REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomická nej…

Jak byl velký největší meloun na světě? Kde vznikla první restaurace? Která potravina je nejběžnější v Africe? Tak taková nej se dozvíte právě zde!

Podkategorie: Alkoholické nápoje 32, Bary 6, Jídlo 3

Cognac (Koňak)

Cognac – (franc.) koňak – světoznámá francouzská pálenka, která má své jméno od městečka Cognac v departmentu Charente v jihozápadní Francii, střediska vinného kraje a výroby této světové pálenky. Z této oblasti přicházejí do světa ty z nejlepších. Z nejznámějších jsou to Martell (Martell – světoznámá značka francouzského koňaku založena v roce 1715. Na trhu v provedení Martell xxx, Dry Pale, Fine Champagne Medaillon, VSOP, Cordon Bleu a jiné ), Courvoisier (Courvoisier – značka populárního koňaku, zvlášť jeho typu VSOP Napoleon, přídomek The Brandy of Napoleon je součástí ochranné známky), Bisquit Duboché, Rémy Martin, Polignac, Salignac.

Curacao

Curacao Karibský nejoblíbenější likér slabě nažloutlý nebo modrý s typickou vůní a chutí po citrusových plodech. Je vyroben z vinného destilátu s přísadou trestí – hlavně citrónové, curacaové, pomerančové a některých silic. Je k dostání v mnoha chutích a barvách. Výborný likér curacao vyrábějí firmy Sapi, Lugano, Senglet, Muttenz, Spiriteux S. A. Curacao – je bezbarvý likér z plodů curacaa, odrůdy pomerančovníku. Likér má pomerančově-citrónové aróma a jemně nahořklou chuť.  

Likér Chartreuse

Nejznámější francouzský a španělský bylinný likér. Nejstarší zmínka o bylinném likéru chartreuska, známém po celém světě, je z roku 1605, kdy vznikl recept a začal se vyrábět v jihofrancouzském klášteře Grand Chartreuse. Je v něm uvedeno přes 130 různých bylin, z nichž se vaří stejně jako tehdy i dnes pravá francouzská chartreuska. V gastronomických publikacích se uvádí, že jen tři mniši přísného řádu chartreuských mnichů znají velké tajemství tohoto žlutě zeleného bylinného likéru. Původně se šartreska vyráběla jako „elixír dlouhého života” v lékárně „Velké kartouzy“, odkud se v soudcích na oslech dopravovala do Grenoblu. Její název je tedy odvozen od […]

Napoleon nejvzácnější a nejdražší koňak

Napoleon nejvzácnější a nejdražší koňak z území Grande Champagne. Sudy na zrání z dob Napoleona se nikdy zcela nevyprazdňují, odebere se jen určité množství a sudy se hned doplní z nové úrody. Typické láhve jsou stejně jako sklenky, opatřeny písmenem „N“. Pro vyniknutí aroma se sklenky před podáváním předehřívají.

Nejčastěji konzumovanou potravinou v tropech

Nejčastěji konzumovanou potravinou v tropech a v Asii, Americe a Africe jsou batáty – patáty – bot. název Impomoea batatas. Sladké brambory kořenové hlízy povijnice jedlé vřetenovitého tvaru. Obsahují cukr a škrob. V tropických oblastech nahrazují brambory. Tyto brambory se pečou většinou v troubě a podávají se ve slupce s čerstvým máslem. Lze je však připravovat i jako brambory obyčejné, pokud se připravují smažené, je nutno je co nejrychleji podávat, neboť brzy měknou. Pěstují se v Asii, Africe a Americe. Bývají bílé, červené a žluté. Připravují se jako brambory a mohou se vařit, smažit, můžeme z nich připravit i bramborovou […]

Nejdražší portské víno

Nejdražší portské víno je značka Borges z vinných sklepů v portugalském Portu, kde je uloženo portské víno, z nichž některé baterie jsou z roku 1875, cena je tak závratná, že je pro současníka nedostupná.

Nejkurióznější logo

Nejkurióznější logo má firma Bacardi. Je to roztažený netopýr. Množství netopýrů, zdržujících se v teple pod střechou inspirovalo majitele k přijetí znaku, kterým označuje svůj výrobek dodnes. Netopýr je také symbolem společenství a sounáležitosti – Concordia. Proto i rum Bacardi je prezentován jako nápoj spojující jeho konzumenty v družný celek a jako ideální součást barově připravených nápojů. V současné době se exportuje rum Bacardi do 175 zemí celého světa. Hlavní firma je na Bermudách. Poprvé vydestiloval rum Don Facundo Bacardi y maso na Kubě v roce 1862. Bacardi má dvanáct výroben rumu většinou v Karibské oblasti. Jedinou výjimkou je před […]

Nejkvalitnější a nejproslulejší ovocné pálenky

Nejkvalitnější a nejproslulejší ovocné pálenky jsou jablečný calvados – destilát z jablečných vín se vyrábí ve francouzské Normandii z vybraných moštových odrůd a vyváží se pod názvem Apple brandy. Má jemnou jablečnou chuť a je nepatrně nažloutlý. Německý Kirchgeist z třešní a Himbeergeist z malin, maďarská „ barack „ pálenka, meruňkovice a moravská a srbská slivovice. Menu 11/91.

Nejlepší jihoamerické indiánské pálenky

Nejlepší jihoamerické indiánské pálenky jsou Chica, vyráběná z kukuřice a třtinové melasy, dále na světovém trhu ojedinělé Pisco Brandy, pálené z aromatických muškátových hroznů, z kaktusové šťávy se vyrábí Pulque – mexický kvašený alkoholický nápoj z agáve. Bot. název Agave americana, dále Mescal a nejlepší z nich exportní Tequila a vynikající kávový likér Kahlus.

Nejlepší lék na opici

Každý národ má svůj zaručeně „nejlepší“ lék proti „opici” a kocovině. Němci tvrdí, že ideální předehrou před bujným večerem je množství zeleniny, káva a čaj, odpoledne pak tomatový džus. Večer si pak každý může dopřát své oblíbené jídlo, k němuž by ale neměl chybět dušený květák. Dobrou prevencí má být také několik výtažků z ořechů, který posiluje činnost jater. Nejlepším lékem na „těžké opilcovo ráno“ je pak slaneček s kouskem celozrnného chleba. Účinná je i ovesná polévka s citrónovou šťávou a šálkem černé kávy. Moc nechutná, ale zato pomůže.

Nejlepší, světové známá značka šampaňského

Nejlepší, světové známá značka šampaňského je Brut imperiál. Založil ji Jean Remy, syn Clauda Moeta, na počest císaře Napoleona v roce 1807.

Nejneobvyklejší přání mají hosté

Nejneobvyklejší přání mají hosté v Kyslíkovém baru v Tokiu. Tento bar byl otevřen 22. října 1987 v hlavním městě Japonska v jednom obchodním domě. Zákazníci zde obdrží prázdné skleničky propojené hadičkami s kyslíkovou bombou a za poplatek 100 jenů zde mohou po tři minuty vdechovat čistý kyslík. Podle slov majitele podniku je toto zařízení především určeno pro sportovce, studenty a všechny ostatní, kdo se chtějí rychle zotavit po zvýšené duševní a tělesné námaze.

Nejníže položený bar

Nejníže položený bar je Minus 206 v Tiberias v Izraeli na pobřeží Galilejského moře. Jak napovídá název, nachází se ve výši 206 metrů pod úrovní mořské hladiny.

Nejoblíbenější brazilský nápoj

Kašása – nejoblíbenější brazilský národní nápoj vyráběný z cukrové třtiny. Chuťově se podobá rumu, ale je hrubší a proto se vylepšuje příchutí nějakého vynikajícího tropického ovoce. Pokud se k tomu přidá ještě trochu cukru, vzniká tzv. batida.

Nejoblíbenější italský hořký aperitivový likér

Nejoblíbenější italský hořký aperitivový likér červené barvy je Campari, obsahuje 27 % alkoholu, podává se sodovou vodou. Firmu založil roku 1860 Campari Gaspar. Nejstarší zmínka o firmě je z roku 1860, kdy tuto italskou firmu na výrobu upravených vín založil Campari Gaspar.

Nejoblíbenější nápoj Daiquiri

V roce 1896 vynalezl americký inženýr Jenning Cox nápoj Daiquiri – podle kubánského města ( 5 cl rumu, 1,5 cl citrónové šťávy, 10 g cukru), který zaznamenal naprostý úspěch a nastoupil vítěznou cestu světem. Spisovatel Ernest Hemingway rád posedával v hospodě La Terraza ve vesničce Coiimar a dával si tam svůj nejoblíbenější nápoj Daiquiri, který mu chutnal takto připravený: 42 g bílého rumu, 7 g citrónové šťávy, 5 kapek maraskína, ledové kostky. To vše se rozmixuje a podává ve vysokých pohárech. Hemingway pil daiquiri bez cukru.

Nejoblíbenější nápoje ve skandinávských zemích

Nejoblíbenější nápoje ve skandinávských zemích jsou Gloegg – oblíbený nápoj ve Švédsku, pocházející z doby Vikingů. Glög – v Dánsku nápoj z vodky, cukru, oříšků, kandovaného ovoce, hrozinek a koření. Glögg – švédský horký sladký punč, připravený z červeného burgundského vína, aquavitu nebo vodky, hřebíčku či skořice, citrónové kůry a případně pokrájených fíků a ořechů.  

Nejprodávanější alkohol

Francouzská likérka Pernod Ricard, která je spoluvlastníkem Karlovarské Becherovky má své nejprodávanější nápoje rum Havana Club a anýzový likér Pernod. MF 17.3.2000

Nejprodávanější fernet

Fernet Stock – náš výrobek žaludečního likéru podobných vlastností jako italský originál – tmavý, bylinný nápoj s nepatrným množstvím cukru. Fernet Stock bylinkový hořký likér složený ze čtrnácti bylinek dovážených z celého světa ( hořcový kořen, chininová kůra, heřmánek římský a další ). Výroba je podnikovým tajemstvím. Vyrábí se u nás od roku 1927 podle receptury italského podnikatele Lionella Stocka a patří mezi nejprodávanější fernety na světě. Po přesném namíchání bylinek přichází na řadu macerace, tedy louhování v jemném lihu. Nejdříve za čtyři měsíce je možné přidat další přísady a pak už jen degustovat a přidávat či ubírat jednotlivé bylinky, […]

Nejslavnější značka vermutů

  Nejslavnější značka italských vermutů je Cinzáno. V 16. století začínají počátky slavného piemontského rodu Cinzánů, kdy se jistý Antonio Cinzáno oženil s dívkou jménem Margherita a své vášně rozdělil rovnoměrně mezi ní a pěstování chutného vína. Zakladatelem tradice vermutů však byl Francesco Cinzáno v 18. století. V roce 1814 Francesco Cinzáno začal na svém panství vyrábět a dodávat na turínský trh produkt, který se časem stal známým v mnoha zemích světa: vermut značky Cinzáno.   V roce 1992 přešla firma, která patří k nejznámějším rodinným podnikům v celé italské historii do vlastnictví britské skupiny Grand Metropolitan, která nyní vlastní […]
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy