REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Likér Chartreuse

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejznámější francouzský a španělský bylinný likér.

Nejstarší zmínka o bylinném likéru chartreuska, známém po celém světě, je z roku 1605, kdy vznikl recept a začal se vyrábět v jihofrancouzském klášteře Grand Chartreuse. Je v něm uvedeno přes 130 různých bylin, z nichž se vaří stejně jako tehdy i dnes pravá francouzská chartreuska. V gastronomických publikacích se uvádí, že jen tři mniši přísného řádu chartreuských mnichů znají velké tajemství tohoto žlutě zeleného bylinného likéru. Původně se šartreska vyráběla jako „elixír dlouhého života“ v lékárně „Velké kartouzy“, odkud se v soudcích na oslech dopravovala do Grenoblu. Její název je tedy odvozen od místa, kde se vyráběla. Chartreuse – původní výrobek kartuziánských mnichů z kláštera v Grenoblu.

Vyrábí se destilací bylinných výluhů, chuť se může zesílit jejich macerátem a zjemnit přidáním vinného destilátu. Barva likéru je olivově zelená nebo žlutá.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy