutrienty. Základ jídelníčku postavte na čerstvých potravinách a jako třešničku na dortu si ho každý den vylepšujte dary přírody jak z lokálních, tak exotických krajin.

 

Příklad receptu (objeví se podrobný popis, stačí kliknout na název!):

 

Článek pro vás připravila lektorka zdravého životního stylu a specialistka na zdravé stravování Ing. Kamila Metzová, autorka webu www.varilamysicka.cz.

Produkty a inspirativní recepty z nich najdete na www.labeta.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy