REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 tipů, jak pít víno bez nepříjemné bolesti hlavy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Večírek plný vína nemusí nutně vést ke kocovině a urputné bolesti hlavy. Dokonce není dobré spoléhat ani na pravidlo, že po kvalitním vínu hlava nebolí. Naučte se užít si výborné víno dosyta. Máme tipy, se kterými se vám od teď bude bolest hlavy vyhýbat.


Kdo by si nedal rád sklenku nebo dvě… Láhev nebo dvě?! Každý má svou mez jinde, rozhodně by vás ale po pár skleničkách vína s přáteli neměla hlava trestat bolestí. Stačí během pití dodržovat pár zásad. Jdeme na ně?

 

 

Nejdřív pořádná večeře

Možná si vzpomínáte, že tuhle radu už jste párkrát nevyžádaně dostali v dospívání během odchodu na diskotéky. Rada je to však více než užitečná a měla by se ideálně tesat nad všechny bary. Než otevřete s přáteli láhev dobrého vína, zajděte si na báječnou večeři nebo si jí sami připravte.

 

Pozor na kombinování

Nechcete celý večer zůstat u jednoho typu vína? Určitě nemusíte. Bolesti hlavy se můžete vyhnout i tehdy, když zkombinujete více druhů dohromady. Proto už při nákupu raději rozmýšlejte nad tím, která vína se k sobě hodí. Nejen že tak připravíte kvalitní vínové menu, ale současně eliminujete nepříjemné následky. „Bílé víno servírujte před červeným, mladé před starším a suché před polosuchým. Tak si vychutnáte jejich kvalitu, aniž by si navzájem ubíraly chutě,“ říká majitel české značky ovocných vín Rybízák Petr Čerňanský.

TIP: Ovocná vína jsou sladká a svými vlastnostmi podobná. Proto můžete vína snadno kombinovat i mezi sebou. Případně se orientujte podle jejich barvy a množství alkoholu.

 

Voda na stůl (ne)patří

Nenechte se zlanařit siláckými řečmi druhých a víno stále doplňujte vodou. Dopřejte si tak z jeho chuti větší požitek a bolest hlavy vás mine. „Dejte si pozor, abyste nezačali pít víno na žízeň. Správně se pije na chuť. Pokud máte pocit, že se chcete pořádně napít, protože potřebujete doplnit tekutiny, mějte vždy po ruce druhou skleničku s vodou a sáhněte raději po ní,“ radí Petr Čerňanský z Rybízáku.

 

Večeře všechno nezachrání

I když jste se na večírek plný vína dobře připravili úctyhodnou večeří, pokud od ní uběhlo už několik hodin a na několik skleniček vína to ještě vidíte, chtělo by to něco k zakousnutí. „Pokud chcete zmírnit případnou bolest hlavy, sáhněte tradičně po něčem mastnějším, třeba slaném koláči se slaninou. Bílý chléb nebo francouzská bageta zase poslouží na neutralizování chutě, když přecházíte z jednoho vína na druhé,“ doporučuje Petr Čerňanský.

 

Dostatek spánku

Možná není úplně reálné naplánovat si večírek tak, abyste i po pozdním návratu z něj mohli prospat aspoň 7 hodin. Pokud se vám to však podaří, možná se bez bolesti hlavy obejdete. Rozhodně nelze očekávat, že po sedmi propařených hodinách a třech prospaných budete čilí a svěží. Dejte tělu čas na regeneraci.

 

TIP: Ovocná vína Rybízák

Pokud chystáte příjemný večírek s přáteli a rádi byste ochutnali více vín, ta ovocná jsou skvělou volbou. Mají velmi podobné vlastnosti, a tak je můžete snadno střídat bez velkého přemýšlení. Orientovat se stačí podle jejich barvy a procent alkoholu – začněte světlejším a méně procenty a postupujte směrem k tmavším odstínům a vyššímu obsahu alkoholu.

Vyzkoušet je můžete třeba všechny – 8 příchutí v degustačním balíčku. Čeká na vás rybízové, hruškové, bezinkové, višňové, jahodové, borůvkové, angreštové a malinové víno skryté pod vtipnými názvy.

Cena: 559 Kč

 

Koupíte na www.rybizak.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy