REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí spiedini

Italská kuchyně je známá po celém světě především oblíbenou pizzou či pastou, ale nabízí i jiné speciality např. spiedini. Už před staletími bylo spiedini oblíbené jídlo italských rolníků a venkovanů. Jedná se o špízy, které mohou být plněny masem, vnitřnostmi, rybou ale i zeleninou. Název pochází z italského spiedo – rožeň. Všechny ingredience se krájí na úhledné malé kostky nebo mleté maso může mít i tvar kuliček, které se napichují na dřevěné či kovové tyčky. Maso je prokládáno panccetou, cibulí, bylinkami a zeleninou. Všechny suroviny se předtím, než jdou na gril máčí v olivovém oleji s pepřem a solí.


Ingredience:

500 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy
3 menší cukety
6 lžic olivového oleje
20 g másla
2 stroužky česneku
1 citron
Parmazán
Mořská sůl
Pepř
Strouhanka
Čerstvé oregano
Petrželová nať
4 lžíce majonézy
3 lžíce bílého jogurtu
4-5 nakládaných okurek


Postup:

1/ Nejdříve si v hrnci rozehřejte olivový olej s máslem. Po rozpuštění másla, dejte hned stranou. 2 stroužky česneku rozdrťte a přidejte do směsi, osolte a opepřete a nechte vychladit. Mezitím si rozpalte gril.

2/ Připravte si strouhanku a nastrouhejte kůru z citronu a parmazán. Oregano i petrželovou nať nasekejte nadrobno a vše společně promíchejte.

3/ Z kuřecího mletého masa udělejte kuličky. Připravené kuličky namáčejte v olivové marinádě a pak
obalte ve strouhance a nechte ještě chvíli odpočívat.

4/ Nakrájejte si cukety podélně na tenké plátky. Kuřecí kuličky zatočte do plátku cukety a propíchněte špízovou jehlou nebo špejlí a položte na gril.

5/ Na grilu spiedini pravidelně otáčejte.

6/ Připravte si jednoduchou osvěžující omáčku. Smíchejte 4 lžíce majonézy s 3 lžícemi bílého jogurtu
a najemno si do ní nakrájejte připravené nakládané okurky. Poté už jen osolte a opepřete a podávejte
se spiedini a salátkem.


Odkazy:

Fotogalerie:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy