REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 tipů, jak pít víno bez nepříjemné bolesti hlavy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Večírek plný vína nemusí nutně vést ke kocovině a urputné bolesti hlavy. Dokonce není dobré spoléhat ani na pravidlo, že po kvalitním vínu hlava nebolí. Naučte se užít si výborné víno dosyta. Máme tipy, se kterými se vám od teď bude bolest hlavy vyhýbat.


Kdo by si nedal rád sklenku nebo dvě… Láhev nebo dvě?! Každý má svou mez jinde, rozhodně by vás ale po pár skleničkách vína s přáteli neměla hlava trestat bolestí. Stačí během pití dodržovat pár zásad. Jdeme na ně?

 

 

Nejdřív pořádná večeře

Možná si vzpomínáte, že tuhle radu už jste párkrát nevyžádaně dostali v dospívání během odchodu na diskotéky. Rada je to však více než užitečná a měla by se ideálně tesat nad všechny bary. Než otevřete s přáteli láhev dobrého vína, zajděte si na báječnou večeři nebo si jí sami připravte.

 

Pozor na kombinování

Nechcete celý večer zůstat u jednoho typu vína? Určitě nemusíte. Bolesti hlavy se můžete vyhnout i tehdy, když zkombinujete více druhů dohromady. Proto už při nákupu raději rozmýšlejte nad tím, která vína se k sobě hodí. Nejen že tak připravíte kvalitní vínové menu, ale současně eliminujete nepříjemné následky. „Bílé víno servírujte před červeným, mladé před starším a suché před polosuchým. Tak si vychutnáte jejich kvalitu, aniž by si navzájem ubíraly chutě,“ říká majitel české značky ovocných vín Rybízák Petr Čerňanský.

TIP: Ovocná vína jsou sladká a svými vlastnostmi podobná. Proto můžete vína snadno kombinovat i mezi sebou. Případně se orientujte podle jejich barvy a množství alkoholu.

 

Voda na stůl (ne)patří

Nenechte se zlanařit siláckými řečmi druhých a víno stále doplňujte vodou. Dopřejte si tak z jeho chuti větší požitek a bolest hlavy vás mine. „Dejte si pozor, abyste nezačali pít víno na žízeň. Správně se pije na chuť. Pokud máte pocit, že se chcete pořádně napít, protože potřebujete doplnit tekutiny, mějte vždy po ruce druhou skleničku s vodou a sáhněte raději po ní,“ radí Petr Čerňanský z Rybízáku.

 

Večeře všechno nezachrání

I když jste se na večírek plný vína dobře připravili úctyhodnou večeří, pokud od ní uběhlo už několik hodin a na několik skleniček vína to ještě vidíte, chtělo by to něco k zakousnutí. „Pokud chcete zmírnit případnou bolest hlavy, sáhněte tradičně po něčem mastnějším, třeba slaném koláči se slaninou. Bílý chléb nebo francouzská bageta zase poslouží na neutralizování chutě, když přecházíte z jednoho vína na druhé,“ doporučuje Petr Čerňanský.

 

Dostatek spánku

Možná není úplně reálné naplánovat si večírek tak, abyste i po pozdním návratu z něj mohli prospat aspoň 7 hodin. Pokud se vám to však podaří, možná se bez bolesti hlavy obejdete. Rozhodně nelze očekávat, že po sedmi propařených hodinách a třech prospaných budete čilí a svěží. Dejte tělu čas na regeneraci.

 

TIP: Ovocná vína Rybízák

Pokud chystáte příjemný večírek s přáteli a rádi byste ochutnali více vín, ta ovocná jsou skvělou volbou. Mají velmi podobné vlastnosti, a tak je můžete snadno střídat bez velkého přemýšlení. Orientovat se stačí podle jejich barvy a procent alkoholu – začněte světlejším a méně procenty a postupujte směrem k tmavším odstínům a vyššímu obsahu alkoholu.

Vyzkoušet je můžete třeba všechny – 8 příchutí v degustačním balíčku. Čeká na vás rybízové, hruškové, bezinkové, višňové, jahodové, borůvkové, angreštové a malinové víno skryté pod vtipnými názvy.

Cena: 559 Kč

 

Koupíte na www.rybizak.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy