REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Voskovka vosková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste dost vzácně ve skupinách, jednotlivě i trsnatě na mechatých trávnících na nehnojených místech.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Hygrocybe ceracea syn. H. subceracea

Nejedlá …………………. Voskovka vosková je nejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: srpen až listopad

Roste dost vzácně ve skupinách, jednotlivě i trsnatě na mechatých trávnících na nehnojených místech. Většinou jako svá stanoviště vyhledávají nehnojené pastviny a louky a těch v naší republice ubývá.

Klobouk až 45 mm, polokulovitý až ploše kuželovitý, později ploše vyklenutý až plochý, někdy uprostřed s nízkým hrbolkem, ve stáří uprostřed mírně vtlačený, hygrofánní, do poloviny prosvítavě rýhovaný, lepkavý, zlatožlutý, oranžově žlutý až oranžový, vybledávající do okrově žluta. Lupeny široce připojené až krátce sbíhavé, široké, zprvu nažloutlé, později zlatožluté až žlutooranžové.

Třeň válcovitý nebo ztenčený dole u báze, na vrcholu jemně vločkatý, jindy lysý, chromově žlutý, zlatožlutý až oranžový. Dužnina bez výrazného pachu nebo nepříjemný ploštičný pach podobně jako ryzec dubový.

Voskovka vosková je uvedena v Červeném seznamu jako druh o kterém nejsou dostatečné informace. V Červeném seznamu je uvedeno 30 druhů voskovek voskovky.

Možná záměna:

Podobně zbarvené voskovky a voskovky, které rostou na mechatých loukách třeba drobnější voskovka žloutková (Hygrocybe vitellina), kriticky ohrožený druh, důležité je mikroskopování.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie: M. Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy