REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.


Data mluví jasně. Novoroční předsevzetí si dává zhruba polovina z nás, jen nepatrné procento ze všech bohulibých přání se nám ale nakonec povede dotáhnout do zdárného konce. A netýká se to pouze úmyslu trávit více času s přáteli, nepomlouvat kolegy v práci nebo si šetřit na vysněné auto. Mezi nejčastější předsevzetí patří již tradičně snaha zhubnout nebo začít (více) cvičit.

 

 

Jenže realita všedního dne většinu z nás velmi brzy převálcuje. I proto ostatně na zhruba polovinu ledna připadá takzvaný „quitter’s day“, den, kdy velké procento lednových snaživců hodí ročník do ringu, a na plnění svých přání dobrovolně, byť se smutkem, rezignuje. Pokud se do klubu odpadlíků nechcete letos přidat, měli byste raději zvolit mírnější cestu a místo nepřiměřeného startu zkusit očistnou kůru.

Nemyslíme ale tu, v průběhu, které si nemůžete dát vůbec nic a nesmyslně hladovíte. Detox, který vám pomůže pročistit tělo a nastartovat po tučných svátcích metabolismus, si můžete udělat třeba i s kombuchou nebo obyčejným čajem. Nemusí navíc trvat několik dní, na začátek stačí klidně den jeden. Pamatujte, že malé cíle mají větší pravděpodobnost úspěchu.

 

Zázrak z Asie

Kombucha je jemně perlivý fermentovaný čaj a kořeny výroby má v Asii. I když se popularitě u nás těší až v posledních několika letech, kdy doslova zažívá zmrtvýchvstání, do našich končin se dostala pravděpodobně už po první světové válce. Čím že je tak zázračná?

Díky procesu kvašení v čaji, ať už černém nebo zeleném, vznikají užitečné chemické látky, jako je například kyselina mléčná. Ta podporuje výživu a funkci střev, další z látek, kyselina glukuronová, zase napomáhá tělo detoxikovat. Nápoj mimo to také obsahuje vitamín C a řadu vitamínů B.

“Pravidelná a dlouhodobá konzumace napomáhá k lepší funkci střev, a to především díky vysokému obsahu probiotik. Naše nápoje jsou 100 % přírodní, bez umělých konzervantů a přísad. Navíc má nulový obsah kalorií a u varianty zero i cukru. Naše kombucha i skvěle chutná, takže je to svým způsobem zdravá a chutná forma limonády,” říká Libor Kankrlík, manažer společnosti Emco, která je distributorem zdravého fermentovaného čaje Captain Kombucha.

Pro potřeby lednového detoxu si můžete kombuchu vyrobit sami doma. Příprava je vcelku triviální: Stačí uvařit čaj, osladit ho cukrem (70-120 g/l), následně nechat vychladnout a přidat startér, kterým „naočkujete“ nálev symbiotickou kolonií bakterií a kvasinek a snížíte PH, aby se zabránilo v šíření nežádoucích patogenů. Pak už jen čekáte, až vám bude vaše domácí kombucha chutnat. Doma to obvykle trvá jeden až dva týdny.

Pokud se vám nechce čekat tak dlouho a chcete s očistnou kůrou začít co nejdříve, kombuchu si můžete koupit třeba i s dovozem třeba na službě Dáme market, kterou najdete v rámci platformy Dáme jídlo. „Zákazníkům se snažíme v každém období jejich života poskytnout rychle a bezproblémově vše, co potřebují. Na Vánoce je rádi podpoříme při nákupu dárků a na nový rok se s nimi hodíme do formy,“ říká Mikolaj Komorowski, ředitel služby Dáme market.

 

Čistící čaj a ovocné šťávy

Kombucha není jediným vhodným nápojem, který může s detoxem organismu pomoci. Kromě obyčejné vody se k pročištění přirozeně doporučují i čaje. Další možností lednové očisty jsou i lisované ovocné šťávy třeba ty od české firmy UGO. Skvělou si vytvoříte třeba z kombinace jablka, mrkve a řapíkatého celeru (nebojte, není tam tak cítit), z mrkve, jablka a špenátových listů, oblíbené jsou ale i nápoje obsahující červenou řepu – ta podporuje vylučování soli z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči -, zelí nebo česnek. Všechny ingredience snadno objednáte prostřednictvím dovážkové služby Dáme market s doručením do 30 minut.

Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv variantu, mějte na paměti, že s pročišťováním byste to neměli přehánět, především byste neměli za každou cenu hladovět. To, že vám kručí v břiše sice může zdánlivě evokovat hubnutí nebo čištění organismu, dlouhodobě ale nemá na naše těla pozitivní účinky. A poslední rada: při detoxu pijte hodně vody. Té není nikdy dost.

 

O společnosti Dáme jídlo

Dáme jídlo je největší česká platforma, která partnerům z řad restaurací a obchodů přivádí zákazníky a pomáhá jim se správným komerčním nastavením a efektivností rozvozu. Společnost spolupracuje s téměř 6 000 partnery ve 170 obcích po celé České republice a svou pestrou nabídkou tak pokrývá přes 60 % tuzemské populace. Během denní špičky doručí více než 10 000 jídel a dalších položek za hodinu a toto číslo stále roste. Dáme jídlo je součástí Delivery Hero, celosvětově největšího hráče na trhu food delivery a quick commerce, který se v roce 2020 stal součástí klíčového evropského akciového indexu DAX, kam patří 30 nejvýznamnějších německých veřejně obchodovaných firem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy