Jedlá houba, spíše menší, vhodná především do směsí a polévek.
Latinsky: Cuphophyllus virgineus
Jedlá …………………. Voskovka panenská je jedlý druh menší velikosti vhodný především do polévek a směsí.
Doba výskytu: srpen až listopad
Roste celkem hojně jednotlivě nebo ve skupinách, většinou mimo les na trávnicích a pastvinách, vzácněji v prosvětlených listnatých lesích.
Klobouk až 70 mm, polokulovitý, později klenutý, plochý na středu prohloubený občas s výrazným hrbolem uprostřed, hladký v mládí lepkavý, bílé až slonově bílé barvy, někdy s růžovým nádechem. Třeň až 60 mm, válcovitý, na bázi tenčí, hladký, na bázi často narůžovělý. Lupeny sbíhavé, řídké, dosti tlusté, bílé až krémové. Dužnina je tenká, vodnatá, nevýrazné vůně s příjemnou chutí.
Možná záměna:
Podobná je nejedlá voskovka juchtová (Hygrocybe russocoriacea), která má juchtový až pryskyřičný pach, podobné jsou i některé druhy šťavnatek, která mají ovšem jinou ekologii a rostou většinou v lesích s mykorrhizou z různými dřevinami. Voskovky většinou dávají přednost loukám pastvinám.
Autor textu i fotografie: D. Marounek