REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Belgická kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Belgie je hustě osídlený přímořský stát. Obyvatelstvo se skládá z 58 % Vlámů, 32 % Valonů, zbytek tvoří ostatní Evropané a přistěhovalci z různých koutů světa. Úřední jazyk je vlámština a francouzština. V kuchyni je patrný francouzský vliv ale Belgičané mají i svá specifická jídla …


Co se jí v BelgiiTak za národní pokrm se považují například mušle – slávky, které se připravují vařené na mnoho způsobů, například na pivu, na víně, se smetanu, s česnekem, se zeleninou atd.

Mušle se podávají v hrnci a nejčastější přílohou je k nim pečivo nebo hranolky. Často se také polévají majonézou. Skořápka mušle nahradí lžíci a ode dna se z ní nabírá vyvařená šťáva.

Belgie obohatila světovou kuchyni o čekanku a růžičkovou kapustu, která se nazývá často i bruselská nebo belgická kapusta.

Čekanka se začala hojně využívat a pěstovat teprve koncem 19. století a získala si světovou popularitu. První si ji oblíbili Francouzi a byla natolik populární, že se ji začalo říkat bílé zlato.

Jde o zeleninu, štiplavě nahořklé chuti, která dozrává až druhým rokem. Čekankové puky, jak se nazývá křehký výhonek, se upravují nejčastěji jako salát, ale dusí se i s masem, zapékají se slaninou či sýry. Belgie je největším vývozcem a pěstitelem čekanky na světě!

Růžičková kapusta se podává většinou jako vařená příloha, ale i povařená by však měla zůstat křupavá. Právě kapusta má pověst nejlepší přílohy k masu a pivu. Vařit by se měla v páře a nesmí se rozpadat. Ze zeleniny je v Belgii oblíbený ještě chřest a brokolice.

Pověstné jsou také belgické vafle. Prodávají se nejvíce ve stáncích, podávají se teplé, posypané kousky cukru, skořicí, oříšky a hojně postříkané šlehačkou, dozdobené ovocem a zmrzlinou.

Pralinky také vznikly v Belgii. Světově proslulá je značka Neuhaus, kde se čokoládové bonbóny vyrábí od roku 1857. Firma existuje dodnes a vyrábí 172 tun této sladkosti ročně. Proslulé jsou ovšem také belgické čokolády.

Ve velké oblibě je pivo, Belgičané k němu mají vřelý vztah, v zemi je přes 700 pivovarů, kde se vyrábějí jak světlá, tak černá piva. Oblíbená jsou piva ovocná, malinová, třešňová, čokoládová. Proslulé pivo je například Lambic vyráběné prastarým postupem založeným na přírodní fermentaci, aby vzniklo pivo ostré, suché a šumivé.

Ochucená piva, takzvané pivní speciály, proslavily Belgii po celém světě a jsou výborným vývozním artiklem. Světově známá je značka Belle vue a Geuze.

Brusel drží jeden světový rekord, bar Delirium café nabízí 2000 druhů piva ze 60 zemí světa a je zapsán v Guinnesově knize rekordů. Když už jsme u Bruselu, tak právě zde mají vyhlášené bruselské hranolky. Belgičané tvrdí, že jsou mistři v jejich přípravě a neodmyslitelně patří do jejich fastfoodové kuchyně. V Belgii se právě nejčastější přílohou staly hranolky a pak také vařené brambory. Známým pokrmem, který je také považován za národní je waterzooi – hustá polévka z kuřete, zeleniny, bujónu a smetany. Dalším velmi oblíbeným jídlem je vlaamse stovery, tedy podušené hovězí maso na pivu, cibuli a bylinkách.

Hojně se v Belgii konzumují sýry. Na trhu je přes 180 druhů, proslulé jsou belgické paštiky a různé druhy uzenin. V oblibě jsou také mořské ryby.

Belgická kuchyně oproti francouzské dává k přípravě některých pokrmů přednost pivu před vínem. Kuchyně je originální, taková svá a některé její typické pokrmy určitě stojí za to vyzkoušet!

Autor: Dalibor Marounek

Zdroj: Mezinárodní kuchařka Avicenum 1988, internet

Recepty z belgické kuchyně najdete zde: Belgie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy