REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou

Autor: freshbites
Nejlepší krémová polévka bez mléka a smetany? Voňavá, sytá, pikantní, zdravá a povzbuzující? Zkuste si uvařit tuhle krásně barevnou z cizrny a mrkve, ochucenou zázvorem, česnekem, kari a kurkumou. Třeba zítra k obědu. Zahřeje vás pěkně zevnitř, rozbuší vám srdce a zažene rýmu. Ozkoušený povzbuzovák na jarní únavu i splín!


Ingredience:

Polévka:
2 lžíce oleje
1 cibule
3 cm dlouhý kus zázvoru
1 stroužek česneku
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého kari
500g mladé mrkve
1 plechovku cizrny (cca 250 g)
1 litr zeleninového vývaru
sůl
pepř

Na ozdobu:
hrst vlašských ořechů
čerstvě mletý červený pepř
hladkolistá petrželka


Postup:

V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, oloupaný a na kousky nakrájený zázvor, nadrobno nasekaný česnek a vše opékejte asi pět minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte muškátový oříšek, mletý zázvor, kurkumu a kari a ještě asi minutu opékejte, aby se koření rozvonělo.
Do hrnce přidejte oškrábanou a na kousky nakrájenou mrkev a opékejte dalších pár minut. Poté vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte cizrnu z plechovky i s tekutinou, přikryjte pokličkou a na středním ohni vařte asi 20-25 minut, dokud mrkev nezměkne.
Když je mrkev měkká, ručním mixérem polévku rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete.
Podávejte posypané nasekanými vlašskými ořechy, červeným pepřem a čerstvou petrželkou.


Doporučení:

Věděli jste, že muškátový oříšek pomáhá proti nadýmání? Přidání špetky tohoto koření k luštěninám je tedy nejen chutné, ale i žádoucí.


Odkazy:
Postup: https://www.freshbites.cz/recepty/druh-jidla/polevky/cizrnovo-mrkvova-polevka-se-zazvorem-a-kurkumou/
Recepty: https://www.freshbites.cz

Fotogalerie:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy