REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bulgur – skvělý pomocník i v české kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Někteří z nás ho v kuchyni aktivně používají, pro mnohé je to pořád neznámý pokrm. Bulgur, skvělá potravina, která může nahradit klasické přílohy, na které jsme zvyklí. Připravíte ho rychleji než kroupy, chutná lépe než kuskus a je výživnější než rýže.


Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, vaří, vysuší a následně podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Díky tomu je také následná příprava bulguru v kuchyni velice snadná. Můžete ho uvařit za cca 15 minut, zalít horkou vodou a nechat zhruba 25 minut dojít, anebo asi hodinu nechat nabobtnat ve studené vodě. Třetí způsob je časově nejnáročnější, ale také nejzdravější, protože v bulguru zachováte největší množství minerálů a vitamínů.

Bulgur nejvíce využijete jako náhražku příloh, nejčastěji rýže, když se hodí jak do rizota, tak i do sladkého nákypu. Oceníte ho i v nádivkách, do salátů, kaší, jako zavářku do polévky nebo třeba místo krup v houbovém kubovi. Můžete ho i kombinovat s jinými pokrmy. Skvěle chutná s rajčaty, okurkou, fazolemi, cibulkou, ředkvičkou, špenátem, paprikou, ořechy anebo kuřecím masem.

Bulgur má příznivé nutriční hodnoty a je lehce stravitelný. Měl by být součástí zdravé jídelníčku, protože obsahuje fosfor, železo, vitamíny, minimální množství tuku a vlákninu, které pomáhá při trávení a přispívá ke správné funkci střev.

Bulgur od různých výrobců si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Kolonial.cz

Kdy se bulgur nejvíce hodí?

  • Při hubnutí, pokud vás omrzela běžná „dietní jídla“
  • Pokud chcete dětem zajistit dobrou, ale zároveň zdravou kuchyni
  • Na výlety pro výživný oběd – zavřený v krabičce zvládne i „polní podmínky“
  • Do studených salátů anebo do polévek
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy