REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zimní grilování má své kouzlo. Jak se dobře připravit na zimní grilovací party?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilování masa, zeleniny a jiných pochoutek je pro leckoho oblíbenou společenskou a kulinární zábavou. K hlavním grilovacím sezónám patří bezesporu léto, svých oblíbených pochoutek se ale nemusíte zříkat ani v zimě. Grilování na sněhu má svou nezapomenutelnou poetiku, je však dobré se na tuto událost připravit. Ukážeme vám jak.


Zimní grilování má svoje kouzlo – daleko víc totiž stmeluje společnost. Zatímco v létě obvykle prostor kolem grilu zeje prázdnotou a kraluje zde obvykle jeden nebo dva „kuchaři“, v zimě se horký gril stane skutečným středobodem vaší společenské události. Tomu je dobré přizpůsobit prostor. V létě gril umístíte někam bokem, aby svým teplem a kouřem příliš neobtěžoval, naopak v zimě je dobré kolem něj udělat co nejvíce místa. Zaručujeme vám, že bude trvale obklopen lidmi.

 

 

Správný gril – polovina úspěchu

Kromě prostoru je dobré věnovat pozornost také samotnému grilu. Do mrazivého počasí je vhodný kvalitnější model, který poskytne dostatek výkonu a není potřeba jej dlouho a složitě roztápět. Vhodný je proto zejména plynový gril, který nemusíte složitě uvádět do provozu, nadto se dobře čistí. Klasicky se do něj využívají desetikilogramové propan-butanové láhve. „K dostání jsou však také menší pětikilové propan-butanové láhve. Taková láhev většinou vydrží celou grilovací sezónu a je přitom velmi dobře přenosná,“ popisuje výhody grilování na plynu Jiří Karlík, odborník pro oblast LPG a generální ředitel společnosti Primagas, jež dodává LPG čerpacím stanicím i jako zdroj energie pro domácnosti a průmysl. „Plynové láhve s náplní pět kilogramů propan-butanu, které jsou určené speciálně pro grilování, koupíte v hobbymarketech – například v Hornbachu nebo v Obi. Zde také můžete zálohovaný obal vrátit nebo vyměnit za obal s novou náplní PB,“ doplnil Karlík.

Výhodou kvalitních plynových grilů je rovněž snadná demontáž a možnost umývat jejich části v myčce. Plynový gril se také snáze rozehřívá a reguluje. Maso na něm připravené je navíc zdravější, protože tuk z něj nekape do rozžhaveného dřevěného uhlí a tolik se nepřepaluje. Ani co se týká chuti masa, nemusíte mít z plynu obavu. Podle odborníků u správně připraveného masa vůbec nepoznáte, zda se grilovalo na plynu nebo na dřevěném uhlí. Obojí totiž chutná báječně.

Pozor ale na správnou plynovou náplň. „Pokud se chystáte na zimní grilování, sáhněte po láhvi naplněné pouze propanem. Zatímco butan se přestává při teplotách kolem nuly odpařovat a zůstává v láhvi nevyužitý, propan se odpařuje i při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Díky tomu spotřebujete veškerý obsah láhve, aniž by v ní zůstával nevyhořelý butan,“ vysvětluje Jiří Karlík a dodává, že vlastnosti obou paliv jsou velmi podobné a rozdíl mezi čistým propanem a propan-butanem jinak téměř nepoznáte. Čistý propan má pak kromě lepšího využití v mrazu ještě tu výhodu, že neobsahuje nenasycené uhlovodíky, nezanechává tedy žádné skvrny na spotřebiči. „Čistý propan je k dostání v desetikilových láhvích především v prodejnách Hornbach a ve stavebninách DEK,“ upřesňuje Jiří Karlík.

 

Pozor na teplotu grilování

V mrazivém počasí se v grilu hůře udržuje správná teplota. V zimě proto určitě využijete poklop na gril, který zajistí, aby se grilované jídlo zbytečně neochlazovalo. Díky poklopu navíc nebude do jídla padat sníh nebo déšť. Pokud více mrzne, grilujte raději menší kousky masa a zeleniny, které je možné dobře prohřát a jsou také rychleji hotové.

 

Nejen maso, ale třeba guláš

Součástí plynového grilu jsou obvykle také různé nástavce a nádoby. Díky tomu se při venkovním vaření nemusíte omezovat jen na grilované maso a zeleninu. V zimě si zkuste na grilu připravit třeba guláš nebo dršťkovou polévku. A věděli jste, že díky grilu můžete dobře upéci i výbornou křupavou pizzu?

 

Tajný tip – zatopte si i na terase či zahradě

Na zimním grilování se lidé obvykle zahřívají nějakým dobrým pitím, ale proč si nedopřát i venkovní topení, jak je známe třeba z restauračních zahrádek? „Venkovní topná plynová tělesa mohou pobyt na terase velmi zpříjemnit. Obvykle využívají desetikilové plynové láhve, které nabízejí velmi dobrý poměr ceny a užitných vlastností,“ uzavírá Jiří Karlík.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy