REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bílá mouka na ústupu, budoucnost patří těm celozrnným

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bílá pšeničná mouka patřila do jídelníčku našich předků po celé dekády, v novém tisíciletí se ale potýká s vlnou kritiky. Vyčítá se jí vysoký obsah jednoduchých sacharidů i lepku a nutriční specialisté radí nahradit ji moukou celozrnnou. V plošném rozšíření do našich kuchyní brání celozrnným moukám obava domácích pekařů i cukrářů z jejich pečicích vlastností. Díky novým technologiím mletí se ale celozrnné mouky postupně dostávají do středu zájmu a stírají rozdíl mezi celozrnnými a klasickými moukami.


S novými technologiemi vstříc „celozrnné době“

Řada lidí nemá celozrnné mouky v oblibě, protože pečivo z nich může být tvrdé nebo se drolit. To ale musíme klást za vinu zastaralým technologiím, důležité je v tomto případě sáhnout v supermarketu po moukách vyráběných nejmodernějšími postupy. „Hodnotnější nutriční vlastnosti, lepší vaznost vody a také lepší pečicí vlastnosti celozrnných mouk jsou dány mlecí technologií. Nejmodernější mlýny dokáží umlít opravdu do hladka i celozrnnou mouku při zajištění všech těchto kýžených vlastností. V České republice disponuje těmito technologiemi právě jen Mlýn Perner,“ vysvětluje Daniel Perner, majitel značky mouk Pernerka a dodává: „U celozrnných mouk drtíme celé zrno včetně obalových a podobalových vrstev a získané částice se prosévají. Pokud nemají požadovanou velikost, vrací se zpět do mlýna, kde jsou dále dezintegrovány. Nevznikají tedy jednotlivé frakce, ale mouka tvoří jeden dokonale hladký celek.“

 

 

Výhoda celozrnné mouky umleté do hladka tkví v dobré zpracovatelnosti, správném kynutí a objemu při zachování benefitů celozrnných produktů. Díky semletí pšeničného zrna včetně jeho obalu (otrub) a klíčku zůstávají ve výsledném produktu také všechny důležité minerály, vitamíny a vláknina.

 

Celozrnná mouka zajistí makro i mikroživiny

Oproti mouce bílé tvoří velmi podstatnou část celozrnné mouky vláknina. Ve 100 gramech pšeničné celozrnné mouky Pernerka najdete 12 gramů vlákniny. U klasické bílé mouky se jedná pouze o 2 gramy. Vláknina z pšeničných otrub přitom přispívá k urychlení střevního tranzitu, může být tedy cenným a hlavně přirozeným pomocníkem při problémech s vyprazdňováním. Pravidelný příjem vlákniny přispívá k udržení rovnováhy střevní mikroflóry a správné funkci střev.

Celozrnná mouka obsahuje také úměrně více komplexních sacharidů oproti jednoduchým cukrům. Pro tělo je i díky tomu stravitelnější a déle zasytí.

Při mletí naší speciální technologií jsou navíc částice zrn vystavené nižším teplotám nežli u standardní technologie, a proto má celozrnná hladká mouka Pernerka nižší glykemický index,“ říká zakladatel značky Daniel Perner.

V celozrnné mouce jsou také zastoupeny vitamíny B1 a B2, vitamín E a v malém množství i minerály: draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, selen i zinek.

 

Myslete na energetickou hodnotu

Díky bohatšímu složení celozrnnou mouku preferují lidé, kteří dbají na zdravý životní styl a vyvážený přísun makro i mikro živin. Hodí se také pro redukční jídelníček. Myslete však na to, že energetickou hodnotu mají obě mouky stejnou, celozrnná mouka ji naopak mívá ještě vyšší. Proto rozhodně neplatí, že pokud se snažíte o hubnutí, můžete celozrnné mouky sníst víc. Díky výborným sytícím vlastnostem celozrnné mouky ale pravděpodobně na další kousek pečiva už ani nebudete mít chuť.

 

Bílá mouka pod palbou kritiky

Bílá pšeničná mouka je v českých kuchyních stále převládající klasikou. To je z velké části dáno její nízkou cenou, širokou dostupností i stereotypem. Pro její výrobu se používá pšenice, kterou ve mlýnech před mletím nejdříve zbavují klíčku a svrchního obalu, takzvaných otrub. Výsledným produktem jsou tak v hladkou mouku namletá samostatná zrna s dlouhou trvanlivostí, na druhou stranu ale ochuzena o velké množství vlákniny, zdraví prospěšných látek a stopových prvků, kterých se spolu s otrubami a klíčkem zbavíme.

 

Proč je lepek důležitý

Hojně kritizována je převážně za vysoký obsah lepku, který v nadměrném množství může způsobovat špatnou průchodnost střev a minimalizovat vstřebávání důležitých látek v trávicím traktu. Na druhou stranu je lepek nepostradatelným pomocníkem všech cukrářů a pekařů. Zajišťuje dobré kynutí těsta a také mu dodá potřebnou pružnost a tuhost. O všechny tyto výhody ale nepřijdete ani s celozrnnou moukou. I ta lepek obsahuje, jeho zastoupení je ale vyvážené dalšími živinami.

 

Pusťte se do kombinování

Celozrnná mouka je oproti bílé mouce tmavší, a to jak v syrovém stavu, tak i po upečení. Pečivo z celozrnné pšeničné mouky příjemně překvapí i lehce odlišnou a plnější chutí. Pokud nechcete vyměnit bílou mouku za celozrnnou, můžete se pustit do jejich vzájemného kombinování. Oblíbený je poměr 1 díl celozrnné mouky a 2 díly bílé, ale klidně můžete mouky spojit jedna ku jedné. Každé pečivo, v němž nahradíte bílou pšeničnou mouku aspoň částečně za celozrnnou variantu, bude výživově hodnotnější.

 

Shrnutí: 5 důvodů, proč používat celozrnnou mouku

  • Vysoký obsah vlákniny – celozrnná pšeničná mouka obsahuje na 100 gramů své hmotnosti 12 gramů vlákniny. To je 6x více než u bílé pšeničné mouky.
  • Obsažené minerály a vitamíny – celozrnná mouka je podstatně bohatší na vitamíny jako je B1, B2 a E i minerály: draslík, hořčík, železo, selen či zinek.
  • Sytící schopnost – díky vysokému obsahu komplexních sacharidů pečivo z celozrnné mouky více zasytí, a proto nachází své uplatnění v redukčních jídelníčcích.
  • Skvělé pečicí vlastnosti – díky modernímu mletí dosahuje celozrnná mouka Pernerka stejných pečících vlastností jako mouka bílá. Dobře kyne, lépe váže vodu a příjemně se s ní pracuje.
  • Nižší obsah lepku – celozrnná mouka má nižší obsah lepku než mouka bílá. Je tedy stravitelnější.
 

TIP – Bio pšeničná celozrnná hladká mouka PERNERKA

Celozrnná mouka se všemi svými zdravotními benefity precizně namletá na hladko. Pernerka přináší spojení, které rozšiřuje možnosti pečení a zároveň je revolucí v oblasti mletí celozrnné mouky. Díky unikátní technologii si můžete užít všech benefitů celozrnné a zároveň všestranného využití hladké mouky.

Cena: od 29,90 Kč

www.pernerka.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy