Ingredience:
500 g mletého kuřecího masa DZ Klatovy
½ lžičky jedlé sody,
1 cibule (lze vynechat)
4 stroužky česneku
lžička soli
lžička saturejky
lžičku sladké papriky
chilli
pepř
k podávání:
cibule
chlebové placky nebo tortilly
zakysaná smetana
ajvar
cherry rajčátka
Postup:
1/ Maso smíchejte se sodou, najemno pokrájenou cibulí (tu můžete vynechat, ale dodá masu příjemný šmrnc a šťavnatost), prolisovaným česnekem, solí, saturejkou, paprikou, špetkou chilli, jestli máte rádi, a čerstvě mletým pepřem. Saturejku a ostatní koření můžete vyměnit za směs koření čubrica (hlavní roli v něm hraje saturejka a řecké seno).
2/ Vše dobře propracujte (v tomto momentě můžete maso do druhého dne schovat do lednice, aby se chuti lépe propojily) a rukama namočenýma ve vodě tvarujte malé válečky a napíchněte na špejli. Ty můžete buď péct na mřížce pod grilem v troubě, na pečicím papíře v troubě vyhřáté na 200 °C, smažit na pánvi, nebo připravit tradičně na venkovním grilu.
3/ Maso servírujte po česku s plnotučnou hořčicí, cibulí a bramborem nebo po balkánsku s domácím ajvarem, chlebovými plackami, cibulí a zakysanou smetanou.
Odkazy: