REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bulgur – skvělý pomocník i v české kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Někteří z nás ho v kuchyni aktivně používají, pro mnohé je to pořád neznámý pokrm. Bulgur, skvělá potravina, která může nahradit klasické přílohy, na které jsme zvyklí. Připravíte ho rychleji než kroupy, chutná lépe než kuskus a je výživnější než rýže.


Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, vaří, vysuší a následně podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Díky tomu je také následná příprava bulguru v kuchyni velice snadná. Můžete ho uvařit za cca 15 minut, zalít horkou vodou a nechat zhruba 25 minut dojít, anebo asi hodinu nechat nabobtnat ve studené vodě. Třetí způsob je časově nejnáročnější, ale také nejzdravější, protože v bulguru zachováte největší množství minerálů a vitamínů.

Bulgur nejvíce využijete jako náhražku příloh, nejčastěji rýže, když se hodí jak do rizota, tak i do sladkého nákypu. Oceníte ho i v nádivkách, do salátů, kaší, jako zavářku do polévky nebo třeba místo krup v houbovém kubovi. Můžete ho i kombinovat s jinými pokrmy. Skvěle chutná s rajčaty, okurkou, fazolemi, cibulkou, ředkvičkou, špenátem, paprikou, ořechy anebo kuřecím masem.

Bulgur má příznivé nutriční hodnoty a je lehce stravitelný. Měl by být součástí zdravé jídelníčku, protože obsahuje fosfor, železo, vitamíny, minimální množství tuku a vlákninu, které pomáhá při trávení a přispívá ke správné funkci střev.

Bulgur od různých výrobců si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Kolonial.cz

Kdy se bulgur nejvíce hodí?

  • Při hubnutí, pokud vás omrzela běžná „dietní jídla“
  • Pokud chcete dětem zajistit dobrou, ale zároveň zdravou kuchyni
  • Na výlety pro výživný oběd – zavřený v krabičce zvládne i „polní podmínky“
  • Do studených salátů anebo do polévek
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy