REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zimní grilování má své kouzlo. Jak se dobře připravit na zimní grilovací party?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilování masa, zeleniny a jiných pochoutek je pro leckoho oblíbenou společenskou a kulinární zábavou. K hlavním grilovacím sezónám patří bezesporu léto, svých oblíbených pochoutek se ale nemusíte zříkat ani v zimě. Grilování na sněhu má svou nezapomenutelnou poetiku, je však dobré se na tuto událost připravit. Ukážeme vám jak.


Zimní grilování má svoje kouzlo – daleko víc totiž stmeluje společnost. Zatímco v létě obvykle prostor kolem grilu zeje prázdnotou a kraluje zde obvykle jeden nebo dva „kuchaři“, v zimě se horký gril stane skutečným středobodem vaší společenské události. Tomu je dobré přizpůsobit prostor. V létě gril umístíte někam bokem, aby svým teplem a kouřem příliš neobtěžoval, naopak v zimě je dobré kolem něj udělat co nejvíce místa. Zaručujeme vám, že bude trvale obklopen lidmi.

 

 

Správný gril – polovina úspěchu

Kromě prostoru je dobré věnovat pozornost také samotnému grilu. Do mrazivého počasí je vhodný kvalitnější model, který poskytne dostatek výkonu a není potřeba jej dlouho a složitě roztápět. Vhodný je proto zejména plynový gril, který nemusíte složitě uvádět do provozu, nadto se dobře čistí. Klasicky se do něj využívají desetikilogramové propan-butanové láhve. „K dostání jsou však také menší pětikilové propan-butanové láhve. Taková láhev většinou vydrží celou grilovací sezónu a je přitom velmi dobře přenosná,“ popisuje výhody grilování na plynu Jiří Karlík, odborník pro oblast LPG a generální ředitel společnosti Primagas, jež dodává LPG čerpacím stanicím i jako zdroj energie pro domácnosti a průmysl. „Plynové láhve s náplní pět kilogramů propan-butanu, které jsou určené speciálně pro grilování, koupíte v hobbymarketech – například v Hornbachu nebo v Obi. Zde také můžete zálohovaný obal vrátit nebo vyměnit za obal s novou náplní PB,“ doplnil Karlík.

Výhodou kvalitních plynových grilů je rovněž snadná demontáž a možnost umývat jejich části v myčce. Plynový gril se také snáze rozehřívá a reguluje. Maso na něm připravené je navíc zdravější, protože tuk z něj nekape do rozžhaveného dřevěného uhlí a tolik se nepřepaluje. Ani co se týká chuti masa, nemusíte mít z plynu obavu. Podle odborníků u správně připraveného masa vůbec nepoznáte, zda se grilovalo na plynu nebo na dřevěném uhlí. Obojí totiž chutná báječně.

Pozor ale na správnou plynovou náplň. „Pokud se chystáte na zimní grilování, sáhněte po láhvi naplněné pouze propanem. Zatímco butan se přestává při teplotách kolem nuly odpařovat a zůstává v láhvi nevyužitý, propan se odpařuje i při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Díky tomu spotřebujete veškerý obsah láhve, aniž by v ní zůstával nevyhořelý butan,“ vysvětluje Jiří Karlík a dodává, že vlastnosti obou paliv jsou velmi podobné a rozdíl mezi čistým propanem a propan-butanem jinak téměř nepoznáte. Čistý propan má pak kromě lepšího využití v mrazu ještě tu výhodu, že neobsahuje nenasycené uhlovodíky, nezanechává tedy žádné skvrny na spotřebiči. „Čistý propan je k dostání v desetikilových láhvích především v prodejnách Hornbach a ve stavebninách DEK,“ upřesňuje Jiří Karlík.

 

Pozor na teplotu grilování

V mrazivém počasí se v grilu hůře udržuje správná teplota. V zimě proto určitě využijete poklop na gril, který zajistí, aby se grilované jídlo zbytečně neochlazovalo. Díky poklopu navíc nebude do jídla padat sníh nebo déšť. Pokud více mrzne, grilujte raději menší kousky masa a zeleniny, které je možné dobře prohřát a jsou také rychleji hotové.

 

Nejen maso, ale třeba guláš

Součástí plynového grilu jsou obvykle také různé nástavce a nádoby. Díky tomu se při venkovním vaření nemusíte omezovat jen na grilované maso a zeleninu. V zimě si zkuste na grilu připravit třeba guláš nebo dršťkovou polévku. A věděli jste, že díky grilu můžete dobře upéci i výbornou křupavou pizzu?

 

Tajný tip – zatopte si i na terase či zahradě

Na zimním grilování se lidé obvykle zahřívají nějakým dobrým pitím, ale proč si nedopřát i venkovní topení, jak je známe třeba z restauračních zahrádek? „Venkovní topná plynová tělesa mohou pobyt na terase velmi zpříjemnit. Obvykle využívají desetikilové plynové láhve, které nabízejí velmi dobrý poměr ceny a užitných vlastností,“ uzavírá Jiří Karlík.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Hollandia rozšířila počet robotů ve výrobě. Nové řešení šetří lidské zdroje a pomáhá s fyzicky namáhavou prací

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Portugalsko: Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto video receptem se podíváme do země nacházející se na Pyrenejském poloostrově – do Portugalska.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Dvanáct tisíc franků tomu, kdo dokáže konzervovat potraviny

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Irsko: Dušené skopové maso se zeleninou a bramborami

Video recept z irské kuchařky. S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept nás zavede na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – do Irska.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy