Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.


Data mluví jasně. Novoroční předsevzetí si dává zhruba polovina z nás, jen nepatrné procento ze všech bohulibých přání se nám ale nakonec povede dotáhnout do zdárného konce. A netýká se to pouze úmyslu trávit více času s přáteli, nepomlouvat kolegy v práci nebo si šetřit na vysněné auto. Mezi nejčastější předsevzetí patří již tradičně snaha zhubnout nebo začít (více) cvičit.  

 

Jenže realita všedního dne většinu z nás velmi brzy převálcuje. I proto ostatně na zhruba polovinu ledna připadá takzvaný „quitter’s day“, den, kdy velké procento lednových snaživců hodí ročník do ringu, a na plnění svých přání dobrovolně, byť se smutkem, rezignuje. Pokud se do klubu odpadlíků nechcete letos přidat, měli byste raději zvolit mírnější cestu a místo nepřiměřeného startu zkusit očistnou kůru.

Nemyslíme ale tu, v průběhu, které si nemůžete dát vůbec nic a nesmyslně hladovíte. Detox, který vám pomůže pročistit tělo a nastartovat po tučných svátcích metabolismus, si můžete udělat třeba i s kombuchou nebo obyčejným čajem. Nemusí navíc trvat několik dní, na začátek stačí klidně den jeden. Pamatujte, že malé cíle mají větší pravděpodobnost úspěchu.

 

Zázrak z Asie

Kombucha je jemně perlivý fermentovaný čaj a kořeny výroby má v Asii. I když se popularitě u nás těší až v posledních několika letech, kdy doslova zažívá zmrtvýchvstání, do našich končin se dostala pravděpodobně už po první světové válce. Čím že je tak zázračná?

Díky procesu kvašení v čaji, ať už černém nebo zeleném, vznikají užitečné chemické látky, jako je například kyselina mléčná. Ta podporuje výživu a funkci střev, další z látek, kyselina glukuronová, zase napomáhá tělo detoxikovat. Nápoj mimo to také obsahuje vitamín C a řadu vitamínů B.

“Pravidelná a dlouhodobá konzumace napomáhá k lepší funkci střev, a to především díky vysokému obsahu probiotik. Naše nápoje jsou 100 % přírodní, bez umělých konzervantů a přísad. Navíc má nulový obsah kalorií a u varianty zero i cukru. Naše kombucha i skvěle chutná, takže je to svým způsobem zdravá a chutná forma limonády,” říká Libor Kankrlík, manažer společnosti Emco, která je distributorem zdravého fermentovaného čaje Captain Kombucha.

Pro potřeby lednového detoxu si můžete kombuchu vyrobit sami doma. Příprava je vcelku triviální: Stačí uvařit čaj, osladit ho cukrem (70-120 g/l), následně nechat vychladnout a přidat startér, kterým „naočkujete“ nálev symbiotickou kolonií bakterií a kvasinek a snížíte PH, aby se zabránilo v šíření nežádoucích patogenů. Pak už jen čekáte, až vám bude vaše domácí kombucha chutnat. Doma to obvykle trvá jeden až dva týdny.

Pokud se vám nechce čekat tak dlouho a chcete s očistnou kůrou začít co nejdříve, kombuchu si můžete koupit třeba i s dovozem třeba na službě Dáme market, kterou najdete v rámci platformy Dáme jídlo. „Zákazníkům se snažíme v každém období jejich života poskytnout rychle a bezproblémově vše, co potřebují. Na Vánoce je rádi podpoříme při nákupu dárků a na nový rok se s nimi hodíme do formy,“ říká Mikolaj Komorowski, ředitel služby Dáme market.

 

Čistící čaj a ovocné šťávy

Kombucha není jediným vhodným nápojem, který může s detoxem organismu pomoci. Kromě obyčejné vody se k pročištění přirozeně doporučují i čaje. Další možností lednové očisty jsou i lisované ovocné šťávy třeba ty od české firmy UGO. Skvělou si vytvoříte třeba z kombinace jablka, mrkve a řapíkatého celeru (nebojte, není tam tak cítit), z mrkve, jablka a špenátových listů, oblíbené jsou ale i nápoje obsahující červenou řepu – ta podporuje vylučování soli z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči -, zelí nebo česnek. Všechny ingredience snadno objednáte prostřednictvím dovážkové služby Dáme market s doručením do 30 minut.

Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv variantu, mějte na paměti, že s pročišťováním byste to neměli přehánět, především byste neměli za každou cenu hladovět. To, že vám kručí v břiše sice může zdánlivě evokovat hubnutí nebo čištění organismu, dlouhodobě ale nemá na naše těla pozitivní účinky. A poslední rada: při detoxu pijte hodně vody. Té není nikdy dost.

 

O společnosti Dáme jídlo

Dáme jídlo je největší česká platforma, která partnerům z řad restaurací a obchodů přivádí zákazníky a pomáhá jim se správným komerčním nastavením a efektivností rozvozu. Společnost spolupracuje s téměř 6 000 partnery ve 170 obcích po celé České republice a svou pestrou nabídkou tak pokrývá přes 60 % tuzemské populace. Během denní špičky doručí více než 10 000 jídel a dalších položek za hodinu a toto číslo stále roste. Dáme jídlo je součástí Delivery Hero, celosvětově největšího hráče na trhu food delivery a quick commerce, který se v roce 2020 stal součástí klíčového evropského akciového indexu DAX, kam patří 30 nejvýznamnějších německých veřejně obchodovaných firem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Naklíčené mungo fazolky

Naklíčené mungo fazolky si získávají stále větší oblibu pro svoji příjemnou chuť, která připomíná chuť mladého hrášku a navíc obsahují pořádnou dávku vlákniny, bílkovin a nechybí ani antioxidanty. Naklíčit fazolky v domácím prostředí je jednoduché. Sáček 500 g suchých mungo fazolek koupíte v prodejně zdravé výživy, nebo je mají v sortimentu i některé obchodní řetězce. Cena se pohybuje kolem 50 Kč. Řetězce i obchody zdravé výživy prodávají i fazolky naklíčené, pod obchodním názvem mungo klíčky, proč si je však nepřipravit doma čerstvé. Návod najdete právě v tomto článku.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Sezona medvědího česneku je zpět: Vychutnejte si ho, dokud je čas

Roste jen pár týdnů v roce a letos jsme se ho díky teplému počasí dočkali opravdu brzy. Medvědí česnek, jarní bylinka s jemnou česnekovou chutí potěší nejen naše smysly, ale i naše tělo. A jeho čas přichází právě teď. Zelený zázrak, který skvěle chutná. To je medvědí česnek. Dnes už ho není třeba představovat, mezi „trendy jarními pochutinami“ se drží již několik let. Známý nám ale je už celá staletí, až tisíce let.

číst dále ...

Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace

Indická kuchyně je jednou z nejvoňavějších a nejbarevnějších na světě, čímž si získala strávníky napříč kontinenty, Evropu a Českou republiku nevyjímaje. Pokrmy provoněné skořicí a kurkumou se dlouho drží mezi nejoblíbenějšími pochoutkami, na které si Češi rádi zajdou do restaurace. Tak proč si ji nepřipravit i doma?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.