REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Belgická kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Belgie je hustě osídlený přímořský stát. Obyvatelstvo se skládá z 58 % Vlámů, 32 % Valonů, zbytek tvoří ostatní Evropané a přistěhovalci z různých koutů světa. Úřední jazyk je vlámština a francouzština. V kuchyni je patrný francouzský vliv ale Belgičané mají i svá specifická jídla …


Co se jí v BelgiiTak za národní pokrm se považují například mušle – slávky, které se připravují vařené na mnoho způsobů, například na pivu, na víně, se smetanu, s česnekem, se zeleninou atd.

Mušle se podávají v hrnci a nejčastější přílohou je k nim pečivo nebo hranolky. Často se také polévají majonézou. Skořápka mušle nahradí lžíci a ode dna se z ní nabírá vyvařená šťáva.

Belgie obohatila světovou kuchyni o čekanku a růžičkovou kapustu, která se nazývá často i bruselská nebo belgická kapusta.

Čekanka se začala hojně využívat a pěstovat teprve koncem 19. století a získala si světovou popularitu. První si ji oblíbili Francouzi a byla natolik populární, že se ji začalo říkat bílé zlato.

Jde o zeleninu, štiplavě nahořklé chuti, která dozrává až druhým rokem. Čekankové puky, jak se nazývá křehký výhonek, se upravují nejčastěji jako salát, ale dusí se i s masem, zapékají se slaninou či sýry. Belgie je největším vývozcem a pěstitelem čekanky na světě!

Růžičková kapusta se podává většinou jako vařená příloha, ale i povařená by však měla zůstat křupavá. Právě kapusta má pověst nejlepší přílohy k masu a pivu. Vařit by se měla v páře a nesmí se rozpadat. Ze zeleniny je v Belgii oblíbený ještě chřest a brokolice.

Pověstné jsou také belgické vafle. Prodávají se nejvíce ve stáncích, podávají se teplé, posypané kousky cukru, skořicí, oříšky a hojně postříkané šlehačkou, dozdobené ovocem a zmrzlinou.

Pralinky také vznikly v Belgii. Světově proslulá je značka Neuhaus, kde se čokoládové bonbóny vyrábí od roku 1857. Firma existuje dodnes a vyrábí 172 tun této sladkosti ročně. Proslulé jsou ovšem také belgické čokolády.

Ve velké oblibě je pivo, Belgičané k němu mají vřelý vztah, v zemi je přes 700 pivovarů, kde se vyrábějí jak světlá, tak černá piva. Oblíbená jsou piva ovocná, malinová, třešňová, čokoládová. Proslulé pivo je například Lambic vyráběné prastarým postupem založeným na přírodní fermentaci, aby vzniklo pivo ostré, suché a šumivé.

Ochucená piva, takzvané pivní speciály, proslavily Belgii po celém světě a jsou výborným vývozním artiklem. Světově známá je značka Belle vue a Geuze.

Brusel drží jeden světový rekord, bar Delirium café nabízí 2000 druhů piva ze 60 zemí světa a je zapsán v Guinnesově knize rekordů. Když už jsme u Bruselu, tak právě zde mají vyhlášené bruselské hranolky. Belgičané tvrdí, že jsou mistři v jejich přípravě a neodmyslitelně patří do jejich fastfoodové kuchyně. V Belgii se právě nejčastější přílohou staly hranolky a pak také vařené brambory. Známým pokrmem, který je také považován za národní je waterzooi – hustá polévka z kuřete, zeleniny, bujónu a smetany. Dalším velmi oblíbeným jídlem je vlaamse stovery, tedy podušené hovězí maso na pivu, cibuli a bylinkách.

Hojně se v Belgii konzumují sýry. Na trhu je přes 180 druhů, proslulé jsou belgické paštiky a různé druhy uzenin. V oblibě jsou také mořské ryby.

Belgická kuchyně oproti francouzské dává k přípravě některých pokrmů přednost pivu před vínem. Kuchyně je originální, taková svá a některé její typické pokrmy určitě stojí za to vyzkoušet!

Autor: Dalibor Marounek

Zdroj: Mezinárodní kuchařka Avicenum 1988, internet

Recepty z belgické kuchyně najdete zde: Belgie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy