REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…


Už ve starém Řecku věděli, že syrovátka má blahodárný vliv na organismus, například Hypokrates ji ve 4. století před naším letopočtem doporučoval pít svým pacientům, aby posílili tělo. Ačkoliv se tato zdravá tekutina ve 20. století začala z jídelníčků vytrácet, v posledních letech opět slaví svůj comeback.

 

 

Tajemství krásné pleti

Syrovátka, označovaná též jako mléčné sérum, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů (sladká syrovátka) nebo tvarohů (kyselá syrovátka). Poté, co se přidáním syřidla mléko srazí, vznikne žlutozelená tekutina. Při výrobě 1 kg sýru odteče přibližně 8-10 kg syrovátky. Používala se jako krmivo pro hospodářská zvířata, její účinky jsou ovšem blahodárné i pro lidský organismus. Po staletí se syrovátka konzumovala nejen jako nápoj a součást různých receptů, ale byla používána ke zkrášlovacím procedurám v lázních. Přidáním do koupele pomáhá s ekzémy, lupénkou, akné a dalšími kožními problémy. Bývá rovněž součástí krémů, vlasových balzámů i šamponů.

 

 

Prospěšná nejen pro sportovce

Vypitá syrovátka má celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Obsahuje vápník, fosfor, draslík i širokou škálu vitamínu, zejména skupiny B, ale také E, C i A. Působí prospěšně na trávicí trakt, má antimikrobiální a antivirové účinky, detoxikuje – a také skvěle chutná. Nejdůležitější složkou syrovátky jsou bílkoviny, což ocení zejména sportovci, ale i všichni, kdo vykonávají fyzickou aktivitu. Vzhledem k obsahu laktózy však tekutina není vhodná pro lidi, kteří trpí intolerancí na tuto složku.

 

Letní osvěžení i součást receptů

V lékárnách lze zakoupit rovněž sušenou syrovátku, která se dá rozpustit ve vodě a použít k pití či do koupele, není však nad tu čerstvou přímo ze sýrárny! Sehnat můžete i ochucený syrovátkový nápoj – například syrovátku Gran Moravia s různými příchutěmi, včetně letošní novinky růžový grep. Když jej vychladíte, získáte ideální osvěžení v horkých dnech. Syrovátku lze též rozmixovat s ovocem, například banánem, a dosladit trochou medu. A přidat jde také do ovesných kaší, do polévek, anebo buchet či domácího pečiva, kterým dodá lehce nakyslou chuť.

 

5 důvodů, proč pít syrovátku!

  • Obsahuje syrovátkové bílkoviny: Ty jsou snadno stravitelné a mají vysokou biologickou hodnotu, proto jsou oblíbené zejména u sportovců, ale nejen u nich. Syrovátková bílkovina obsahuje esenciální aminokyseliny a aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, které jsou důležité pro tvorbu a obnovu naší svalové hmoty. Tato bílkovina navíc zvyšuje pocit sytosti, což je spolu s nízkým obsahem tuku důvod, proč je syrovátka oblíbenou součástí redukčních diet.
  • Ukrývá pestrou škálu vitamínů: zejména skupiny B (B1, B2, B6 a B12), také vitaminy E, C i A.
  • Obsahuje minerály: vápník, fosfor, draslík.
  • Zlepšuje vstřebávání vápníku.
  • Blahodárně působí na trávicí trakt.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy