REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.


V dětském jídelníčku je klíčová především pestrost a kvalita jednotlivých potravin. Kromě receptů byste měli myslet zejména na to, odkud pocházejí ingredience, ze kterých jídlo připravíte a zda jsou kvalitní.

Při nákupu potravin se můžete spolehnout na certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství. Tyto bioprodukty jsou běžně dostupné na pultech obchodů, na e-shopech, ale také u mnoha lokálních farmářů, kde se můžete navíc na vlastní oči přesvědčit, jak jsou zvířata chována a plodiny pěstovány. V ekologickém zemědělství se nevyužívají chemická hnojiva ani postřiky. Krávy, kozy či ovce mají dostatečný výběh po pastvinách a ani při ustájení jim nechybí potřebný prostor pro život. Právě v těchto podmínkách vznikají potraviny bez zbytků chemických látek plné živin, potřebných vitaminů a minerálů, které vyvíjející se organismus dětí potřebuje. Jídlo z nich bude jistě chutnat nejen dětem, vám, ale i přírodě. Září je navíc Měsícem biopotravin, s farmáři a jejich výrobky se tak můžete seznámit na řadě nejrůznějších akcí v regionech.

Škála bioproduktů se neustále rozšiřuje a výběr je opravdu pestrý. Seženete tak téměř vše, co budete pro přípravu školních svačinek potřebovat. Neváhejte a zapojte i své potomky, hlavně starší školáci už si mohou jídlo chystat sami. Pomoct jim můžete například s přípravou pomazánky, kterou si namažou kváskový chléb a přidají kvalitní šunku, sýr a zeleninu. Svačina by měla obsahovat dostatek komplexních sacharidů, bílkovin, vlákniny a také kvalitních tuků, které lze doplnit například hrstkou oříšků. Stejně jako jídlo je důležitý pitný režim, proto nezapomínejte na láhev s vodou!

 

Kaše do skleničky

Svačinka v podobě kaše má nespočet různých variant. Základ můžete připravit z ovesných vloček, jáhel či pohanky, která dodá do jídelníčku cenné látky. V ekologickém zemědělství se těmto trochu pozapomenutým plodinám obzvlášť daří. Přibližně tři lžíce povařte s půl hrnkem mléka. Dochutit můžete například medem či různými sirupy v bio kvalitě. Hotovou kaši nalijte do skleničky a přidejte ovoce.

 

 

Když není čas

Pokud zrovna chvátáte a na zapínání sporáku není prostor, sáhněte opět po skleničce. Tentokrát ji naplňte některým z farmářských mléčných výrobků. K dostání jsou nejrůznější jogurty, kefíry či tvarohy, a to i v kozí nebo ovčí variantě. Sacharidy doplníte granolou a vločkami. Navrch opět můžete nakrájet kousky oříšků a ovoce.

 

 

 

Chléb na sto způsobů

Kváskový či žitný chléb můžete dětem mazat každý den a nikdy nebude stejný. Kromě různých čerstvých bio sýrů je další variantou příprava pomazánek. Děti mají rády klasickou vajíčkovou, ale i zeleninové, vyzkoušet můžete také například hummus. Nezapomeňte přidat nakrájenou zeleninu a také kousek ovoce, školáky pak nebude tolik trápit chuť na sladké.

 

 

Domácí hummus

Co budete potřebovat?

  • 150 g suché bio cizrny
  • Voda
  • 3 stroužky bio česneku
  • 0,5 dcl bio olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř

Cizrnu propláchněte a přes noc ji zalijte vodou. Druhý den jí uvařte doměkka. Vložte luštěninu do mixéru společně s trochou vody, olivovým olejem a utřeným česnekem. Vše pečlivě promixujte, osolte a opepřete. Pokud bude směs příliš suchá, přilévejte postupně vodu do požadované konzistence.

 

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy