REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vláčný francouzský třešňový koláč clafoutis

Autor: freshbites
Češi pečou v sezóně třešní a višní bublaninu, francouzi koláč clafoutis (čti klafuti). My rádi oboje, takže to střídáme. Stejně jako v bublanině najdete v tomhle sladkém francouzském dezertu spoustu utopených třešní či višní, ale narozdíl od naší piškotové klasiky je clafoutis vláčný a vlhký s konzistencí téměř pudinkovou. A zatímco bublaninu nakrájíte na čtverečky a vezmete rovnou do ruky, clafoutis více sluší dortové porcování, talířek a lžička.


Ingredience:

70 g másla
500 – 700 g višní nebo třešní
100 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
citronová kůra z 1/2 citronu
2 větší vejce (nebo 1 vejce + 3 žloutky)
120 ml mléka
200 ml smetany
špetka soli
+ trochu másla a cukru na vymazání a vysypání formy


Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Máslo na těsto rozpusťte v rendlíčku nebo mikrovlnné troubě a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Koláčovou formu vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem.
Višně nebo třešně umyjte, odstraňte jim šťopky i pecky a vyskládejte je do vymazané koláčové formy jednu vedle druhé.
Do větší mísy nasypte prosátou mouku, sůl, cukr, semínka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Přidejte vejce (nebo vejce a žloutky) a mixérem nebo metličkou rozmíchejte do hladka. Za stálého míchání přilijte mléko, smetanu i rozpuštěné máslo. Výsledné těsto by mělo být hladké a řídké asi jako těsto na palačinky.
Těsto nalijte na višně či třešně ve formě a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Že je koláč hotový poznáte podle toho, že těsto ve formě přestane být tekuté, ale zpevní se a lehce zezlátne na povrchu.


Doporučení:

Pokud nejste velký fanda pudinku, zkuste polovinu hladké mouky v koláči nahradit moukou polohrubou. Koláč získá na spodu trochu hutnější a hrubší texturu, připomínající krupicovou kaši.


Odkazy:
Postup: https://www.freshbites.cz/recepty/druh-jidla/dezerty/vlacny-francouzsky-tresnovy-kolac-clafoutis/
Recepty: https://www.freshbites.cz

Fotogalerie:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy