Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Belgická kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Belgie je hustě osídlený přímořský stát. Obyvatelstvo se skládá z 58 % Vlámů, 32 % Valonů, zbytek tvoří ostatní Evropané a přistěhovalci z různých koutů světa. Úřední jazyk je vlámština a francouzština. V kuchyni je patrný francouzský vliv ale Belgičané mají i svá specifická jídla …


Co se jí v BelgiiTak za národní pokrm se považují například mušle – slávky, které se připravují vařené na mnoho způsobů, například na pivu, na víně, se smetanu, s česnekem, se zeleninou atd.

Mušle se podávají v hrnci a nejčastější přílohou je k nim pečivo nebo hranolky. Často se také polévají majonézou. Skořápka mušle nahradí lžíci a ode dna se z ní nabírá vyvařená šťáva.

Belgie obohatila světovou kuchyni o čekanku a růžičkovou kapustu, která se nazývá často i bruselská nebo belgická kapusta.

Čekanka se začala hojně využívat a pěstovat teprve koncem 19. století a získala si světovou popularitu. První si ji oblíbili Francouzi a byla natolik populární, že se ji začalo říkat bílé zlato.

Jde o zeleninu, štiplavě nahořklé chuti, která dozrává až druhým rokem. Čekankové puky, jak se nazývá křehký výhonek, se upravují nejčastěji jako salát, ale dusí se i s masem, zapékají se slaninou či sýry. Belgie je největším vývozcem a pěstitelem čekanky na světě!

Růžičková kapusta se podává většinou jako vařená příloha, ale i povařená by však měla zůstat křupavá. Právě kapusta má pověst nejlepší přílohy k masu a pivu. Vařit by se měla v páře a nesmí se rozpadat. Ze zeleniny je v Belgii oblíbený ještě chřest a brokolice.

Pověstné jsou také belgické vafle. Prodávají se nejvíce ve stáncích, podávají se teplé, posypané kousky cukru, skořicí, oříšky a hojně postříkané šlehačkou, dozdobené ovocem a zmrzlinou.

Pralinky také vznikly v Belgii. Světově proslulá je značka Neuhaus, kde se čokoládové bonbóny vyrábí od roku 1857. Firma existuje dodnes a vyrábí 172 tun této sladkosti ročně. Proslulé jsou ovšem také belgické čokolády.

Ve velké oblibě je pivo, Belgičané k němu mají vřelý vztah, v zemi je přes 700 pivovarů, kde se vyrábějí jak světlá, tak černá piva. Oblíbená jsou piva ovocná, malinová, třešňová, čokoládová. Proslulé pivo je například Lambic vyráběné prastarým postupem založeným na přírodní fermentaci, aby vzniklo pivo ostré, suché a šumivé.

Ochucená piva, takzvané pivní speciály, proslavily Belgii po celém světě a jsou výborným vývozním artiklem. Světově známá je značka Belle vue a Geuze.

Brusel drží jeden světový rekord, bar Delirium café nabízí 2000 druhů piva ze 60 zemí světa a je zapsán v Guinnesově knize rekordů. Když už jsme u Bruselu, tak právě zde mají vyhlášené bruselské hranolky. Belgičané tvrdí, že jsou mistři v jejich přípravě a neodmyslitelně patří do jejich fastfoodové kuchyně. V Belgii se právě nejčastější přílohou staly hranolky a pak také vařené brambory. Známým pokrmem, který je také považován za národní je waterzooi – hustá polévka z kuřete, zeleniny, bujónu a smetany. Dalším velmi oblíbeným jídlem je vlaamse stovery, tedy podušené hovězí maso na pivu, cibuli a bylinkách.

Hojně se v Belgii konzumují sýry. Na trhu je přes 180 druhů, proslulé jsou belgické paštiky a různé druhy uzenin. V oblibě jsou také mořské ryby.

Belgická kuchyně oproti francouzské dává k přípravě některých pokrmů přednost pivu před vínem. Kuchyně je originální, taková svá a některé její typické pokrmy určitě stojí za to vyzkoušet!

Autor: Dalibor Marounek

Zdroj: Mezinárodní kuchařka Avicenum 1988, internet

Recepty z belgické kuchyně najdete zde: Belgie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Naklíčené mungo fazolky

Naklíčené mungo fazolky si získávají stále větší oblibu pro svoji příjemnou chuť, která připomíná chuť mladého hrášku a navíc obsahují pořádnou dávku vlákniny, bílkovin a nechybí ani antioxidanty. Naklíčit fazolky v domácím prostředí je jednoduché. Sáček 500 g suchých mungo fazolek koupíte v prodejně zdravé výživy, nebo je mají v sortimentu i některé obchodní řetězce. Cena se pohybuje kolem 50 Kč. Řetězce i obchody zdravé výživy prodávají i fazolky naklíčené, pod obchodním názvem mungo klíčky, proč si je však nepřipravit doma čerstvé. Návod najdete právě v tomto článku.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Sezona medvědího česneku je zpět: Vychutnejte si ho, dokud je čas

Roste jen pár týdnů v roce a letos jsme se ho díky teplému počasí dočkali opravdu brzy. Medvědí česnek, jarní bylinka s jemnou česnekovou chutí potěší nejen naše smysly, ale i naše tělo. A jeho čas přichází právě teď. Zelený zázrak, který skvěle chutná. To je medvědí česnek. Dnes už ho není třeba představovat, mezi „trendy jarními pochutinami“ se drží již několik let. Známý nám ale je už celá staletí, až tisíce let.

číst dále ...

Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace

Indická kuchyně je jednou z nejvoňavějších a nejbarevnějších na světě, čímž si získala strávníky napříč kontinenty, Evropu a Českou republiku nevyjímaje. Pokrmy provoněné skořicí a kurkumou se dlouho drží mezi nejoblíbenějšími pochoutkami, na které si Češi rádi zajdou do restaurace. Tak proč si ji nepřipravit i doma?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.