REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Znojemské vinobraní slaví 40 let: Vychutnejte si historii, kulturu i víno v srdci Moravy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Znojemské vinobraní, které proběhne od 13. do 15. září, slibuje zážitek plný historie, kultury a kvalitního vína. Tato tradiční akce letos slaví své 40. výročí a každoročně přiláká kolem 80 tisíc návštěvníků, čímž se řadí mezi největší vinařské slavnosti v České republice. Historické centrum Znojma se na tři dny promění v „královské město“ plné středověkých průvodů, hudebních vystoupení a pestrého programu pro všechny generace.


Bohatý historický program a nové královské koruny

Jedním z hlavních lákadel vinobraní je tradiční průvod krále Jana Lucemburského, který v roce 1327 přicestoval do Znojma oslavit své státnické úspěchy. Letos se návštěvníci mohou těšit na nové propracovanější koruny, které budou zdobit hlavy krále a královny, ty původní sloužily více než patnáct let. „Královnina nová koruna je věrnou replikou originálu, dominantní prvek na ní tvoří orlice, používaná Přemyslovci. Celkově je výraznější a působí z mého pohledu majestátnějším dojmem,“ doplňuje informace František Koudela, starosta Znojma a člen Rady Vinařského fondu, a dodává: „Vedle nových královských korun se návštěvníci mohou těšit také na novou postavu sobotního průvodu – Otu Habsburského, budoucího manžela princezny Anny, kterého ztvární divadelní a filmový herec Martin Kraus.“

 

 

Průvod proběhne hned dvakrát – v pátek večer za svitu pochodní a znovu v sobotu odpoledne. Letos v něm bude pochodovat na pět set dobově oděných postav, doprovázených téměř stovkou živých zvířat. Od koní rytířů a urozených členů dvora přes dravce a lovecké psy až po hady a dokonce velblouda.

Kromě historického průvodu nabídne vinobraní téměř dvě stovky programových bodů na třinácti scénách, kde se představí šermíři, kejklíři, tanečníci a plivači ohně.

Hudební fanoušci se letos mohou těšit na koncerty populárních interpretů, jako: Ewa Farna, Monkey Business, Vojtěch Dyk, David Koller nebo kapela Wohnout.

 

Vína z Moravy, vína z Čech – to nejlepší z vinařského světa

Znojemské vinobraní samozřejmě není jen o historii a zábavě, ale především o víně. Vinaři z celého regionu nabídnou své nejlepší produkty, včetně tradičních odrůd, jako je Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink rýnský. „Znojemské vinobraní je výjimečné nejen svým historickým programem, ale také tím, že se zde setkávají nejlepší vinaři z celé Moravy a Čech. Návštěvníci mají možnost ochutnat vína, která jsou jedinečná svou kvalitou i charakterem a pochopitelně se všichni těší i na kvalitní burčák,“ říká s úsměvem Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu.

Kromě znojemského vinobraní probíhá v září již tradičně řada dalších vinařských akcí po celé Moravě a Čechách. Mezi nejnavštěvovanější patří například Pálavské vinobraní v Mikulově, Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti nebo Vinobraní v Litoměřicích. Kompletní přehled všech akcí najdete na webu Vína z Moravy, vína z Čech.

 

Víte, že?

První znojemské vinobraní se uskutečnilo již v roce 1966, kdy jej založil František Koukal. Ten se sice narodil ve Vídni, ale své dětství a mládí prožil ve Znojmě. Právě jemu se před 40 lety povedlo skloubit slavnou minulost královského města na řece Dyji s jeho historickými kulisami a vinařskou tradicí. Od té doby se Znojemské vinobraní stalo jednou z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších kulturních akcí v České republice, která se dnes může pochlubit třídenním programem nabitým aktivitami pro všechny generace.

 

Jubilejní 40. ročník bude obohacen hned o několik novinek

Vedle nových královských korun a herce Martina Krause bude součástí oslav i výstava fotografií, která připomene atmosféru minulých ročníků. Tyto snímky, zachycené znojemským fotografem Zdeňkem Dvořákem, budou k vidění na velkoformátových panelech v historické ulici Hradní.

„Letos se navíc poprvé podařilo zajistit přímé vlakové spojení z Prahy, budou jezdit také doplňkové spěšné vlaky do Jihlavy, stejně tak pojedou v sobotu spěšné vlaky do Brna přes Moravský Krumlov s přípojem do Ivančic,“ informuje starosta Znojma František Koudela. Rozšíření se dočká i městská doprava.

„Září je měsícem, kdy vinařské slavnosti probíhají po celé Moravě a Čechách, a každé vinobraní nabízí něco jedinečného. Znojemské vinobraní vyniká svou hlubokou historií a jedinečnou atmosférou, a právě proto je místem, kam se lidé rádi vracejí,“ uzavírá Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sterilované houby ve vlastní šťávě krok za krokem

Houby letos rostou opravdu ve velkém. Pokud se vám nechce je sušit nebo zamrazovat, můžete je podusit a zavařit ve vlastní šťávě, což v minulosti byla oblíbená úprava našich babiček. Takto připravené houby zachovají své aroma a to jen za použití soli. Tímto způsobem připravené houby na zimu lze použít na mnoho způsobů.

číst dále ...

Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete. Proč se vyhnout bujónovým kostkám?

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

číst dále ...

Kuřecí polévka na tři způsoby. Cestujte na talíři a zavítejte do tří různých koutů světa!

S příchodem podzimu a prvních chladných dnů je čas se zahřát nejen v teple domova, ale také na talíři. Co může být lepšího než polévka, která nás prohřeje a navodí příjemnou atmosféru? Dnes vás Drůbežářský závod Klatovy zve na kulinární cestu kolem světa prostřednictvím tří tradičních polévek, které vás zavedou do rozmanitých koutů zeměkoule.

číst dále ...

Šalvěj v kuchyni, koření i lék

Polokeřík šalvěj lékařská – Salvia officinalis se kdysi pěstoval na každé zahrádce. Dnes roste i ve volné přírodě, často zde zplaňuje. V současnosti se pěstuje a přidává do pokrmů, ovšem u nás jen vzácně. V tomto článku se podíváme na pár historických záznamů o tomto koření i léčivce.

číst dále ...

První sládková v historii nošovického pivovaru. Správně hořké pivo Radegast nově vaří Jana Tovaryšová

Sládkovská historie správně hořkého piva Radegast píše novou kapitolu. Poprvé v dějinách má nošovický pivovar svou sládkovou. Jana Tovaryšová se stala sedmou pokračovatelkou sládkovského řemesla v Radegastu od doby, kdy se v Nošovicích v roce 1970 uvařila první várka piva.

číst dále ...

Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?

Podzim, to je opadané listí, dlouhé večery, pošmurné počasí, a také všudypřítomné dýně. A je jedno, zda jste fanouškem halloweenských oslav, nebo vás tenhle svátek nechává chladnými. Dýně totiž můžete využít mnoha způsoby – od dekorací až po lahodné výtvory v kuchyni. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.