REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

6 tipů na dokonale potažený dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obdivujete nádherné fondánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemlouváte se, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z potahování jsou naprosto pochopitelné. Práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje nějaké cukrářské zkušenosti. Cukrářka Olga Ceralová poradí, jak na perfektní potažení dortu jen v šesti krocích. Obavy stranou. Bude to snazší, než čekáte!


1. Příprava je základ

Než se vůbec do potahování pustíte, je dobré nechat připravený korpus prokládaný krémem důkladně vychladit. Současně se ujistěte, že jsou zahlazené veškeré nerovnosti, aby vám následně nekomplikovaly práci.

 

 

2. Pracujte rovnou na podložce

Potahované dorty je nejlepší tvořit přímo na podložce nebo tácu, na kterém také zůstanou i ve své finální podobě. „Jakékoli přenášení dortů na jiné podložky během jejich tvoření dortům škodí a poškozuje jejich stabilitu a kompaktnost. Proto je dobré používat takové podložky, které se po naplnění dortu dají setřít vlhčenou utěrkou dočista, aby se potah neumazal,“ dělí se o své zkušenosti cukrářka Olga Ceralová z Dortisimo.cz. Lze použít jak plastové tácy, tak kartonové tácy s hladkým povrchem.

 

3. Pozor na krémy

Aby se vám potažení dortu povedlo, je důležitá jeho náplň. Pod potah nepatří žádné krémy, které obsahují vodu; tedy mascarpone, živočišné šlehačky, tvarohy nebo zakysaná smetana.

„Pokud je v dortu přeci jen chcete, je nutné oddělit tuto náplň od potahu. Nejlépe k tomu poslouží takzvaná ganache. Jde o šlehačku svařenou s pravou čokoládou v poměru 1:2 ve prospěch hořké čokolády. Na ganache z pravé bílé čokolády bude pak poměr surovin nejméně 3 díly čokolády k jednomu dílu šlehačky. Pamatujte také na to, že správná čokoláda musí obsahovat kakaové máslo, nikoli rostlinný tuk,“ upozorňuje profesionální cukrářka Olga Ceralová. Další variantou je obmazat dort na bocích máslovým krémem, který zamezí rozmočení potahu stejně spolehlivě.

 

4. Dřevěný váleček nahraďte plastovým

Marcipán nebo fondán je nejlepší rozvalovat na silikonovém válu, kde není třeba hmotu podsypávat. Použitý váleček by měl být plastový nebo silikonový, aby se na něj hmota nelepila. Pokud máte k dispozici jen dřevěný, je nutné použít fólii, nebo potah podsypat moučkovým cukrem, případně škrobem. Škrob se ale následně musí z dortu omést, nebo setřít štětcem navlhčeným štětcem v alkoholu. I z toho důvodu je lepší sáhnout rovnou po plastovém válečku, ušetříte si spoustu práce, která vám potahovací začátky znesnadní.

 

5. Správná tloušťka

Tloušťka potahu se vyvaluje podle použité hmoty. U fondánu stačí 3 mm, u marcipánu je lepší z důvodu jeho menší elasticity 4–5 mm. Díky vhodné tloušťce se vám dort bude potahovat snáze, takže válení nezanedbejte.

 

6. Preciznost při uhlazování je na místě

Pro dokonalé uhlazení hmoty na vychlazeném dortu doporučuje cukrářka Olga Ceralová využít hladítko, kterým je třeba dort ještě dohladit a zarovnat hrany. Úplně ideální je použít dvě hladítka proti sobě. V dolní části dortu potom stačí přebytečnou hmotu oříznout skalpelem nebo nožíkem.

 

TIP – Vyzkoušejte profesionální potahovací hmotu Smartflex Blue Velvet

Velmi dobře pružná hmota s v modrém odstínu se hodí zejména k potahování dortů a modelování figurek. Při práci se vám nebude lepit a bude rychle držet požadovaný tvar. Modrý odstín vypadá skvěle nejen na dětských dortech nebo pro modelování oblíbených figurek, ale i na dortech pro dospělé. Využijete ho třeba na dorty s vodní tématikou.

Cena: 54 Kč

Hmotnost: 250 g

K dostání na www.dortisimo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy