REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.


V dětském jídelníčku je klíčová především pestrost a kvalita jednotlivých potravin. Kromě receptů byste měli myslet zejména na to, odkud pocházejí ingredience, ze kterých jídlo připravíte a zda jsou kvalitní.

Při nákupu potravin se můžete spolehnout na certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství. Tyto bioprodukty jsou běžně dostupné na pultech obchodů, na e-shopech, ale také u mnoha lokálních farmářů, kde se můžete navíc na vlastní oči přesvědčit, jak jsou zvířata chována a plodiny pěstovány. V ekologickém zemědělství se nevyužívají chemická hnojiva ani postřiky. Krávy, kozy či ovce mají dostatečný výběh po pastvinách a ani při ustájení jim nechybí potřebný prostor pro život. Právě v těchto podmínkách vznikají potraviny bez zbytků chemických látek plné živin, potřebných vitaminů a minerálů, které vyvíjející se organismus dětí potřebuje. Jídlo z nich bude jistě chutnat nejen dětem, vám, ale i přírodě. Září je navíc Měsícem biopotravin, s farmáři a jejich výrobky se tak můžete seznámit na řadě nejrůznějších akcí v regionech.

Škála bioproduktů se neustále rozšiřuje a výběr je opravdu pestrý. Seženete tak téměř vše, co budete pro přípravu školních svačinek potřebovat. Neváhejte a zapojte i své potomky, hlavně starší školáci už si mohou jídlo chystat sami. Pomoct jim můžete například s přípravou pomazánky, kterou si namažou kváskový chléb a přidají kvalitní šunku, sýr a zeleninu. Svačina by měla obsahovat dostatek komplexních sacharidů, bílkovin, vlákniny a také kvalitních tuků, které lze doplnit například hrstkou oříšků. Stejně jako jídlo je důležitý pitný režim, proto nezapomínejte na láhev s vodou!

 

Kaše do skleničky

Svačinka v podobě kaše má nespočet různých variant. Základ můžete připravit z ovesných vloček, jáhel či pohanky, která dodá do jídelníčku cenné látky. V ekologickém zemědělství se těmto trochu pozapomenutým plodinám obzvlášť daří. Přibližně tři lžíce povařte s půl hrnkem mléka. Dochutit můžete například medem či různými sirupy v bio kvalitě. Hotovou kaši nalijte do skleničky a přidejte ovoce.

 

 

Když není čas

Pokud zrovna chvátáte a na zapínání sporáku není prostor, sáhněte opět po skleničce. Tentokrát ji naplňte některým z farmářských mléčných výrobků. K dostání jsou nejrůznější jogurty, kefíry či tvarohy, a to i v kozí nebo ovčí variantě. Sacharidy doplníte granolou a vločkami. Navrch opět můžete nakrájet kousky oříšků a ovoce.

 

 

 

Chléb na sto způsobů

Kváskový či žitný chléb můžete dětem mazat každý den a nikdy nebude stejný. Kromě různých čerstvých bio sýrů je další variantou příprava pomazánek. Děti mají rády klasickou vajíčkovou, ale i zeleninové, vyzkoušet můžete také například hummus. Nezapomeňte přidat nakrájenou zeleninu a také kousek ovoce, školáky pak nebude tolik trápit chuť na sladké.

 

 

Domácí hummus

Co budete potřebovat?

  • 150 g suché bio cizrny
  • Voda
  • 3 stroužky bio česneku
  • 0,5 dcl bio olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř

Cizrnu propláchněte a přes noc ji zalijte vodou. Druhý den jí uvařte doměkka. Vložte luštěninu do mixéru společně s trochou vody, olivovým olejem a utřeným česnekem. Vše pečlivě promixujte, osolte a opepřete. Pokud bude směs příliš suchá, přilévejte postupně vodu do požadované konzistence.

 

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy