REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bulgur – skvělý pomocník i v české kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Někteří z nás ho v kuchyni aktivně používají, pro mnohé je to pořád neznámý pokrm. Bulgur, skvělá potravina, která může nahradit klasické přílohy, na které jsme zvyklí. Připravíte ho rychleji než kroupy, chutná lépe než kuskus a je výživnější než rýže.


Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, vaří, vysuší a následně podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Díky tomu je také následná příprava bulguru v kuchyni velice snadná. Můžete ho uvařit za cca 15 minut, zalít horkou vodou a nechat zhruba 25 minut dojít, anebo asi hodinu nechat nabobtnat ve studené vodě. Třetí způsob je časově nejnáročnější, ale také nejzdravější, protože v bulguru zachováte největší množství minerálů a vitamínů.

Bulgur nejvíce využijete jako náhražku příloh, nejčastěji rýže, když se hodí jak do rizota, tak i do sladkého nákypu. Oceníte ho i v nádivkách, do salátů, kaší, jako zavářku do polévky nebo třeba místo krup v houbovém kubovi. Můžete ho i kombinovat s jinými pokrmy. Skvěle chutná s rajčaty, okurkou, fazolemi, cibulkou, ředkvičkou, špenátem, paprikou, ořechy anebo kuřecím masem.

Bulgur má příznivé nutriční hodnoty a je lehce stravitelný. Měl by být součástí zdravé jídelníčku, protože obsahuje fosfor, železo, vitamíny, minimální množství tuku a vlákninu, které pomáhá při trávení a přispívá ke správné funkci střev.

Bulgur od různých výrobců si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Kolonial.cz

Kdy se bulgur nejvíce hodí?

  • Při hubnutí, pokud vás omrzela běžná „dietní jídla“
  • Pokud chcete dětem zajistit dobrou, ale zároveň zdravou kuchyni
  • Na výlety pro výživný oběd – zavřený v krabičce zvládne i „polní podmínky“
  • Do studených salátů anebo do polévek
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy